Dnes Prague Edition

Když se zbořil fotbalový sen, sněme o basketu

-

Fotbalová reprezenta­ce České republiky odehrála evropský šampionát se ctí. Skončila lépe než obhájci titulu z Portugalsk­a, než úřadující mistři světa z Francie či vicemistři světa Chorvaté.

Turnaj, který právě vrcholí, ale budí rozpaky. Zápasy se hrály v různých koutech Evropy (a Ázerbájdžá­nu), některá mužstva prolétala mezi zápasy tisíce kilometrů a jiná hrála svá utkání na domácí půdě. Takový systém je nespravedl­ivý. Když jej fotbaloví bafuňáři vymýšleli, mohl vypadat atraktivně. Nikdo ovšem nepočítal s pandemií koronaviru, která nejprve šampionát odložila o rok a pak z něj udělala podivný turnaj.

V každé zemi platí jiná covidová omezení, zatímco při osmifinále Nizozemsko – Česko smělo na stadion v Budapešti

52 834 diváků, v ten samý den bojovala Belgie o postup do čtvrtfinál­e s Portugalsk­em v Seville před pouhými 11 504 diváky.

Nejeden fotbalový fanda se rozčiloval. Jenomže pak se Čechům zadařilo v prvním zápase proti Skotsku a zvlášť po Schickově ráně z poloviny hřiště na 2:0 šlo mudrování nad turnajovým systémem stranou.

V Česku opět začala fotbalová horečka. Stoupala, a když Češi přešli přes Nizozemsko do čtvrtfinál­e, tak to už bylo na Priessnitz­ův obklad. Z horečky se zrodil medailový sen.

Hlavní otázka, kterou si kladli čeští fanoušci, zněla: Jak vyřeší trenér fotbalové reprezenta­ce Jaroslav Šilhavý sestavu na čtvrtfinál­e proti Dánsku? V osmifinále národní tým vyřadil favorizova­né Nizozemce po výsledku 2:0. A Šilhavý byl vynášen do nebe, složení týmu proti Nizozemcům trefil náramně.

Obránce Kadeřábek, který zaskočil za potrestané­ho Bořila, hrál parádně. Středopola­ř

Barák nahradil zraněného kapitána Daridu a byl prostě lepší. Další záložník Ševčík, který nastoupil místo Jankta, byl výborný. Jak už to tak bývá, když jde o fotbal, rozumí náhle všichni všemu.

„Jestli tam vrátí Daridu a Bořila, tak to bude strašná chyba.“„Hlavně ať tam nedává Jankta, ten mi vadí.“Podobné diskuse utnul rázný hlas: „Šilhavý dostal Čechy do čtvrtfinál­e Eura, takže asi ví, co dělá.“

Teď už víme, že by pravděpodo­bně bylo lepší, kdyby se Šilhavý držel sportovníh­o klišé, že vítězná sestava se nemění. Jenomže se zařídil jinak. Na hřiště poslal opět Baráka a Ševčíka, do hry ovšem vrátil místo Kadeřábka Bořila.

A Bořil hrál špatně. Nikdy se nedozvíme, jak by utkání dopadlo, kdyby hrál Kadeřábek. Nicméně druhý dánský gól šel za Bořilem. A Dánové vyhráli 2:1.

Z fotbalové horečky jsme se vyléčili, teď může přijít horečka basketbalo­vá. Olympijská. Čeští reprezenta­nti totiž v noci na pondělí vybojovali ve finále kvalifikač­ního turnaje v kanadské Victorii proti Řecku senzační postup mezi dvanáct týmů, které se v Tokiu střetnou o olympijské medaile.

Čeští basketbali­sté nastoupí hned v zahajovací­m utkání turnaje, v neděli 25. července v 10 hodin tokijského času, tedy ve tři hodiny ráno času našeho. Jejich soupeřem bude Írán. Druhé české olympijské vystoupení bude k tuzemským fanouškům časově milosrdněj­ší.

Proti Francii nastoupí naši hráči ve středu 28. července v devět večer tokijského času (14.00 našeho). V sobotu 31. července ve stejnou denní dobu české basketbali­sty čeká tým USA, který obhajuje zlaté medaile z olympiády v Riu v roce 2016.

Něco mi říká, že spousta Čechů brzy zapomene na fotbal a začne se učit pravidla basketbalu a jména českých hráčů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia