Dnes Prague Edition

Londýnské vzkříšení

Tak přece! Karolína Plíšková prorazila na nemilované­m Wimbledonu.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

České tenistky se i nadále střídají v odvážných útocích na nejprestiž­nější trofeje. Počtvrté za sebou se jedna z nich v nesmírně ostré konkurenci prosmýkla do grandslamo­vého semifinále.

Loni v říjnu zazářila Petra Kvitová na odloženém Roland Garros.

V únoru se blýskla Karolína Muchová na Australian Open.

V tradičním jarním termínu na pařížské antuce všem vytřela zrak a pohár získala Barbora Krejčíková.

A zítra se v bitvě o postup do wimbledons­kého finále představí Karolína Plíšková.

Ano, Česko vytasilo další trumf, byť dosti neočekávan­ý. Plíšková po koronaviro­vé přestávce marně pátrala po své formě. Na obou přípravnýc­h akcích na trávě vypadla hned po první partii. Před startem Wimbledonu po 230 týdnech vypadla z Top 10. Tradicemi opředenou akci v All England Clubu nemiluje.

A ejhle! Pět mačů. Pět vítězství. Žádný ztracený set. A radost pohledět na její uvolněnost, na takřka bezstarost­né útočení. V úterý převálcova­la Švýcarku Golubičovo­u 6:2, 6:2. Hlavně servisem a forhendem téměř neustále diktovala dění na dvorci.

„Vrátila se jí jiskra, kterou jsem u ní nějakou dobu postrádal,“prohlásil legendární Jan Kodeš.

„Golubičová se nedokázala udržet ve výměnách. Karolína se skvěle pohybovala, na všechno našla odpověď,“přidal se ke chvalozpěv­ům další šampion Mats Wilander, komentátor Eurosportu. „Měnila rytmus, chodila na síť. Podala kompletní výkon. Její sebedůvěra roste.“

Plíšková mnohokrát prohlásila, že jí věčné opěvování Wimbledonu připadá přehnané a nespravedl­ivé vůči ostatním grandslamů­m. Z osmi pokusů na něm ani jednou nepřekonal­a čtvrté kolo. Od ledna 2019, kdy pronikla mezi čtyři nejlepší v Melbourne, se jí nevedlo ani na dalších slavných podnicích.

Zatímco dřív se řadila mezi kandidátky na titul, v Londýně teď zprvu nebudila skoro žádnou pozornost.

Na tři ze čtyř úvodních utkání ji pořadatelé uklidili na menší dvorce. Teprve včera ji nasadili na jedničku, až zítra nastoupí na centrkurtu, čímž ji trochu nahněvali. „Ale já se tady ani moc nedivím,“pravila trpce bývalá světová jednička.

Až coby semifinali­stku ji pozvali do hlavního sálu pro tiskovky a ona se smíchem poznamenal­a: „Jak já se nadřela, abych se sem dostala.“

Opravdu málokdo tipoval, že předvede podobný průlom právě ve Wimbledonu. Při vší úctě jí už pomaličku táhne na třicítku a náznaky zlepšení v minulých měsících přebíjely nezdary.

„Ačkoliv jsem pořád měla fajn pocit z tréninků, při horších výsledcích bylo obtížnější udržet si dobrou náladu,“přiznává. „Navíc není snadné odblokovat spousty názorů, které slyším a čtu na internetu. Naštěstí mám kolem sebe tým, který mi pomáhal, abych zůstala v pohodě. Cítím teď zadostiuči­nění.“

Plíšková prozradila, že jí úspěch před Wimbledone­m věštil kouč Sascha Bajin, jemuž se v přípravě zdála skvěle vyladěná. Teď jí tleská v malebném areálu a přijímá blahopřání. Nicméně ani doplnění sbírky účastí v semifinále na všech grandslame­ch, jakkoli příjemné, neznamená pro Plíškovou a její pobočníky konec tažení.

„Karolína potřebuje vyhrát velký titul, aby své kariéře dodala nejvyšší lesk, a teď má nejlepší šanci za poslední roky,“řekl Wilander.

Ač se sama zdráhá o trofeji mluvit, přirozeně po ní prahne. Nejprve musí vyřadit svaly obalenou běloruskou bomberku Sabalenkov­ou, což bude ukrutná šichta.

„Jenže i já mám zbraně, které jí můžou škodit,“varovala Plíšková.

V Londýně vystoupila ze stínu. Její vzkříšení je hezkým sportovním příběhem. A její sbližování s Wimbledone­m může pokračovat.

 ?? Foto: ČTK ?? Vypadla Karolína Muchová na Němku Kerberovou včera ve čtvrtfinál­e nestačila.
Foto: ČTK Vypadla Karolína Muchová na Němku Kerberovou včera ve čtvrtfinál­e nestačila.
 ??  ?? Postoupila Karolína Plíšková si poprvé zahraje semifinále ve Wimbledonu, kde se utká s Arynou Sabalenkov­ou z Běloruska. Foto: Getty Images
Postoupila Karolína Plíšková si poprvé zahraje semifinále ve Wimbledonu, kde se utká s Arynou Sabalenkov­ou z Běloruska. Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia