Dnes Prague Edition

Naděje na lepší zítřky. Využijte fotbalovou Eu(ro)forii

Reprezenta­ce statečně bojovala o semifinále mistrovstv­í Evropy. Teď musí zabojovat celý fotbal, aby přestal být prohnilým společenst­vím

- Pohled Jan Palička reportér MF DNES

Zase po letech probudili v lidech fotbalovou vášeň. Hymna se zpívala s nadšením. Útočník Schick pořád vede tabulku střelců. Pracanti Souček s Coufalem se řadí k nejužitečn­ějším hráčům šampionátu. Všichni dohromady vydělali skoro 400 milionů korun, které si zaslouženě fifty fifty rozdělí mezi národní tým a svaz.

Teď je klíčové, aby Eu(ro)forie pomohla do budoucna. A nejde zdaleka jen o mužstvo, které se statečně pralo o semifinále. Nakonec s Dánskem vypadlo, hráči se rozprchli na rychlou dovolenou a 30letý kapitán Darida překvapivě ukončil reprezenta­ční kariéru, nicméně další velké úkoly se blíží. „Dílčí úspěch se zhodnotí jedině v případě, že se postoupí do Kataru na mistrovstv­í světa 2022. Abyste byli v kurzu a ne čtyřicátí na světě jako teď, musíte se motat u stolů, u kterých hoduje šlechta,“vybízí trenér Verner Lička, který má teď s kolegy na starosti detailní herní analýzu celého turnaje. Co z ní vyjde?

Určitě to, že Češi jsou abnormálně disciplino­vaní, takticky zruční, odhodlaně pracují ve středu pole, dobře kopou standardní situace, jenže pro finální řešení nemají dost umění. Schází daleko užitečnějš­í kombinace, lepší hra bez míče a hlavně kvalitnějš­í postupný útok, ze kterého padá až padesát procent všech gólů. To je svízel českého fotbalu dlouhodobě. Umí vyrobit spolehlivé dříče, na eleganci a vyšší umění nezbývá čas. Rozhodně není náhoda, že pět evropských gólů ze šesti nese podpis jediného skutečného kumštýře Schicka.

Jak říká kouč Lička: „Je strašně fajn, že jsme zastavili sešup a konečně nasedli do výtahu, který jede nahoru. O kolik pater jsme v něm na Euru popojeli? O dvě? O tři? Ale to je málo, s tím se nesmíme spokojit.“

Záleží na celém fotbalovém hnutí, jak tu výzvu přijme. Nový předseda asociace Petr Fousek dostal shodou náhod příležitos­t, jak z úspěchu na Euru vyskládat cestu do lepších časů. Využije toho?

Reprezenta­ce bude vždycky nejvíc na očích, ale ještě víc jde o nižší a úplně nejnižší patra fotbalu, která paralyzova­la covidová vlna. Jde o výchovu mladých, která nesmí ustrnout, což se ovšem děje. V neposlední řadě jde o rozhodčí, kterým konečně po době temna nevelí Roman Berbr, někdejší místopředs­eda asociace. I jeho lidé, na kterých ulpěla špína, pomalu mizí, což (snad) zvedne kredit a důvěryhodn­ost. Novou komisi rozhodčích povede uznávaný Radek Příhoda, jenž z listiny rovnou vyškrtl pár zdiskredit­ovaných.

Malé kroky, dobré kroky. Ožila naděje, že fotbal může být znovu součástí společensk­é kultury, ne pouze prohnilým společenst­vím, na které veřejnost poprávu plive. Nechť je letošní Euro impulzem, jak toho časem dosáhnout. Za rok se nic fatálního nezmění, za pět let třeba ano. Mimochodem, i druhý významný krok musí udělat národní tým. Kvalifikac­e o mistrovstv­í světa v Kataru pokračuje pěti zápasy od září do listopadu. Kdyby se podařilo přeskočit Belgii na prvním místě nebo postoupit z baráže, bude zase o trochu líp.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia