Dnes Prague Edition

Útočníci zastřelili haitského prezidenta

-

PORT-AU-PRINCE Skupina zatím neznámých útočníků včera brzy ráno zastřelila haitského prezidenta Jovenela Moseho (na snímku). Oznámil to prozatímní premiér Claude Joseph. Útočníci prezidenta zavraždili v jeho soukromé rezidenci v hlavním městě Port-au-Prince.

Při útoku byla zraněna také prezidento­va manželka, která byla převezena do nemocnice.

„Prezidenta zabili u něj doma cizinci, kteří mluvili anglicky a španělsky,“uvedl premiér. Vraždu označil za otřesný, nelidský a barbarský čin. Premiér vyzval obyvatele tohoto jedenáctim­ilionového karibského státu ke klidu. Uvedl, že policie a úřady mají situaci na ostrově pod kontrolou.

Vražda prezidenta Haiti přichází v době, kdy se tento stát, jenž patří k nejchudším v Karibiku, nachází v silné politické a ekonomické krizi. V posledních měsících na ostrově silně narůstá aktivita kriminální­ch gangů.

Třiapadesá­tiletý Mose byl v úřadu od roku 2017, poslední roky jeho mandátu ale doprovázel­a kritika, že nebyl schopen reagovat na krizi, ve které se Haiti nachází. Prakticky po celou dobu jeho vlády se v této chudé zemi konaly protivládn­í protesty, které si vyžádaly desítky obětí. Lidé si dlouhodobě stěžují na zhoršující se ekonomicko­u situaci i nepotresta­nou zpronevěru státních peněz za bývalého vedení země. V létě 2018 protesty zažehl záměr vlády zvýšit ceny pohonných hmot a nepokoje vyústily v demisi premiéra a ministrů. Za úřadování prezidenta Moseho mělo Haiti celkem šest premiérů.

Opozice nedávno vyzvala Moseho, aby odstoupil kvůli sporům ohledně trvání jeho mandátu. Před vstupem do politiky Mose působil jako podnikatel. Přezdívalo se mu „banánový magnát“. (ČTK, zah)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia