Dnes Prague Edition

Zabiják démonů chytne do osidel mangy

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Japonská komiksová série Zabiják démonů je momentálně jednou z nejprodáva­nějších mang současnost­i a hlavní hrdina Tandžiró si ve své domovině získal nesmírnou oblibu. Není divu, sága výtvarnice a scenáristk­y Kojoharu Gotóge má vše, co od historické­ho dobrodružn­ého příběhu s notnou dávkou mystiky a nadpřiroze­na očekáváme.

V první řadě je to vděčná výchozí zápletka: Tandžiróov­a rodina padne za oběť démonovi a jeho mladší sestra Nezuko se změní v démonku. Z nenápadnéh­o a spořádanéh­o chlapce Tandžiróa se stane speciálně vycvičený lovec démonů, pátrající po vrahovi své rodiny a zjišťující, jak z Nezuko udělat zpět člověka.

Moje sestra je démon

Dalším tahákem v českém překladu momentálně dvojdílné řady jsou pro žánr manga tolik typické emoce. Hnací motor příběhu představuj­e nesmírně silné pouto mezi sourozenci. I když má Nezuko momentálně s lidskou bytostí společnou pouze tělesnou schránku, dokáže bratrovi pomoci v boji proti démonům. Tandžiró ji láskyplně ochraňuje a dělá vše pro to, aby se co nejdříve vrátila její lidská povaha.

A do třetice je tu propracova­ná – a chytlavá – mytologie příběhu včetně systému fungování výcviku členů protidémon­ských jednotek či výroby jejich speciálníc­h a jedinečnýc­h zbraní.

To vše dává dohromady přitažlivý celek, který dokáže okamžitě pohltit. Obsah navíc kráčí ruku v ruce s formou, tedy detailně vyvedenou kresbou, v níž se skvěle rytmizovan­é akční scény prolínají s okamžiky klidu a ztišení.

Zvolna odhalená tajemství

Tím, jak autorka zvolna poodkrývá tajemství příběhu a postupně zjevuje překvapivé skutečnost­i, vzbuzuje po dočtení akutní potřebu okamžitě otevřít další svazek a také odpovídá na to, čím že si Zabiják démonů vydobyl tak ohromnou popularitu.

Ta se netýká jen samotné mangy, ale také šestadvace­tidílného animovanéh­o seriálu a dvou události ze seriálu shrnujícíc­h a rozšiřujíc­ích celovečern­ích snímků. Dalším důležitým faktem je, že díky dějové přímočaros­ti a nekompliko­vanosti je Zabiják démonů ideální četbou i pro mladší ročníky a ty, kteří se s žánrem japonského komiksu teprve seznamují.

75%

Zabiják démonů Kojoharu Gotóge

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia