Dnes Prague Edition

Nová éra na Mont Ventoux. Pogačar ale ukázal i slabost

- Matěj Tomíček reportér MF DNES na Tour de France

Zaútočí znovu? Zvýší svůj už tak obrovský náskok? Potvrdí svou dominanci? To byly otázky, na které měl včera při dvojnásobn­ém historické­m výstupu na bájný Mont Ventoux odpovědět Tadej Pogačar. Leč nestalo se. I lídr Tour de France totiž ukázal lehkou slabost.

„Na chvíli jsem se dostal do červených čísel, ale dokázal jsem se z nich hodně rychle dostat a nakonec jsem nic neztratil. Takže další dobrý den,“líčil dvaadvacet­iletý slovinský cyklista.

Zatímco v úniku pro další velký triumf spěchal Wout van Aert, v pelotonu jel celý den vysoké tempo Ineos, který postupně popravil Gerainta Thomase, Richieho Porta, Michala Kwiatkowsk­ého i další své závodníky. Jen proto, aby pak těsně pod vrcholem Ventoux místo Richarda Carapaze zaútočil Jonas Vingegaard.

Mladičký Dán v bílém trikotu, objev letošní Tour. Pogačar byl jediný, kdo se s ním držel. Ale jen chvíli, než i on pochopil, že na to tentokrát nemá. První náznak slabosti, nebo povedený kalkul?

„Asi obojí. Zkusil jsem to s ním, ale rychle jsem pochopil, že to nepůjde, a trochu jsem tam rupnul. Ale zůstal jsem klidný, nepanikaři­l jsem. Věděl jsem, že je to na vrchol kousek,“líčil.

Na vrcholu ztrácel na Vingegaard­a půl minuty, ve sjezdu se ale spojil s Rigobertem Uránem a Carapazem a dánského mladíčka těsně před cílem dojeli. První kritický moment této Tour zažehnal.

Byť Pogačar včera neútočil, znovu zvýšil náskok v čele Tour. Před etapou druhý Ben O’Connor totiž ztratil čtyři minuty a spadl na pátou příčku. Slovinec tak aktuálně vede Tour před Uránem o 5:18 minuty, třetí Vingegaard ztrácí ještě o 14 sekund víc.

Nová éra začala. Když totiž v předchozíc­h letech Tour dvakrát bájnou horu navštívila, vždycky přitom hrál hlavní roli Chris Froome. „Mont Ventoux miluju a zároveň nesnáším,“říká sám.

V roce 2013 po svazích úplně letěl. Skoro jako by popíral gravitaci, když ve žlutém prosvištěl kolem Naira Quintany, o půl minuty triumfoval a zvýšil náskok v čele Tour na víc než čtyři minuty.

Tady započala jeho éra, jeho pouť za čtyřmi triumfy na Tour, jeho dominance. „Vyhrál jsem na den dobytí Bastily a pak i celou svou první Tour. Na ten den si budu vždycky pamatovat,“má jasno.

Většina fanoušků si ale pamatuje spíš jeho druhý výstup v roce 2016.

Byla to jedna z nejdramati­čtějších etap moderní historie Tour, když Froome běžel bez kola a nikdo netušil, co se děje. „Je z Keni, věděli jsme, že poběží dobře,“glosoval tehdy situaci Geraint Thomas.

Při nárazu do televizní motorky

Froome zlomil sedlo a to náhradní bylo v nedohlednu. A tak se dal do běhu. „Byl to moment absolutníh­o chaosu. Nejšíleněj­ší etapa, jakou jsem kdy zažil, a určitě nejšíleněj­ší moment, jaký jsem jako profesioná­lní cyklista prožil. Snad dlouho nic podobného neuvidíme,“hodnotil to zpětně. „Ale mám v autě schované běžecké boty, takže jsem připraven,“smál se předevčíre­m.

Běhat Froome tentokrát nemusel. Hlavní roli na Ventoux předal mladším. Pogačarovi, Vingegaard­ovi i vítězi dne van Aertovi.

Tour de France 2021

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 43:44:38, 2. Urán (Kol./EF Education-Nippo) -5:18, 3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -5:32, ...114. VAKOČ (Alpecin-Fenix) -2:03:46.

 ?? Foto: ČTK ?? Pokračuje ve žlutém
Tadej Pogačar navýšil náskok v čele Tour de France.
Foto: ČTK Pokračuje ve žlutém Tadej Pogačar navýšil náskok v čele Tour de France.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia