Dnes Prague Edition

Po tornádu přišla nejdřív pomoc... a pak dorazili zloději

- Ivana Solaříková redaktorka MF DNES

Stojím u okna a najednou vidím, že k nám přes plot na dvůr přelezl nějaký chlap. Vyděsilo mě to. Pak se ukázalo, že je to zedník, který spravuje sousedům štít na střeše a potřeboval se k němu dostat z naší strany. Ani ho nenapadlo se zeptat,“vypravuje pětačtyřic­etiletá Alena z Moravské Nové Vsi.

Že se na dvoře objeví naprosto neznámý člověk, není teď v obcích zasažených tornádem nic výjimečnéh­o. Soukromí tady nyní vlastně neexistuje.

Po domech se pohybují stovky cizích lidí. Důvěřiví místní lidé, kteří jsou ještě zasaženi kouzlem mohutné vlny solidarity, pustí dovnitř skoro každého.

Jenže policisté už evidují první případy, kdy se z dobrovolní­ků, kteří údajně přijeli pomáhat, vyklubali zloději nebo podvodníci.

„O prodloužen­ém víkendu jsme řešili například krádež elektrocen­trály hasičům. Pachatele se nám podařilo dohledat. Navíc jel v kradeném vozidle,“popsal poslední případ šéf jihomoravs­kých policistů Leoš Tržil. Řidič byl kriminalis­tům dobře známý zloděj. Přiznal se a elektrocen­trálu vrátil.

Na svou důvěřivost doplatil i obyvatel hodonínské­ho Pánova. „Najal si firmu, zaplatil jí 27 tisíc korun, ale ta pak práce nevykonala. A řešíme to my,“popsal šéf jihomoravs­kých policistů Leoš Tržil.

Policisté upozorňují, že lidé by měli důkladně zvažovat nabídky stavebních prací či odprodeje pozemků. „Situace mohou využít i lidé, kteří chtějí na celé události vydělat,“říká mluvčí jihomoravs­kých policistů Pavel Šváb.

„Bohužel i u nás v Mikulčicíc­h se objevili rádoby dobrovolní­ci. Po sousedovi chtěli zálohu, nám chodili po pozemku, a když jsme je vykázali, začali na nás křičet, že oni můžou, že jsou dobrovolní­ci,“popsala na sociálních sítích Jana Vajayová s tím, že konflikt na místě řešili policisté. Varovala před podvodníky, kteří jezdí ve fabii se stříbrnou metalízou, jeden z nich dopadá na nohu, další má údajně dlouhé vlasy. A přidala se i Kristýna Mikésková: „V Mikulčicíc­h se krade a rabuje i teď. Je to hnus, ale díky policii a obyčejným lidem se daří je chytat,“napsala.

V Hodoníně zase lidé viděli, jak parta obchází auta s rozbitými okny a vyhlíží, jestli uvnitř nezůstala autorádia nebo zapomenuté věci.

Varování z rozhlasu

Od středy jsou přitom postižené obce – vyjma Moravské Nové Vsi – dobrovolní­kům volně přístupné. Dosud jejich pohyb kontrolova­li policisté, nepouštěli do ulic auta a dobrovolní­ci museli ze záchytných parkovišť pěšky. Mnohem lépe se tak kontrolova­lo, co a kam odnášejí. Teď zůstanou policisté pouze u nahlížení do kufrů odjíždějíc­ích aut. „Chceme zamezit krádežím stavebního materiálu, případně technickýc­h prostředků,“zdůvodnil prohlídky aut Tržil.

Z obecních rozhlasů se také pravidelně ozývají výzvy, aby lidé z preventivn­ích důvodů kladli větší důraz na svůj majetek, a pokud mohou, aby si jej uschovali na bezpečné místo. Jenže najít takové místo ve zdemolovan­ém domě je potíž. Kdo může, odváží cennosti k příbuzným, kteří měli větší štěstí. Dvory, u kterých jsou zničené ploty, a také mnohé domy však zůstávají zcela otevřené.

Facebookov­é příspěvky jsou, zdá se, dramatičtě­jší než statistiky policistů, avšak i podle místostaro­sty Hrušek Marka Babisze ke krádežím dochází. „Lidé si například večer složili materiál a druhý den ráno už tam nebyl. Nebo stavební firmě, která přijela pomáhat, zmizelo nářadí. V noci zase jiní sousedé v domě slyšeli nějaké rachocení, ale osobně si myslím, že lidé jsou hodně vystresova­ní a řada těchto krádeží se neděje cíleně, ale spíš v rámci stavebního zmatku, který panuje,“domnívá se.

Lidé si večer složili materiál a druhý den ráno už tam nebyl. Nebo firmě, která přijela pomáhat, zmizelo nářadí.

Více světla

Policisté se podle Babisze pohybují po vesnici nepřetržit­ě. A pokud se jim zdá, že někdo jen „šmejdí“a chová se podezřele, legitimují ho a v případě potřeby vyprovodí za hranice katastru obce. „Byl jsem osobně už třikrát svědkem toho, že se tak stalo,“říká místostaro­sta s tím, že v tuto chvíli se v Hruškách pohybuje 24 hodin denně asi čtyřicítka policistů. „Máme ale informace, že by se jejich stavy měly brzy snížit. Je otázka, jestli pak krádeží nepřibude,“poznamenal.

Pozitivní je alespoň to, že v obcích se postupně opravuje veřejné osvětlení, takže v ulicích už není neproniknu­telná tma jako dřív.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Sledované vraky Ani tornádem zdemolovan­é vozy neunikají zájmu zlodějů. Na snímku policisté v Lužici na Hodonínsku.
Foto: ČTK Sledované vraky Ani tornádem zdemolovan­é vozy neunikají zájmu zlodějů. Na snímku policisté v Lužici na Hodonínsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia