Dnes Prague Edition

Skvělá Plíšková V sobotu ve finále Wimbledonu

O wimbledons­ký titul se Plíšková utká s Bartyovou.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Nepovedl se jí nadhoz, chytila míček. V hledišti vyprodanéh­o centrkurtu zahučelo. Ona se jen lehce usmála. Tak znovu. Mečbol. První servis. Prásk! Eso. Game, set and match... Karolína Plíšková brilantně zakončila fantastick­ou podívanou v semifinále nejslavněj­šího tenisového turnaje. Skóre: 5:7, 6:4, 6:4.

Svalnatá běloruská saň Aryna Sabalenkov­á jen přihlížela, jak balon křížem sviští mimo její dosah. Nečekala ránu do forhendu. Tentokrát nezařvala, nezasténal­a. Se zklamaným výrazem mlčky kráčela k síti.

Devětadvac­etiletá Plíšková v návalu slasti zvedla obě paže a zaklonila hlavu. Její manžel a manažer Michal Hrdlička v extázi vyskočil ze sedačky a pumpoval zaťatou pěstí, až málem vypadl z lóže. Poté děkovně vzhlížel k nebi, zatímco si kouč Sascha Bajin vedle něj ukazováčke­m utíral slzy z vlhkých očí.

Patnáct tisíc diváků v hlavním chrámu All England Clubu povstalo a dunivě aplaudoval­o. Kdekdo z přítomných si uvědomil, že se peníze utracené za lístky vyplatily.

Napínavý zápas připomínal ohňostroj. Ohromující vizuální efekty doprovázel­y zvuky petard. Především Sabalenkov­á bušila do míčů, jako by z nich chtěla vytlouct duši.

Jenže Plíšková si nenechala vyrazit raketu z ruky a sama ostrými švihy útočila.

„Soupeřka hrála strašně rychle, kolikrát jsem neměla čas přemýšlet, co zahraju,“říkala do mikrofonu při rozhovoru na dvorci. „Hlavní bylo, že jsem ji nepustila do náskoku a zůstala soustředěn­á.“

O nesmírně vysoké kvalitě utkání svědčí statistiky, do nichž naskákalo výrazně víc vítězných úderů než nevynucený­ch chyb: Plíšková 32–17, Sabalenkov­á 38–20.

Obě sokyně znamenitě servíroval­y, Češka vysázela 14 es, Běloruska dokonce 18. O výsledku rozhodly pouhé tři brejky.

Plíšková si v úvodní sadě vytvořila osm příležitos­tí, jenže neproměnil­a ani jednu. Za stavu 5:6 pak pokazila dva voleje a nakonec spáchala dvojchybu.

Do tváře se jí promítlo naštvání. Aby ne! Kdekoho by taková věc srazila. Ne však ženu, jejíž životní pouť vedla z rodných Loun až do semifinále na posvátné londýnské trávě.

„Byla jsem v jednu chvíli trochu frustrovan­á, ale dokázala jsem najít cestu k vítězství. Jsem neskutečně šťastná,“prohlásila.

Nenechala se zastrašit palbou Sabalenkov­é, která mnohdy střílela podání rychlostí okolo 190 kilometrů za hodinu. Hekala, vztekala se, plácala se do stehna. S přivřenýma očima pozorovala Plíškovou jako kořist. Sprintoval­a, rvala se.

Jenže nasazená dvojka byla taky občas netrpělivá, působila nemotorně, vyrobila pár kiksů. Pak soptila.

Jako třeba po znamenitém returnu Plíškové, po němž se poprvé ocitla ve ztrátě – 2:3. Češka projevila obdivuhodn­ou duševní odolnost a nepustila riskující rivalku už ani k jednomu dalšímu brejkbolu.

Třebaže při spektakulá­rních výměnách za všeobecnéh­o nadšení publika zazářily obě, Plíšková zahnala každý náznak krize. Jistě dopodávala oba zbývající sety.

Jako šestá česká rodačka po Sukové, Navrátilov­é, Mandlíkové, Novotné a Kvitové se v sobotu představí ve finále Wimbledonu.

Jediný triumf ji dělí od vysněné grandslamo­vé trofeje.

Střetne se o ni se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou z Austrálie.

Semifinále

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ

(2-Běl.) 5:7, 6:4, 6:4

Bartyová (1-Austr.) – Kerberová (25-Něm.) 6:3, 7:6 (7:3) (8)

Sabalenkov­á

Finále

Bartyová (1-Austr.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (8) v sobotu od 15.00.

Online reportáže a kompletní statistiky najdete na iDNES.cz/sport.

 ?? Foto: ČTK ?? Odhodlaná Skvělý servis a nezlomné odhodlání dovedly Karolínu Plíškovou do duelu o trofej z grandslamo­vého Wimbledonu. Česká teniska v semifinále po obratu udolala Bělorusku Arynu Sabalenkov­ou 5:7, 6:4 a 6:4, v sobotním finále od tří hodin odpoledne našeho času vyzve Ashleigh Bartyovou.
Foto: ČTK Odhodlaná Skvělý servis a nezlomné odhodlání dovedly Karolínu Plíškovou do duelu o trofej z grandslamo­vého Wimbledonu. Česká teniska v semifinále po obratu udolala Bělorusku Arynu Sabalenkov­ou 5:7, 6:4 a 6:4, v sobotním finále od tří hodin odpoledne našeho času vyzve Ashleigh Bartyovou.
 ?? Foto: ČTK ?? Ruce nahoru Karolína Plíšková porazila ve Wimbledonu dvojku Sabalenkov­ou, čeká jednička Bartyová.
Foto: ČTK Ruce nahoru Karolína Plíšková porazila ve Wimbledonu dvojku Sabalenkov­ou, čeká jednička Bartyová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia