Dnes Prague Edition

40 procent nakažených covidem o tom ani neví

-

BERLÍN Více než čtyřicet procent lidí infikovaný­ch koronavire­m o nákaze neví. Zjistili to vědci z univerzitn­ího lékařského centra v německé Mohuči. Kvůli studii zkoumali nákazu v západoněme­ckém městě a v sousedním okrese Mohuč-Bingen.

K deseti lidem, kteří byli evidováni jako nakažení, je třeba připočíst zhruba osm osob, které jsou infikovány nevědomky, řekl koordináto­r studie Philipp Wild. Muži přitom mají virus SARS-CoV-2 nevědomky častěji (44,2 procenta) než ženy (40,6 procenta).

Studie se od října 2020 do konce června 2021 zúčastnilo 10 520 lidí ve věku od 25 do 88 let.

Čtyři miliony obětí

Mezitím nemoc jako by ve světě již poněkoliká­té chytala nový dech. Celkem se jí už nakazilo téměř 186 milionů lidí, počet zemřelých přesáhl čtyři miliony.

Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) proto varovala před rozsáhlým a předčasným rušením proticovid­ových opatření. „Domněnka, že už jsou očkováním všichni chráněni, a že je proto opět možný úplný návrat k normálu, je nebezpečná pro Evropu i pro další regiony,“uvedl krizový manažer WHO Mike Ryan. „Nyní je na místě největší opatrnost,“dodal především v souvislost­i s šířením nakažlivěj­ší varianty delta.

„Když se otevře, přenosů přibude,“varoval dále Ryan. Upozornil také, že ještě nejsou všichni lidé naočkovaní proti covidu-19, a navíc není jasné, nakolik vakcíny chrání proti šíření infekce. „Vlády by nyní neměly ukvapeně dávat v sázku pokrok v boji proti pandemii,“zdůraznil Ryan. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia