Dnes Prague Edition

Festival pouličního divadla nabídne i obří loutky

- — Adam Hejduk

BUBENEČ Pohyblivá šestimetro­vá loutka lva pod Staroměsts­kou věží nebo akrobati létající před Průmyslový­m palácem. To je jen střípek toho, co v nadcházejí­cích dnech nabídne 13. ročník festivalu pouličního divadla Za dveřmi, který včera vypukl na Výstavišti Praha.

Od neděle se festival přesune i do centra metropole. „Pouliční divadlo je prastará, opravdová, aktuální, svobodná forma divadelníh­o umění. Umělec i divák jsou si ve svém dialogu maximálně blízko,“popisuje pouliční divadlo ředitel festivalu Jakub Vedral. „Fantazie tvůrce a výrazové prostředky nemají limity uzavřeného prostoru. Jevištěm a hledištěm může být ulice, park, náměstí, zahrada i industriál­ní prostor,“dodává.

Letošní ročník nabídne v osmi dnech více než třicet divadelníc­h představen­í a koncertů, a to nejen českých souboru, ale také umělců například z Finska nebo Maďarska. Dominantou tohoto roku bude kromě zmiňované loutky lva i akrobatick­ý heliový balon nad Průmyslový­m palácem, který má v průměru přes šest metrů a k jeho naplnění je potřeba tolik helia jako pro čtrnáct tisíc balonků.

Těšit se diváci mohou například na již tradiční žonglérské duo Bratři v tricku, celé pondělí pak bude patřit Cirkusu Nostalgie s jejich show plnou podivných bytostí a bizarních příběhů. Představí se například soubor V.O.S.A. Theatre, který se chystá reprezento­vat české pouliční divadlo na EXPO v Dubaji v roce 2022.

V místech představen­í bude organizačn­í tým namátkově kontrolova­t, zda návštěvníc­i mají doklad o testu, očkování či prodělání onemocnění covid-19. „Celý rok jsme usilovali, aby se kultura vrátila do našich životů. Máme obrovskou radost, že se nám to postupně daří. Pouliční formát festivalu považujeme v současné, stále ještě velmi křehké situaci za ideální. Věřím, že diváci se u nás budou cítit dobře i bezpečně,“vysvětluje Vedral.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Ryby ve vzduchu Festival zahájil před Průmyslový­m palácem na Výstavišti Praha svým vystoupení­m soubor V.O.S.A. Theatre se svou průvodovou animací obřích rybích loutek. Divadelní instalace propojuje svět divadelníh­o a výtvarného umění s moderními technologi­emi a patří k již tradičním představen­ím festivalu Za dveřmi.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Ryby ve vzduchu Festival zahájil před Průmyslový­m palácem na Výstavišti Praha svým vystoupení­m soubor V.O.S.A. Theatre se svou průvodovou animací obřích rybích loutek. Divadelní instalace propojuje svět divadelníh­o a výtvarného umění s moderními technologi­emi a patří k již tradičním představen­ím festivalu Za dveřmi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia