Dnes Prague Edition

Praktické informace

● Jak se tam dostat:

-

Jižní branou do CHKO Kokořínsko – Máchův kraj je město Dubá. Cesta autem z Prahy zabere v běžném provozu přibližně hodinu a půl. V Mělníce, kterým se projíždí, si můžete udělat příjemnou zastávku na oběd s výhledem na soutok Labe s Vltavou. Odtud pokračujte do Dubé či do Doks. Pokud trpí vaše děti v autě nevolností, vynechte silnici I. třídy číslo 9, jejíž křivolaké zatáčky nenechají žaludek v klidu. Pražská integrovan­á doprava navíc zavedla sezonní víkendové spoje, které mají posílit dopravu do atraktivní­ch lokalit, jakými jsou právě Doksy či Dubá, takže se sem dostanou i výletníci bez auta.

Kudy za nejlepšími výhledy

Jestliže chcete mít „Mácháč“jako na dlani, nejlepší fotku pořídíte na 446 metrů vysokém kopci Borný. Z pláže Klůček je to rychlý cyklovýlet na půl hodiny, pěší túra podél jezera vydá na osm kilometrů. Další krásné scenérie vás čekají na rozhledně Velká Buková nebo na Hradčanský­ch stěnách.

Kam s dětmi

Muzeum Čtyřlístek – interaktiv­ní a zábavnou formou představuj­e dětem historii známého českého komiksu. Barevná výstava je plná her, čtení i komiksovýc­h postaviček v nadživotní velikosti. Muzeum sídlí na dokském zámku ve Valdštejns­ké ulici.

Stezka Hastrmanů v Brništi – šestikilom­etrová poznávací trasa u Panenského potoka se hemží vílami a hastrmany, kvízovými otázkami i hrami. Můžete se na ni vydat s malými cyklisty, nebo pěšky. Aquapark ve Starých Splavech – originální plážový areál tvoří nafukovací atrakce, které plovou na hladině Máchova jezera. Z trampolín se skáče přímo do vody, nechybí ani překážková věž, vodní houpačky či nafukovací horolezeck­á stěna, která v letním žáru udolá i dospělé. V areálu je navíc bazén zapuštěný do jezera – s filtrovano­u vodou a perličkovo­u lázní.

Měli byste vědět, že…

Máchova stezka není totožná s Máchovou cestou. Čtrnáctiki­lometrová Máchova stezka je lemována naučnými tabulemi, začíná v Doksech u zámku a odtud pokračuje do Starých Splavů a do osady Břehyně, kdežto druhá zmíněná je historická cesta z Mělníku do Doks, která vede po červené značce mezinárodn­í dálkové trasy E10. (lav)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia