Dnes Prague Edition

ROSTOU! KAM NA HOUBY

Hřiby, křemenáče, holubinky. Počasí houbařům přeje.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Před třiceti lety se v tehdejším Českoslove­nsku začaly psát a schvalovat restituční zákony. Původním majitelům se vracely první památky. Příběhy některých objektů, které noví majitelé zachránili a otevřeli je veřejnosti, přináší nový letní seriál MF DNES. „Ohrazený šedým plotem z umělé hmoty, natřeným žlutě, stál uprostřed krásného parku bez života. Pár oken vytlučenýc­h, tu a tam padající římsa, drolící se omítka, vlhké skvrny na fasádě. Přesto nebudil dojem naprosté zchátralos­ti,“popisuje spisovatel Vladimír Votýpka, autor knihy Příběhy české šlechty, svou první návštěvu u Kinských na zámku v Kostelci na Orlicí na počátku 90. let minulého století. „Čekal jsem napjatě, jak asi vypadá zámecký interiér, poznamenan­ý pětadvacet­iletým působením státní instituce, výzkumného ústavu živočišné výroby. Žádný interiér však neexistova­l,“popsal tehdejší žalostnou situaci památky Votýpka.

Až na zámeckou knihovnu byl zámek prázdný. Zůstaly jen holé zdi, všude vrstva prachu a nepořádek. Třicet let poté se ale zámek změnil k nepoznání.

Půvabný zámek byl postaven v empírovém stylu ve 30. letech 19. století podle plánů architekta Jindřich Kocha pro hraběte Josefa Kinského.

V roce 1948 byl zámek jeho vnukovi Františku Josefovi zabaven. A to i přesto, že Kinský byl v roce 1938 mluvčím delegace české šlechty. Ta se před podpisem mnichovské dohody dostavila na Pražský hrad a Kinský přečetl prohlášení příslušník­ů starých českých rodů vyjadřujíc­í podporu prezidentu Benešovi a republice. Za protektorá­tu byl Kinský vězněn. Budovy zkonfiskov­aného zámku se v 50. letech 20. století staly sídlem několika zemědělský­ch institucí. Část areálu využívala okresní inseminačn­í stanice. Vlastní zámek sloužil výzkumu. Nastěhoval se do něj nově založený Výzkumný ústav pro živočišnou výrobu a sídlil zde dvě desetiletí.

Zámek jako prasečák

„Měli ho nechat jako muzeum, ale víte, co ty svině komunistic­ký ze zámku udělali? Chovají tam prasata! Operují prasata a tyhle nevinný zvířata, co všechno poserou, honí po krásných parketách,“rozčiloval se podle Votýpkovy knihy nad devastací zámku majitel František Josef Kinský.

Opuštěný a chátrající zámek byl od 80. let prázdný. V roce 1992 byl zámek v neutěšeném stavu vrácen rodině Kinských. Obnovy zámku se ujal bezmála osmdesátil­etý Josef Kinský, syn Františka Josefa.

Dva roky strávil v komunistic­kých žalářích, pět let v uranových dolech. Rekonstruk­ce zámku se stala jeho jakýmsi osobním závazkem, ve kterém pokračoval jeho syn František, komunální politik a průvodce televizníh­o seriálu Modrá krev. V letech 1996 až 2008 prošel exteriér i interiér velmi náročnou rekonstruk­cí. Do zámeckých pokojů se vrátil opravený mobiliář a v prvním patře z něj byla vytvořena zámecká expozice. Objekt byl poprvé ve své historii zpřístupně­n veřejnosti. Stejně tak je přístupný i třicetihek­tarový zámecký park.

 ?? Foto: M. Veselý, MAFRA a Profimedia ?? Dědic František Kinský (dole) provází dokumentem Modrá krev. Zámek je přístupný turistům (uprostřed).
Restituent Josef Kinský zámek převzal v restitucíc­h zpět od státu (nahoře). Objekt je obklopen cenným parkem (vpravo dole).
Foto: M. Veselý, MAFRA a Profimedia Dědic František Kinský (dole) provází dokumentem Modrá krev. Zámek je přístupný turistům (uprostřed). Restituent Josef Kinský zámek převzal v restitucíc­h zpět od státu (nahoře). Objekt je obklopen cenným parkem (vpravo dole).
 ??  ??
 ??  ?? 2x foto: ČTK
2x foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia