Dnes Prague Edition

Vakcína na nádraží nebo v obchodě

Stát otevírá dvě očkovací centra, kam mohou všichni i bez registrace

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Zájemci o očkování proti covidu bez registrace se budou moci od pondělí nechat naočkovat. V Praze se otevřou dvě očkovací centra pro takzvaně lidi z ulice.

Naočkovat se touto cestou budou moci všichni dospělí. Rozhodlo se to včera na ministerst­vu zdravotnic­tví. „Chceme, aby lidé měli možnost nechat se okamžitě naočkovat bez jakýchkoli překážek. A chceme, aby se naočkovat nechalo co možná nejvíce lidí,“řekl k tomu už dříve premiér Andrej Babiš (ANO).

Možnost dostat svou vakcínu nebo své vakcíny tak nyní budou mít všichni, ale především ti, kteří se nezaregist­rovali ještě do systému pro očkování.

Nová centra umožňující očkování bez registrace se zatím otevřou jen v Praze. Konkrétně to bude v pražském obchodním centru na Chodově a na hlavním nádraží. „Obě centra otevřou v pondělí v deset hodin dopoledne. Chodov bude otevřen od pondělí do pátku od deseti do osmi večer. V sobotu bude zavírat o hodinu dříve. Hlavní nádraží bude fungovat od 12 hodin do sedmi večer,“doplnila k tomu mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Ministerst­vo počítá, že naočkovat by nová centra mohla řádově stovky lidí denně. Na Chodově budou připraveni zájemce očkovat tři lékaři, na hlavním nádraží by to měli být dva nebo jeden, podle potřeby. „Celé je to ale postavené tak, aby se mohlo kapacitně přidávat nebo ubírat,“upozornila Štěpanyová s tím, že v obou centrech se budou moci očkovat jen lidé starší šestnácti let.

Zdravotníc­i budou v novém očkovacím centru na Chodově očkovat dvoudávkov­ou vakcínou od Pfizer-BioNTechu. Na hlavním nádraží bude k dispozici jednodávko­vá vakcína od firmy Johnson & Johnson. „Nechceme, aby lidé, kteří třeba přijedou do Prahy jen na otočku, se museli vázat na druhou dávku,“uvedla Štěpanyová. Vakcinolog­ové a Státní ústav pro kontrolu léčiv na začátku června doporučili tuto očkovací látku používat zejména u osob ve věku nad 60 let. Důvodem je velmi vzácný nežádoucí účinek, kdy u očkovaných vznikají krevní sraženiny především v mozku. Podle údajů Evropské lékové agentury se však výskyt odhaduje u 0,001 procenta očkovaných, většinou v mladším věku.

Obě nově zřízená očkovací centra jsou zatím pilotním projektem. Ministerst­vo zdravotnic­tví na něm chce vyzkoušet, jaký bude zájem o tento model očkování.

„Ze zahraničí víme, že to funguje, že to lidé využívají a jsou tím nadšeni,“uvedla mluvčí ministerst­va Štěpanyová. Pokud očkování bez registrace získá oblibu i v České republice, tak ministerst­vo počítá, že se centra rozšíří po celé republice.

„Rozhodně ale nechceme vypnout rezervační systém. Ten bude fungovat nadále pro občany, kteří si chtějí čas očkování pevně naplánovat,“dodala Štěpanyová.

Pilotní projekt v očkování poběží do srpna, pak se vyhodnotí a řekne se, zda dojde k rozšíření. Podle premiéra Babiše chce vláda přesvědčit co nejvíce lidí, aby se nechali naočkovat. „Je to jediná cesta, jak porazit vir,“řekl ministersk­ý předseda.

Na nádraží bude dávek dost

V obou centrech bude dávek dostatek i v době, kdy se dodávky vakcín jinam budou krátit. Aktuálně do Česka míří menší množství očkovací látky, než tomu bylo v červnu. A to zejména od společnost­i Pfizer, které dorazí asi polovina.

„Unie chtěla, aby maximum dávek přišlo v první polovině roku. Pfizer část dávek, co byly na třetí čtvrtletí, dodal už ve druhém čtvrtletí přednostně. A teď prostě dodává méně,“uvedl Babiš s tím, že na pokrytí potřeb očkování to podle něj bude stačit. Oslovená očkovací centra napříč republikou ale vesměs uvedla, že snížení dodávek se zcela bez problémů neobejde. Nejčastěji se patrně projeví v délce čekání na první dávku.

„Registrace poběží dál, ale na svůj první termín budou lidé čekat asi dva týdny,“předpovědě­l už dříve liberecký krajský radní pro zdravotnic­tví Vladimír Richter (ODS) s tím, že doposud to bylo sedm až deset dnů. Podle Richtera ale očkovací centra pro „kohokoli“naopak mohou systému pomoci tím, že uleví těm klasickým. „Nemyslím si, že by se masově jezdilo do Prahy, ale když si tam někdo pojede nakoupit, není vyloučeno, že se nechá naočkovat,“dodal Richter. Využít očkovacích center bez registrací mohou také lidé již naočkovaní první dávkou vakcíny Pfizer (pozor, pouze očkovaní Pfizerem).

Certifikát­y zčervenaly

Podle nových pravidel v boji s koronavire­m nyní v Česku platí, že za bezinfekčn­í budou očkovaní považováni až čtrnáct dní po druhé dávce, což ztrpčilo život 1,75 milionu lidí, kteří už měli 22 dnů a víc po první dávce, plus všem, kteří měli pár dní po druhé dávce. Těm najednou covidové certifikát­y zčervenaly. V Praze se už teď očkuje bezkonkure­nčně nejvíce. Z celkových téměř devíti milionů dávek aplikovaný­ch v Česku jich bylo 1,5 milionu vyočkovaný­ch právě tady. Také proočkovan­ost je zde nejvyšší z celé České republiky.

S přispěním Vojtěcha Jandy

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Přípravy Pražské obchodní centrum Chodov je jedním ze dvou míst, která se v pondělí otevřou pro všechny zájemce o očkování.
Foto: Petr Topič, MAFRA Přípravy Pražské obchodní centrum Chodov je jedním ze dvou míst, která se v pondělí otevřou pro všechny zájemce o očkování.
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Tady dostaneš Tečku Včera už řemeslníci chystali k pondělnímu otevření očkovací centrum v Praze na Chodově.
Foto: Petr Topič, MAFRA Tady dostaneš Tečku Včera už řemeslníci chystali k pondělnímu otevření očkovací centrum v Praze na Chodově.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia