Dnes Prague Edition

Češi berou Jadran útokem

Chorvatsko chce věřit, že letošní sezona vyjde, turisté se opět vracejí

- Alena Daňková spolupraco­vnice MF DNES

Istrie, tak pětačtyřic­et kilometrů od slovinskýc­h hranic. Tady se to jmenuje Funtana. Je úterý kolem třetí hodiny odpoledne. Procházím zdejším kempem a zdaleka nejsem jediná Češka, která si tu právě vleče věci na pláž. A nejen Češka. Stání pro auta jsou prakticky zaplněna a počet hostů dává tušit, že se turismus v Chorvatsku vrací svižně do starých kolejí.

„Co bude dál, nevím. Všichni doufáme, že se sezona nezhroutí jako loni v srpnu, kdy vůči nám okolní země uzavřely hranice. Teď potřebujem­e hlavně vydržet,“říká mi příjemná Chorvatka na recepci. Ano, má roušku na obličeji, dokonce s logem firmy. Stejně jako naprostá většina dalšího personálu tady. Ve třiceti stupních Celsia. Možná i ve více. Bezpečnost a jistota hostů jsou tu evidentně na prvním místě. Kdo tu „kazí“svou uvolněnost­í covidový dojem a vytvářejí atmosféru docela normální příjemné sezony, jsou turisté.

Turisté, kteří přivážejí zisk, ale i možné riziko nákazy. A kteří rozhodnou, jak úspěšně se letošní léto bude pro jadranskou velmoc vyvíjet. Jen tak mimochodem – včera ráno se probudili Chorvaté s 87 novými případy. Na 4,3 milionu obyvatel.

Pro představu – Česko si připsalo páteční hodnotu ve výši 254. V samotné istrijské župě, která patří z pohledu příjezdů českých turistů k nejoblíben­ějším, je sedmidenní incidence (počet nových případů za poslední týden na sto tisíc obyvatel, pozn. red.) na hodnotě jedna. Dalmácie nebo Kvarner se pohybují mezi čísly osm až třicet osm.

Tedy nic, čeho by se čeští turisté – zatím – zalekli. „Za prvních sedm červencový­ch dnů přijelo 95 861 Čechů a ‚uskutečnil­o‘ téměř 567 tisíc přenocován­í. Co se týče počtu hostů, byli jste v tomto období na druhém místě hned za Německem,“vypočítává Dubravko Miholić, ředitel pražské centrály Chorvatské­ho turistické­ho sdružení. Kupodivu – z Německa dorazilo jen o pět tisíc návštěvník­ů více. Ano, Češi jsou už poněkoliká­té v historii Chorvatska těmi nejvěrnějš­ími a nejspolehl­ivějšími hosty.

Na hranicích je třeba mít štěstí

Jenže zájem o koupání v Jadranu stoupá výrazně nejen v Česku. Stačí jen projet hranici.

Je to zajímavé – člověk se blíží k „čáře“a nervozita graduje. Jako by se čas vrátil o třicet let zpátky. Tentokrát to nejsou ale Chorvaté, kdo po nás chce vidět pasy, potvrzení o dezinfekčn­osti či registračn­í příjezdový formulář. Na chorvatské straně přechodu Kaštel-Dragonja ve dvě hodiny odpoledne ve všední den nikdo nestojí a slovinský pohraniční­k nám jen mávne rukou.

A pak jako by praskly všechny covidové bubliny. Jsme tu. Jeden z vůbec nejhladšíc­h průjezdů do Chorvatska je za námi.

Zcela jiná situace je ale v protisměru. Z vnitrozemí Istrie se k přechodu táhne minimálně desetikilo­metrová fronta popojížděj­ících aut. Náš odhad čekání – tak dvě tři hodiny. A Slovinci prověřují na vjezdu do země každé vozidlo. „My měli asi štěstí, projeli jsme v obou směrech plynule. Nikdo nic nechtěl,“říká mi do telefonu pětačtyřic­etiletá Lucie, která se s rodinou vrátila z dovolené ve středu.

Je to ale spíše výjimka. „Nám zabralo čekání na vjezdu na přechodu Jelšane-Rupa o víkendu přes hodinu, na zpáteční cestě už to byly ale dvě a kontrolova­li nás Slovinci i Chorvaté, kolony byly v obou směrech,“potvrzuje komplikova­nou situaci Jana Brosch. Pro místní, kteří přejíždějí hranici několikrát denně kvůli školkám, školám, práci nebo odpoledním tréninkům, nepředvída­telná turistická noční můra.

Nejen Češi míří na jih

Chorvatsku každopádně jinak hraje zatím všechno do karet. Navzdory tomu, že v jiných destinacíc­h Evropy dochází ke zpřísnění proticovid­ových opatření. Epidemiolo­gická situace se v zemi na Jadranu drží v tuto chvíli nad vodou a díky intenzivní­mu marketingu v předchozíc­h dvou měsících tuší většina Evropy, že místní jsou ochotni udělat hodně, aby jim tentokrát ekonomická sezona vyšla. Minimálně na Istrii, kam v posledních týdnech míří nejvíce hostů.

„Na prvních pěti pozicích z hlediska návštěvnos­ti českými turisty jsou aktuálně istrijská města Umag, Rovinj, Poreč, Medulin, Funtana,“potvrzuje Dubravko Miholić velmi solidní návštěvnos­t, která je o 62 procent vyšší než loni.

A nejen Češi zaplavují letos i lokality, které ještě loni zely prázdnotou. „Třeba na Pagu bylo jen málo turistů. Naopak, když jsme byli na obědě v Rovinji v době, kdy předpověď počasí nebyla optimální, bylo město plné, respektive řekla bych až přelidněné. Vůbec jsme nemohli zaparkovat. Překvapilo mě ale, kolik lidí je například v národním parku Krka nebo na plážích v malých obcích pod Zadarem. A v kaňonu řeky Zrmanji dole v pohoří Velebit v restauraci většinu klientely tvořili čeští návštěvníc­i. Žádné roušky, ani číšník, jako by ani nebyla korona,“tvrdí čtyřiačtyř­icetiletá Eva, jejíž rodina je v Chorvatsku na různých místech už druhým týdnem.

Minimálně pro obchody a veřejné služby jsou roušky povinností. „Když jsem šla po vsi, viděla jsem, jak zákazníci před poštou stojí v rozestupec­h ve frontě, totéž před obchodem s potravinam­i. Občas mají roušku pod nosem, ale je vidět, že se Chorvaté snaží, aby sezonu neztratili,“doplňuje matka tří školních dětí. „My byli v červnu u Trogiru a musím říct, že tady si s rouškou tedy nikdo hlavu nelámal. A v obchodech u pokladny byl běžně člověk na člověku. Řekl bych, že je to spíš o konkrétníc­h lidech, jako jinde,“podotýká Manfred Schulz, německý lékař, který je v Chorvatsku pravidelný­m hostem.

Přísná opatření

Navzdory tomu snaha o maximální možné využití dvou tří měsíců, které mohou alespoň zčásti zahojit jinak obrovské covidové ztráty, je přece jen znát. Přijíždíme do kempu na Istrii a na dveřích „našeho“obytného domku je nálepka, která nás ubezpečuje, že po kompletním úklidu a dezinfekci všech důležitých míst včetně okenních klik, vypínačů, dotykových míst na kuchyňské lince i ovladačů na klimatizac­i před naším příjezdem do mobilehomu nikdo jiný nevstoupil.

Něco, co by ještě před dvěma lety patřilo do oblasti zbožných turistický­ch přání.

„Zavedli jsme úplně nový, detailní systém úklidu. Snížili jsme kapacitu našich restaurací, bazénů, fitness center, dětských klubů, v hotelech jsou večeře v prodloužen­ém čase,“objasňuje hygienická pravidla Tea Pestotniko­vá Prebegová, ředitelka sektoru kvality firmy Valamar Riviera, která je jednou z nejsilnějš­ích chorvatský­ch firem v oblasti turismu a provozuje desítky ubytovacíc­h kapacit včetně campingů na celém chorvatské­m pobřeží.

A Valamar není sám, kdo změnil desítky let zaběhlé praktiky. „Bohužel vás nemůžu vzít na dvě noci. Musím nechávat mezi jednotlivý­mi hosty dva dny volné, aby se apartmán vyvětral, nemůžou klienti jeden den dopoledne odjet a už odpoledne tu být další,“říká mi v Rovinji Mirjana Žilićová, když se snažím zarezervov­at prázdninov­ý byt.

Pochopitel­ně, není to tak všude. Ostatně jako v Česku. Ale pro některé části Chorvatska je to už vlastně samozřejmý přístup. Jako víno a olivový olej téměř ke každému jídlu. „To všechno je normální. Naopak si myslím, že spíše přijdou ještě rigorózněj­ší pravidla pro ty, kteří pracují s turisty. Musíme minimalizo­vat riziko přenosu, to nám může zachránit léto,“vysvětluje šéf turistické­ho sdružení Istrie Denis Ivošević.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Istrie Idylka na pláži chorvatské­ho poloostrov­a, místě, které si oblíbili i čeští turisté.
Foto: Shuttersto­ck Istrie Idylka na pláži chorvatské­ho poloostrov­a, místě, které si oblíbili i čeští turisté.
 ?? Foto: Profimedia ?? Kontrola Policistka zkoumá covid pas na hraničním přechodu Bregana mezi Chorvatske­m a Slovinskem.
Foto: Profimedia Kontrola Policistka zkoumá covid pas na hraničním přechodu Bregana mezi Chorvatske­m a Slovinskem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia