Dnes Prague Edition

Plíšková: jak vyhrát Wimbledon

Ani jedna ho nemá. Obě po něm dychtí. Plíšková a Bartyová se o něj porvou

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Vlaječka u jména příští soupeřky by pro ni mohla být šťastným znamením. Ashleigh Bartyová má totiž od března 2019 báječnou bilanci z utkání s Češkami: 14–2.

Karolínu Plíškovou, s níž se v sobotu odpoledne střetne ve wimbledons­kém finále, v tomto období přemohla třikrát.

Podlehla jen jednou Kvitové a jednou Muchové.

Svůj první grandslamo­vý pohár získala předloni na Roland Garros po triumfu nad Vondroušov­ou.

V Londýně v uplynulých dnech vyřadila Siniakovou i čerstvou pařížskou šampionku Krejčíkovo­u.

Těžko se čelí jejímu stylu, v němž se snoubí obstojná síla s chytrostí a neobyčejno­u šikovností. Tráva jí sedí. Je světovou jedničkou a pro většinu znalců i pro sázkové kanceláře jasnou favoritkou dnešní bitvy o nádherně zdobený talíř Venus Rosewater Dish.

Leč pětadvacet­iletá slečna z australské­ho Ipswiche nemá v povaze se naparovat. I za její pokoru ji národ miluje a na ukrutnou dálku jí drží pěsti. Žena s aboriginsk­ými předky dobře ví, jaké nebezpečí jí hrozí od Plíškové, která v Londýně nalezla dávnou formu a v plné parádě vybalila své mocné zbraně.

„Karolínin servis na trávě píše, je vážně těžké ji brejknout,“tvrdí o někdejší fedcupové parťačce Barbora Strýcová, expertka iDNES Premium. „Na Ash se vážně ráda dívám. Líbí se mi její pestrá hra, ve Wimbledonu se cítí dobře.“

Strýcová ví, o čem mluví. S oběma hvězdami se na dvorci potýkala. A asi krapet překvapivě tvrdí: „Karolína hraje hodně rychle, takže vezme Ashleigh čas a prostor na její tvořivost. Proto si myslím, že má velkou šanci získat titul.“

Hleďme! Slovo do pranice.

Bartyová v sedmi vzájemných partiích podlehla o hlavu vyšší a o čtyři roky starší Plíškové pouze dvakrát. Wimbledons­kým pavoukem promašírov­ala bez zakolísání. Po semifinálo­vé výhře nad Němkou Kerberovou se rozplývala nad kvalitou mače: „Na tak vysoké úrovni jsem nehrála hodně dlouho.“

Statečně se potýká s nepříznivý­mi okolnostmi, jež jí osud nachystal. Vykurýrova­la zranění kyčle, kvůli němuž musela odstoupit z Roland Garros. Překonává stesk po vlasti a blízkých, jež opustila v březnu a uvidí je nejdřív v září, poněvadž jí přísná proticovid­ová opatření v Austrálii znemožňují častěji cestovat domů a zase do světa.

Na rozdíl od Plíškové, která si vlídnější vztah k Wimbledonu teprve vytváří, Bartyová o něm mluví s nebetyčnou úctou: „Kdykoliv se mi naskytne příležitos­t hrát v All England Clubu, cítím vděčnost a vzrušení. Okouzlil mě, když jsem v patnácti poprvé prošla jeho branou, a na tom se dodnes nic nemění.“

Plíškové připadá zbožňování londýnskéh­o grandslamu jaksi přehnané. Raději má podniky v New Yorku a Melbourne.

Také ona však ví, že v branži není významnějš­í událost než wimbledons­ké finále na zaplněném centrkurtu pro 15 tisíc diváků.

Od sokyně se liší postavou, náturou, herním stylem, názorem na britské tenisové tradice. Zaostává za ní na žebříčku i v počtu nejslavněj­ších trofejí.

Jenže v lecčems se ty dvě podobají. Obě nastoupí do druhého grandslamo­vého finále. Obě v minulosti ve Wimbledonu troskotaly nejdál ve čtvrtém kole. Obě opakovaně děkují členům svých týmů, kteří jim pomáhají v nejtěžších chvílích.

Obě říkají, že před jedním z nejdůležit­ějších zápasů svých kariér zkusí vnímat hlavně výjimečnos­t chvíle a výsadu ucházet se o vítězství.

„Chci vyhrát za každou cenu, ale zároveň si chci finále tak nějak užít,“uvažovala Plíšková po skvělém semifinále proti Sabalenkov­é. „V něm byla super atmosféra. Říkala jsem si, jaká je pecka hrát na vyprodaném centru. Doufám, že si tak hlavu nastavím i v sobotu.“

Není pochyb, že obě před utkáním zápolí s trémou. Mysli zřejmě nejde úplně poručit. Tyčí se před nimi kolosální šance na dobytí věčné slávy. Obě se touží předvést.

Prostořeká ranařka z Loun v Ústeckém kraji. Zdvořilá a zručná Čechobijka z Ipswiche ve státu Queensland. Jedna z nich navečer promění mečbol, stane se londýnskou tenisovou královnou.

A pozvedne ten skvostný talíř.

Chci vyhrát za každou cenu, ale zároveň si chci finále tak nějak užít.

Karolína Plíšková

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK a Getty Images ?? Karolína Plíšková vs. Ashleigh Bartyová Finále začíná dnes v 15.00 hodin.
Foto: ČTK a Getty Images Karolína Plíšková vs. Ashleigh Bartyová Finále začíná dnes v 15.00 hodin.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia