Dnes Prague Edition

Počasí houbařům přeje. Rostou hřiby a křemenáče

- — Klára Baranová, Matyáš Kaiser

PRAHA Horký začátek léta houbařům nevyšel. Nyní se to obrací. Zatímco mykologové na západě si na úrodu hub pořád stěžují, jejich kolegové na Vysočině jich nacházejí více. MF DNES přináší otázky a odpovědi ohledně houbařské sezony.

Kam na houby?

V okolí Plzně skoro nikde nerostou. Na jižní Moravě je to také horší. Podle

odhadu brněnského mykologa Vladimíra Antonína se dá čekat větší úspěch v jižních Čechách. Na Vysočině hodně rostou houby v listnatých lesích a v parcích.

„Prošla jsem les na Podorlicku a pořád to nejsou žně. Pozitivní zprávy mám z Polabí a Šumavy. Zatím ale situace není taková, že přinesete z lesa plný košík,“doplňuje pro MF DNES mykoložka Terezie Tejklová,

která zná hlavně východní Čechy.

Jaké houby rostou?

Hřib dubový, křemenáč, holubinky, pečárky neboli žampiony, muchomůrka růžovka (masák), modrající hřib, hřib kovář, špičky. Dále různé druhy lišek a hřib červený. Podle Tejklové je ale hodně hub červivých.

Na co si dát pozor?

Nezaměňte pečárku zápašnou (jedovatou) s pečárkou polní a muchomůrku růžovku s muchomůrko­u tygrovanou. Neberte plesnivé nebo červivé houby. Vyvarujte se slunce a horka. Houba se pak rychle kazí.

Jak houby porostou v následujíc­ích dnech?

Podle odhadů odborníků by se hojně houby měly začít objevovat za týden či za deset dní. Teď je na ně venku moc vody. Teploty by neměly přesáhnout 30 stupňů. Ideální jsou teploty mezi 20 a 25 stupni.

V jakých typech lesů rostou houby nejvíce?

V první části sezony (jaro, léto) narazíme na houby nejčastěji v listnatých a smíšených lesích, na loukách, pastvinách a v sadech a samozřejmě i na vlhkých místech u potoků. Na podzim se najdou spíše v jehličnatý­ch lesích.

Vyplatí se sbírat houby nasáklé deštěm?

Houba nesmí být přezrálá. Musí být pevná, nesmí být rozměklá. Většinou se v houbě, která zůstává dlouho ve vlhku, objeví červi. Na ty pozor. Neberte ani půlky hub, o kterých si myslíte, že ještě prolezlé červy nejsou. Pokud je houba mladá a je tvrdá, tak ji zvládneme doma usušit například v sušičce na ovoce či na utěrce. Pokud je však houba starší, tak by se nejspíše po cestě domů rozpadla. Rozměklá houba navíc už vůbec nebývá chutná.

 ??  ?? Začínají růst Hub v lesích přibývá Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Začínají růst Hub v lesích přibývá Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia