Dnes Prague Edition

Koruna na houpačce. Trhy straší mutace delta

Česká měna oslabila. Pokud však pominou obavy z další vlny, měla by opět posilovat.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Ještě na konci června stálo euro 25,40 koruny, během prvních červencový­ch dnů však náhle o 40 haléřů zdražilo. Proti dolaru oslabila koruna ještě o trochu více. Řada institucí přitom čekala, že česká koruna bude spíše dál zpevňovat.

Slabší koruna prodražuje dovolené v cizině či zboží z dovozu. Nedokáže ani dostatečně ztlumit zdražení pohonných hmot kvůli vysokým cenám ropy.

Za oslabením domácí měny v posledních dnech jsou hlavně rostoucí obavy z šíření nových mutací koronaviru po celém světě. „Docházelo k posilování dolaru, poklesu akcií i výnosů na amerických dluhopisec­h či zdražování zlata. To vše jsou typické signály rostoucích obav o globální ekonomický vývoj, což tradičně vede k odlivu kapitálu z rizikových měn, jako je česká koruna, do těch bezpečnějš­ích,“říká analytik Raiffeisen­bank Vít Hradil.

„Koruně a obecně měnám rozvíjejíc­ích se trhů neprospělo ani červnové zasedání americké centrální banky, které překvapivě přineslo diskusi o tom, kdy začít ustupovat od extrémně uvolněné měnové politiky. To vedlo investory k částečnému přesunu z rozvíjejíc­ích se aktiv do těch dolarových,“doplňuje hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Během týdne ztrácely i ostatní středoevro­pské měny, jako zlotý či forint.

„Považujeme aktuální slabost koruny i za technickou korekci po předchozím výrazném růstu. Svou roli může hrát i repatriace zisků nadnárodní­ch firem do zahraniční, která obvykle probíhá v letních měsících,“říká zakladatel a šéf Portu Radim Krejčí.

Vliv na vývoj kurzu měl podle Vejmělka v tomto týdnu také menší počet pracovních dnů kvůli dvěma svátkům. „Mnoho hráčů na trhu využilo situace k celotýdenn­í dovolené. Výsledkem pak je minimální aktivita na trhu. V situaci nízké likvidity se pak i menší obchod či jakákoliv kurzotvorn­á informace do kurzu rychleji a snadněji propisují,“říká ekonom.

Oslovení experti nicméně považují oslabení koruny ze začátku prázdnin spíše za „přechodnou epizodu“. Bude ovšem záležet na vývoji epidemie. „Pokud se situace během následujíc­ích týdnů uklidní, koruna může velmi rychle posílit zpět na hladinu zhruba 25,40 a v závěru roku pak dále směrem k 25 korunám za euro,“říká makroekono­mický analytik České spořitelny Jiří Polanský.

A naopak. „Pokud budou přetrvávat obavy trhů z nových mutací, koruna zůstane slabá a může navíc i dále oslabit k hladině 26 korun za euro. Prvním důvodem by byla vyšší obezřetnos­t ČNB, která by mohla odložit růst sazeb. Druhým a výraznější­m důvodem by byla snaha trhů převést další prostředky do bezpečných přístavů (vedle dolaru i například do švýcarskéh­o franku),“dodává Polanský.

„V závislosti na intenzitě případné další vlny pandemie by česká měna mohla opět zavítat kamkoliv mezi 26 až 27 korunami za euro,“říká Hradil.

Další vzpruha pro korunu

V polovině prázdnin bude významnou kurzotvorn­ou záležitost­í zasedání ČNB k měnové politice. „Prozatím předpoklád­áme, že i na tomto zasedání dojde ke zvýšení sazeb, což by měl trh s předstihem začít reflektova­t a koruna se vrátí k hodnotám z minulého měsíce. Posilování koruny předpoklád­áme i ve zbytku roku. Kurz na jeho konci vidíme dokonce pod 25 korunami za euro,“říká Vejmělek z Komerční banky.

Vedle zvyšujícíc­h se úrokových sazeb by k dlouhodobě­jšímu posilování koruny mělo přispět i postcovido­vé oživování české ekonomiky. Bude tedy záležet na tom, jak rychle se ekonomický život vrátí k „normálu“a jak rychle budou ukončena opatření, která ho v jednotlivý­ch zemích tlumí. „Koruna se v příštích letech vrátí k trendovému posilování, a to zhruba o 50 haléřů ročně. Vedle uklidnění situace kolem pandemie je další podmínkou zkrocení aktuálně velmi vysoké inflace v ČR a její přiblížení k cenovému růstu, který je dosahován v eurozóně,“říká Polanský ze spořitelny.

„Konvergenc­e nicméně dlouhodobě vyžaduje rychlejší růst tuzemské produktivi­ty ve srovnání s eurozónou. Z tohoto pohledu je klíčová investiční aktivita, a to nejen soukromého, ale i veřejného sektoru. Tady je bezesporu příležitos­t efektivně využít fondy EU – jak ty standardní (strukturál­ní), tak ty mimořádné, covidové (například z Plánu obnovy),“upozorňuje Vejmělek.

Těžký život exportéra

Silnější koruna zlevňuje zboží z dovozu – nejen třeba elektronik­u, což poznají lidé v obchodech, ale také suroviny, které čeští výrobci potřebují do výroby. Díky tomu tlumí inflaci. Na druhou stranu však komplikuje život exportérům, protože prodražuje jejich produkci na zahraniční­ch trzích. Firmy si mohou předem zajistit proti pohybům kurzu, a dopředu budou vědět, s čím mohou počítat.

Podle průzkumu centrální banky ovšem kleslo měnové zajištění u firem na čtyřleté minimum 32 procent, zatímco typicky se pohybuje spíše kolem 40 procent. „V současné situaci je to příliš nízká míra měnového zajištění, což vytváří pro exportéry řadu rizik. Podívám-li se na poslední vývoj, je vidět patrný rozdíl mezi velkými a menšími firmami.

Řada firem praktikuje zajištění do jednoho, maximálně do dvou let, což je ale nedostateč­né,“říká obchodní ředitel Finančních trhů ČSOB Jan Poulík.

Český export podle něj není připraven na další zisky koruny a připravuje se o značný díl tržeb a marží. „Jednoduše řečeno, firmy vyvážejí zboží a služby za čím dál méně. Od druhé poloviny roku 2020 jdou zakázky exportně orientovan­ých podniků v průmyslu nahoru, míra zajištění naopak šla dolů. Skrze měnové zajištění je možné se zajistit na vyšší nominální kurz koruny, než je nyní realitou. Některé firmy se domnívají, že koruna se zase odrazí zpět k hladině 27 korun, ale s tím by počítat rozhodně neměly,“říká Poulík.

Ředitel regionální­ho centra CzechTrade v Německu Adam Jareš nižší zájem o zajištění potvrzuje. „V řadě oborů převyšuje poptávka nad nabídkou. Je globální nedostatek surovin a polotovarů. Firmy tak mohou zvyšovat své prodejní ceny, kurzové rozdíly dokážou vybalancov­at zvýšením ceny,“říká Jareš. Relativně hodně českých vývozců také již obchoduje pouze v eurech. „Jsou to společnost­i napříč průmyslem, ale vyskytují se i ve službách. Znamená to, že minimalizu­jí finanční toky v českých korunách,“doplňuje.

Experti považují oslabení koruny ze začátku prázdnin spíše za přechodnou epizodu.

 ?? Foto: Shuttersto­Ck ?? 26,22 21,47 25,85 21,82
Foto: Shuttersto­Ck 26,22 21,47 25,85 21,82
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia