Dnes Prague Edition

Gatesovi: co bude s nadací po rozvodu

-

Bill Gates a Melinda French Gatesová informoval­i o svém rozvodu před dvěma měsíci. Zmínili, že oba zůstanou jako spolupředs­edové nadace, kterou společně založili a zacházeli s ní jako s jedním ze svých dětí. Tento týden však generální ředitel nadace oznámil náhradní plán pro případ, kdyby dvojice nemohla dále spolupraco­vat.

Billa a Melindu Gatesovy čeká dvouleté zkušební období. „Pokud se po dvou letech rozhodne, že nemohou nadále spolupraco­vat jako spolupředs­edové, French Gatesová odstoupí ze své pozice spolupředs­edkyně a správkyně,“řekl generální ředitel nadace Mark Suzman.

Pokud se tak stane, Gatesová získá „soukromé zdroje“pro svou vlastní filantropi­ckou činnost. Prostředky mají být „zcela oddělené od nadačních příspěvků,“informuje CNN. Bill Gates následně převezme plnou správu nadace, zmiňuje agentura Reuters.

Rozvod přichází po 27 letech společného manželství. Po oznámení se vznesly otazníky právě nad budoucnost­í nadace, která patří mezi největší charitativ­ní organizace na světě.

Nadace byla založena v roce 2000 a zabývá se především bojem s chudobou a nemocemi. V loňském roce přidělila na pomoc proti dopadům pandemie covidu-19 přibližně 1,75 miliardy dolarů (38 miliard korun).

Minulý měsíc potkala dobročinno­u organizaci další nepříjemno­st, miliardář Warren Buffet se rozhodl pro odchod z funkce jednoho ze tří správců. Důvod svého odchodu Buffet nespecifik­oval. (mar)

 ??  ?? Billa a Melindu Gatesovi čeká dvouleté zkušební období.
Billa a Melindu Gatesovi čeká dvouleté zkušební období.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia