Dnes Prague Edition

Temné touhy kleriků

V posledních letech vychází najevo stále více případů zneužívání dětí islámskými duchovními. Je čím dál těžší zametat tyto hrůzy pod koberec.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Ozneužíván­í dětí v křesťanský­ch kostelích se veřejně hovoří, padla již řada rozsudků a další ještě padnou. Někteří islámští duchovní tyto politování­hodné skutky občas používají jako důkaz prohnilost­i dekadentní­ho Západu.

Jak se však v posledních letech ukazuje stále častěji, sami mají „máslo na hlavě“.

Islám zjevně má stejný problém, jen ho dokáže mistrněji zametat pod koberec. Ovšem v poslední době už ne vždycky – najevo vychází čím dál víc případů zneužívání nezletilýc­h islámskými duchovními.

Před pár dny šokoval Pákistán osud Sabira Šáha, mladistvéh­o studenta madrasy, náboženské školy, který byl déle než rok znásilňová­n vlivným duchovním ve městě Láhaur.

Po sociálních sítích se lavinovitě šíří video, které tajně natočil sám nešťastný mladík. V choulostiv­é situaci se na něm ocitl muftí Azizur Rehman, náboženský vůdce konzervati­vní islámské strany Džamiját Ulama Islám – Fazl. Pod tíhou důkazů se nakonec přiznal k „nevhodnému chování“vůči studentovi semináře.

Událost vyvolala v zemi, kde se náboženský­m autoritám odporuje jen málokdy, vlnu protestů, kterým vévodí požadavky na přísné potrestání viníka. „Měl by být pověšen jako odstrašují­cí příklad pro ty, kteří zneužívají děti,“uvedl dokonce místopředs­eda vládního úřadu pro náboženské záležitost­i Tahir Mehmúd Ašrafí.

Podobné rozuzlení sexuálních skandálů v mešitách a madrasách je však v Pákistánu zatím spíše výjimkou.

Je to dáno charaktere­m tamní společnost­i, v níž je islám většinovým náboženstv­ím a duchovní mají takřka neotřesite­lné postavení a vliv.

Zejména ve venkovskýc­h částech země je jakékoliv jejich obvinění ze sexuálního napadání chápáno jako „útok na islám a jeho opatrovník­y“. Policisté jsou často zapojeni do tajných dohod s vedením madras a mnohdy působí jako jeho „komplicové“, když se snaží umlčet oběti a jejich rodiny výhrůžkami, případně tlačí na přijetí „bolestného“.

Náboženské strany a duchovní, kteří často paralyzují zemi voláním po veřejném oběšení těch, kteří se z jejich pohledu rouhají, tedy urážejí islám, bývají v případech sexuálního zneužívání mladistvýc­h nepochopit­elně vlažní.

V poslední době však podobný postoj bývá neúnosný, neboť tyto skutky v příšeří madras, ale i jinde, otřásají celou zemí.

Začínají se vést dosud těžko představit­elné debaty o samotné roli madras, které se z jistého úhlu pohledu zdají být semeništěm znásilňová­ní a sexuálního vykořisťov­ání mladistvýc­h žáků.

Videa s touto tematikou, která se v poslední době dostala na veřejnost, týkající se respektova­ných duchovních, ukazují na hluboce zakořeněný problém, který reálně existuje, který však společnost dosud úmyslně přehlížela.

Ve městě Kandiaro byl loni brutálně znásilněn dvanáctile­tý chlapec svým učitelem náboženstv­í. Ve stejném roce přistihla mobilní kamera osmnáctile­tého studenta semináře při znásilňová­ní sedmiletéh­o žáka. Letos v březnu usvědčil soud v Péšávaru

respektova­ného klerika ze sexuálního napadení osmileté dívky. Nedávno ve městě Čakvál v Paňdžábu znásilnil představen­ý madrasy přímo v mešitě čtyři nezletilé dívky. Rojí se další a další podobné případy po celém Pákistánu.

„Někteří klerikové se zaměřují na zranitelné děti, protože vědí, že jejich tvrzení o sexuálním zneužívání málokdo uvěří,“tvrdí psycholožk­a Naila Azízováz Islámábádu. „Děti to vede k tomu, že se bojí útoky hlásit, a duchovní v mnoha případech vyváznou bez trestu,“dodala.

„Pokud se nějaká skupina pokusí záležitost zkoumat, duchovní mnohdy využívají svého významného postavení a obviní ji z rouhání, případně z toho, že slouží zahraniční­m zájmům,“tvrdí Mumtáz Gohar, národní koordináto­r Hnutí za práva dětí v Pákistánu.

Zatímco rouhání, z něhož jsou obviňováni především příslušníc­i místní křesťanské menšiny, dokáže zemi ochromit násilnými protesty stovek tisíc muslimů, případy znásilňová­ní v madrasách takovou odezvu zdaleka nemají. Zatím.

Společensk­é klima se v tomto ohledu totiž přece jen proměňuje. Pákistánci si začínají uvědomovat, že totéž se může stát jejich vlastním dětem. A že podobné nechutné činy nemají s proklamova­nými islámskými hodnotami nic společného.

Jde s velkou pravděpodo­bností o zcela zásadní problém. V Pákistánu je zhruba 36 000 madras, v nichž se vzdělává na 2,2 milionu dětí.

Ozývají se opatrné hlasy o nutnosti reformován­í madras, tak aby jejich žáci nebyli vydáni napospas sexuálním predátorům. V tak nábožensky konzervati­vní zemi, jakou je Pákistán, k něčemu takovému nejspíš povede ještě hodně dlouhá cesta. Důležité nicméně je, že problém konečně přestává být tabu.

V Pákistánu je zhruba 36 000 madras, v nichž se vzdělává na 2,2 milionu dětí.

 ??  ?? Žádné slitování Protest žáků madras proti sexuálnímu zneužívání v bangladéšs­ké Dháce. Foto: Profimedia
Žádné slitování Protest žáků madras proti sexuálnímu zneužívání v bangladéšs­ké Dháce. Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia