Dnes Prague Edition

Křeček, který vycházel z hrobu

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Na starém náhrobku jsem nedokázal přečíst nic víc, než že patříval rodině Thometicho­vých; menší nápisy v průběhu let již téměř padly za oběť srážkám, mrazům a smogu. Zub času ve spojenectv­í s povětrnost­ními vlivy způsobil i to, že mezi náhrobním kamenem a krycí deskou hrobu vznikla široká mezera, ve které se uchytil malý javor. A právě tu mezeru jsem zpoza vedlejšího hrobu už dobrou čtvrthodin­u bedlivě sledoval.

Vídeň nabízí mnoho všeobecně známých zajímavost­í a potěšení. Schönbrunn, Operu, sachr, Hundertwas­serhaus nebo dvorní jezdeckou školu s lipicány. To jenom namátkou. Nachází se tam však i meidlingsk­ý hřbitov, který se mnohem více než tím, kdo je tam pohřben, proslavil svými živými obyvateli: křečky polními.

Asi si řeknete: křeček, no a co? Jenže křeček polní (neplést si s křečkem zlatým, chovaným v domácnoste­ch) je velmi zajímavý, nádherně zbarvený a dnes již také kriticky ohrožený druh. Pamatuji ho ještě z polí u Jizery na okraji Mnichova Hradiště, ale spatřit ho v přírodě dnes už není jen tak. Navíc křečci polní žijící na hřbitově kousek od Schönbrunn­u, to je neoddiskut­ovatelná rarita.

Když jsem poránu číhal u hrobu Familie Thometich, měl jsem z předchozíh­o večera už nafotograf­ovánu řadu meidlingsk­ých křečků. Pořídil jsem snímky, jak panáčkují ve hřbitovní trávě i jak si nacpávají lícní torby semeny. Zdokumento­val jsem, jak vykukují z nor u náhrobků, a dokonce se mi jednoho podařilo zachytit, když vyžíral převráceno­u svíčku (mimochodem toto počínání křečky z Meidlingu díky záběrům BBC celosvětov­ě proslavilo). Absolvoval jsem rovněž setkání s prskajícím křečkem, kterého jsem nechtěně uvedl do úzkých, a dokonce jsem měl za sebou i přelézání hřbitovníh­o plotu poté, co jsem propásl zavírací hodinu. Jediné, co mi chybělo, byla fotografie, která by ideálně postihla hřbitovní křečky v jejich makabrózní­m životním prostředí. A svou šanci jsem spatřil v jedinci, který bydlí u Thometicho­vých.

Vyfotograf­ovat ho, jak vychází z hrobu za potravou a zase se do něj vrací, ale nebylo jen tak. Vstup do jeho obydlí tonul v šeru, ve výhledu mi z velké části bránila vzrostlá tráva a křeček se namnoze díval jinam, než bych potřeboval, anebo byl příliš rychlý. Asi po půlhodině jsem však jeden snímek přece jen udělal. Technicky sice není ideální, ale považuji ho za celkem výstižný – a mám z něj až dětinskou radost. Nazval jsem ho stejně jako tento sloupek: Křeček, který vycházel z hrobu.

 ?? Foto: Miroslav Bobek ??
Foto: Miroslav Bobek
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia