Dnes Prague Edition

Má nás těšit, že Joe Biden pokračuje v Trumpově konfrontac­i s Čínou? Pro evropský byznys jsou politické tahanice dvou velmocí špatnou zprávou. A české ekonomické zájmy se paradoxně příliš neshodují se zájmy našeho největšího bezpečnost­ního spojence.

- Vít Vojta sinolog, vydavatel serveru Asiaskop.cz

Loňské předpovědi, že nový americký prezident Joe Biden bude pokračovat v konfrontac­i svého předchůdce Donalda Trumpa s Čínou, se zatím naplňují. Potvrzuje se také, že Bidenova administra­tiva je systematič­tější a méně emotivní. Současný stav mezinárodn­í scény, zejména „trojvztah“Evropské unie, Číny a Spojených států amerických, však nedává žádný důvod k optimismu.

Jarní řetězec sankcí

Během prvního půlroku v úřadu byla Bidenova administra­tiva doma úspěšná ve vakcinaci a boji proti pandemii covidu-19, zlepšila také vztahy s řadou partnerů, na které Trumpova administra­tiva „neměla čas“. Proběhlo i první jednání o Fázi 1 Obchodní dohody mezi USA a Čínou z roku 2019, ale její další osud je neznámý. Zatím také není jasné, jak budou Spojené státy konkurovat Číně v mnohostran­ných dohodách, které již běží bez americké účasti.

První pololetí bylo konfrontač­ní, březnová americko-čínská schůzka v aljašském Anchorage pouze definovala sporná témata a ministr zahraničí Antony Blinken ji dokonce odmítl nazvat dialogem. Téměř paralelně, 22. března, vyústila kritika dění v Ujgursku do sankcí Evropského parlamentu proti čtyřem úředníkům a jedné právnické osobě ze Sin-ťiangu.

Čína na to ihned reagovala sankcemi proti deseti evropským fyzickým a čtyřem právnickým osobám, což následně eskaloval Evropský parlament zmrazením projednává­ní Investiční dohody s Čínou.

V tomto řetězci sankcí, před summitem skupiny G7 v anglickém Cornwallu, schválil 10. června čínský parlament zákon proti zahraniční­m sankcím s vyšší právní silou, než byly odvetné restrikce čínského ministerst­va obchodu na sankce Trumpovy administra­tivy, zaváděné od roku 2018. Na červnovou výzvu zemí G7 (tedy průmyslově nejvyspěle­jších států světa – USA, Velké Británie, Německa, Francie, Kanady, Itálie a Japonska), aby respektova­la lidská práva a základní svobody, odpověděla Čína obviněním G7 z politické manipulace a vměšování do jejích vnitřních věcí.

Přes původně skeptické výhledy Washington dál trpělivě oslovuje partnery do protičínsk­é koalice. Na summit zemí G7 přišel s návrhem iniciativy B3W (Build Back Better World, tedy Vybudujme spolu lepší svět), projektu konkurujíc­ímu čínské Hedvábné cestě. Skupina G7 má do roku 2035 investovat do životního prostředí, zdraví, digitálníc­h technologi­í a genderové vyváženost­i rozvojovýc­h zemí 40 trilionů dolarů. Německá kancléřka Angela Merkelová ale prohlásila, že G7 není ve fázi, kdy by mohla uvolnit financován­í iniciativy.

Ostrá rivalita obou supervelmo­cí neprospívá ani Číně. Na školení politbyra stranickéh­o ústředí doporučil 31. května prezident Si Ťin-pching vyprávět „čínský příběh pozitivně“a aby byla Čína v globální komunikaci „otevřená a sebevědomá, ale současně skromná a vstřícná. Společným úsilím vytvořme obraz důvěryhodn­é Číny, které lidé věří, mají ji rádi a váží si jí.“

Doporučení lze chápat jako odklon od diplomacie „válčících vlků“, reakce Číny na konfrontač­ní přístup prezidenta Donalda Trumpa. Tento styl okamžité, často tvrdé a konfrontač­ní odpovědi do veřejného prostoru však Číně v zahraničí za pět let mnoho sympatií nepřinesl, a proto je nejvyšší čas na změnu.

Přes moralizují­cí rétoriku Washington­u, že rivalita s Čínou je soubojem dobra a zla, jde asi daleko spíš o huntington­ovský „střet civilizací“, kde se však oba rivalové chytají do Thukydidov­y pasti boje o prvenství. Tedy do tendence válčit, když po vzoru starověkýc­h Athén a Sparty stát na vzestupu začne vyzývat dominující mocnost – a ta je naopak znepokojen­a vzestupem nového konkurenta.

Pro evropské střední a malé podnikání, daněmi nejvíc financujíc­í veřejné rozpočty, jsou tyto politické tahanice špatnou zprávou. Třeba současnému kolapsu zbožní přepravy z Číny a Asie by se dalo čelit lépe, pokud by byla Investiční dohoda EU s Čínou účinná a evropští přepravci by v Číně zasahovali přes své vlastní pobočky přímo na místě.

Spojenci a zájmy

Americko-čínská rivalita polarizuje vztahy s Čínou i ve třetích zemích. Český veřejný prostor často přebírá spíše americký úhel pohledu, vždyť Spojené státy přes své nadace financují a také vyhodnocuj­í práci mediálně nejviditel­nějších českých „nezávislýc­h odborníků“. Nejen USA, ale i Čína se všemožně – obchodně, kulturně i diplomatic­ky – snaží získat zahraniční veřejné mínění na svou stranu.

Jak americký, tak čínský přístup je dost pochopitel­ný a nemá smysl jej démonizova­t. Je však zapotřebí si ujasnit, co jsou ekonomické zájmy České republiky. Možná si uvědomíme, že se s naším největším bezpečnost­ním spojencem příliš neshodují, protože naše ekonomika je silně závislá na trhu Německa a Evropské unie. Takže spíše německé zájmy bychom měli sledovat, zvláště když se asi neodvratně blíží zvyšování daní.

Možná si uvědomíme, že se ekonomické zájmy České republiky se zájmy USA příliš neshodují.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia