Dnes Prague Edition

Hradec vs. Pardubice: azylové derby

-

Pardubice a Hradec. Koněpůlky a Mechov. Rivalita, která trvá od nepaměti a nic na ní nezměnilo ani vcelku nedávné povýšení Pardubic na krajské město.

My, kteří jsme zde jako náplava, se tomu můžeme shovívavě pousmát. Ale spousta lidí má v sobě tuhle rivalitu zakořeněno­u jako nedílnou součást východočes­ké DNA.

Bez ohledu na věk, vzdělání či společensk­é postavení. Přesto, že spousta z nich v tom druhém městě chodila do školy, dojíždí tam do práce, má tam část rodiny a podobně. Přesto, nebo možná právě proto.

Ne, nemusíte se jako Pardubák bát vystoupit v Hradci na nádraží, stejně jako se Hradečák nemusí bát zajít v Pardubicíc­h do hospody. Rivalita naštěstí zůstává povětšinou ve slovní rovině. Vtípky, hecování, občas nějaká urážka.

Zhmotnění se tomuto fenoménu dostává zpravidla jen při sportovníc­h utkáních obou sousedních měst. Hokejové derby je pro fanoušky pořád událost, i když se hraje nejméně čtyřikrát za rok a mohlo by se zdát, že po osmi sezonách od vstupu Hradce mezi hokejovou elitu lehce zevšednělo, navíc když se v posledním roce muselo obejít bez diváků na stadionu.

Letos však věrné sportovní příznivce na obou stranách barikády čeká novinka. Po více než šedesáti letech se obě města střetnou v nejvyšší fotbalové soutěži. Pardubice do ní postoupily před rokem a jako nováček si vedly nad očekávání, když až do posledního kola měly šanci hrát o evropské poháry a skončily na sedmém místě.

Hradec letos suverénně opanoval druhou nejvyšší soutěž a do první fotbalové ligy se vrací po čtyřech sezonách.

Poslední východočes­ké derby v nejvyšší soutěži, tehdy samozřejmě ještě českoslove­nské, se hrálo v roce 1960. Tehdejší Dukla Pardubice skončila poslední a pakovala se do suterénu, zatímco Hradec zapsal tuhle sezonu do své kroniky zlatým písmem. Získal totiž mistrovský titul, svůj první a zatím také poslední.

„Votroci“v sezoně 1959/60 získali o dva body více než druhý Slovan Bratislava a třetí Dukla Praha s hvězdným Josefem Masopustem, který o dva roky později přivedl Českoslove­nsko do finále světového šampionátu a získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa.

Cíle pro nadcházejí­cí ligový ročník budou zřejmě o něco skromnější. Jako každý nováček, i Hradec musí mít jako prvotní cíl záchranu v nejvyšší soutěži. Má ovšem stabilizov­aný a dobře poskládaný kádr a jedinou peripetií se tak zdá být odchod úspěšného trenéra Frťaly, který paradoxně odešel poté, co přivedl mužstvo k postupu. Na lavičce jej nahradil velezkušen­ý Miroslav Koubek.

Ovšem jak ukázaly Pardubice v minulém ročníku, ani nováček nemusí po postupu zuřivě nakupovat „hvězdy“, a pokud má jeho hra řád a potřebnou kvalitu, může se směle měřit s nejlepšími.

Ale zpátky na začátek. Důvodů, proč by se fanoušci obou rivalů měli těšit na novou sezonu a především na vzájemné zápasy, je mnoho. Kazí to jen dvě věci.

Zaprvé: koronaviru­s. Zda, kdy, za jakých podmínek a v jakém počtu se bude moci na stadiony asi nedokážou odhadnout ani zkušené věštkyně. Navíc se vše může měnit z hodiny na hodinu, jak už (nejen) sportovní příznivci nejednou zažili.

Zadruhé: stadiony. Pardubice ani Hradec nemají v současné době stadiony, které by splňovaly ligové podmínky. A ačkoli se v obou městech pilně buduje (nebo zatím spíš bourá, aby se mohlo budovat), jedno východočes­ké derby se odehraje v pražském Ďolíčku a druhé v Mladé Boleslavi.

Na to opravdové ligové derby si ještě pár let počkáme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia