Dnes Prague Edition

Tulák a dítě. Sto let už dojímá Chaplinův Kid

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Obě partnerky přežil

Vroce 2021 se na plátna kin vracejí hned tři legendární snímky krále komiků Charlieho Chaplina – Kid, Cirkus a Psí život. Právě Kid, vtipná i dojemná groteska o tulákovi, který se ujme nalezeného dítěte, jež se snaží svérázně vychovávat, navíc letos oslavuje sto let let od premiéry.

Příští strýček Fester

Jako dárek tuzemského distributo­ra dostal Chaplinův první celovečern­í snímek tři nové originální hudební doprovody od českých hudebníků – jazzového trumpetist­y Laca Decziho, kapely Mucha a beatboxera Nastyho. Kdo snad uvidí nestárnouc­í klasiku poprvé, možná si ani neuvědomí, že představit­ele malého sirotka zná z daleko bližší doby, Jackie Coogan si totiž zahrál strýčka Festera v seriálu ze 60. let Rodina Addamsovýc­h.

Smích s milostnou romancí

Slavnou podobu šmajdavého tuláka s hůlkou a buřinkou má Charlie Chaplin i v obou dalších snímcích, které znovu míří do kin.

Cirkus, za který získal v roce 1928 speciálníh­o Oscara – zvláštní cenu udělenou současně za scénář, herecký výkon a produkci, se odvíjí od honičky s policisty, která hrdinu zavede do cirkusovéh­o šapitó přímo během představen­í. Jeho vynalézavé eskapády tak okouzlí nic netušící publikum, že uprchlík dostane okamžitě angažmá. Jenomže ředitel cirkusu si jeho působení na postu klauna představuj­e docela jinak než nováček sám, navíc vedle bitvy o místo na výsluní čeká hrdinu ještě souboj o náklonnost půvabné akrobatky.

Podobně i ve filmu Psí život, nejstarším z celého tria obnovených premiér a současně prvním, jejž Charlie Chaplin natočil ve vlastním studiu, musí tulák bez domova řešit milostné trable. Když zachrání opuštěného psa Scrapse, při společných výpravách jednou zavítají do baru, kde se hrdina zamiluje do místní zpěvačky. Sice jej z lokálu brzy vyhodí, protože nemá na zaplacení, ale jakmile jeho němý přítel vyhrabe na dvorku čísi peněženku, mohou to zkusit znovu.

Mimochodem v Kidovi i v Psím životě stála Chaplinovi po boku Edna Purviance, jeho častá herecká partnerka němé éry, s níž prý měl vztah nejen kolegiální. Zemřela téměř o dvacet let dříve než on, naposledy s ním už jen v menší roli točila Světla ramp, jež sám Chaplin považoval za své nejlepší dílo. V Cirkusu zase krasojezdk­yni, o níž tulák sní, ztvárnila Merna Kennedyová, která zemřela ještě před koncem války v pouhých šestatřice­ti letech.

 ?? Foto: Aerofilms ?? Kid Charlie Chaplin se svérázně stará o nalezence.
Foto: Aerofilms Kid Charlie Chaplin se svérázně stará o nalezence.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia