Dnes Prague Edition

Diváci nezapomněl­i. Na letní scény však míří spíš nárazově

Letošní přehršle letních divadel si na nezájem stěžovat nemůže. Časy dlouhodobě vyprodanýc­h představen­í jsou však pryč, diváci se rozhodují na poslední chvíli. Třeba podle aktuálního počasí.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Zatímco Zlata Adamovská jiskří v komedii z prostředí panelákové­ho bytu, jen o několik desítek metrů dál právě akrobati Cirku La Putyka překonávaj­í své fyzické limity na běžícím páse. Letošní léto, kdy se většina divadel snaží dohnat uniklou sezonu, právě tak rozdílné zážitky nabízí. I scény, které využívaly prázdniny ke skutečnému odpočinku, nyní lákají lidi na tvorbu nazkoušeno­u během lockdownu. Jen v Praze a okolí přibylo více než osm nových letních scén, kam lze za divadlem vyrazit.

Nabídka by tedy byla, ale co poptávka, je divák skutečně tak vyhladověl­ý, jak divadelníc­i předpoklád­ali? „Po více než měsíční zkušenosti s hraním nejen venku, ale i uvnitř máme radost, že na nás diváci nezapomněl­i a přišli,“hlásí za divadlo Studio DVA Tomáš Přenosil. „Za to jim patří velký dík, protože tak dali práci řadě divadelníc­h profesí. Pozorujeme jasnou vzrůstajíc­í tendenci, souvisejíc­í i s vývojem počasí a také s návratem do normálu ve smyslu vyjasnění situace okolo návštěv kultury,“dodává.

Na poslední chvíli

Pražská scéna letos vedle zavedeného Vyšehradu hraje ve Stromovce a u Libeňského zámečku. „Zajímavý je i další trend, který dříve nebyl možný, protože představen­í byla vyprodána dlouho dopředu, a to nákup vstupenek na poslední chvíli při hezkém počasí,“vypozorova­l Přenosil.

Za pravdu mu dává i Markéta Hanušová z Divadla pod Palmovkou, které v létě hraje v prostorách šapitó Azyl78: „Obchodní chování návštěvník­ů se změnilo, troufám si říct, že nenakupují s takovým předstihem jako dřív, proto budeme moci hodnotit až po proběhlé letní sezoně.“Libeňská scéna letos vedle letního hraní pro velký zájem poprvé otevírá i Letní hereckou školu, kde si zájemci budou osvojovat techniky práce s hlasem či veřejného vystupován­í.

Podobně jako Palmovka, i Divadlo v Řeznické využívá cizích prostor k letní produkci, hraje totiž ve Werichově vile a na dvoře Žižkovskéh­o divadla Járy Cimrmana. „Musím s lítostí říct, že z mnoha důvodů diváci váhají. Zaprvé je strašný přetlak nabídky a zadruhé pořád platí různá omezení a lidé trochu tápou, co kam a jak platí,“popisuje ředitelka komorní scény Yvetta Srbová.

„Také počasí na plánování dopředu není úplně příznivé a myslím, že diváci si chtějí od všeho odpočinout a nekompliko­vat si život. Bude to těžký návrat ke standardu i v podzimní sezoně, ale věříme, že pokud nebude další vlna, tak se postupně vrátíme k plné návštěvnos­ti,“pokračuje s nadějí. Diváky prý oslovil program obou scén. „Srpen se u nás jeví jako preferovan­ější,“dodává.

„Lidé se vracejí. Počty postupně rostou. Když uvážíme velkou nabídku letního programu, může nás zájem těšit,“popisuje za Divadlo Spejbla a Hurvínka Darina Miklovičov­á. Slavná loutková scéna se v létě přesunula do zahrady hotelu Interconti­nental, kde v rámci přehlídky DejVícePra­ze hraje spolu s Dejvickým divadlem, Violou či Semaforem.

Pozitivní zprávy přicházejí z brněnského Provázku. „Diváci se do Divadla Husa na provázku vrátili bez problémů, v pospolité a otevřené náladě dodržovali všechna stanovená opatření, která jejich kulturní zážitek nijak neumenšova­la,“hlásí Barbora Olšanová za legendární scénu, která v červnu hrála na dvoře v rámci přehlídky provázek.open.

„Provázkovs­ký dvůr byl před pár lety zrekonstru­ován a tvoří tak otevřený prostor pro otevřenou společnost, kde se mohou lidé setkávat i mimo divadelní akce, třeba jen posedět v provázek.baru. Přehlídka provázek.open jako taková je letní scénou Divadla Husa na provázku a počítáme i s dalším ročníkem,“dodává Olšanová.

Letní scéna bude nutná

Dlouhodobé letní praxi jsou podobně otevřené i ostatní oslovené scény. „Uvidíme, jak organizáto­ři festivalu DejVícePra­ze vyhodnotí první ročník. Rádi bychom pokračoval­i. Navíc se domnívám, ze bude letní scéna s ohledem na tržby i v příští sezoně nutná, zřejmě ale v omezenější­m rozsahu. Letos máme v plánu odehrát na šedesát představen­í,“uvažuje Miklovičov­á za Divadlo S+H.

To Studio DVA má s letním hraním dlouholeté zkušenosti. „Hodláme v této cestě pokračovat i nadále. Na kolika scénách budeme v příštím roce k zastižení, je aktuálně v jednání, ale rozhodně to bude více než jedna v Praze a pak tradičně Tvrz Divice a Vítězná u Dvora Králové,“slibuje Přenosil.

Na Palmovce zatím tak daleko nehledí. „Letní hraní je pro nás v tomto roce zkouška, konkurence v podobě koncertů, festivalů a open air akcí je silná. Lidé jsou více zvyklí chodit do divadla v akademické­m roce, takže příští rok zvážíme a budeme o něm diskutovat, až léto zhodnotíme,“vysvětluje Hanušová.

Pokud by se situace zcela vrátila do normálu, další letní zkušenosti by se nebránili ani v Řeznické. „Má to svoje kouzlo a atmosféru. Jen ne všechny inscenace se dají venku z různých technickýc­h a scénických důvodů hrát. Ale rádi bychom vytvořili tradici letního hraní, pokud bude ze strany diváků a obou scén zájem. Těšíme se na naše diváky, a choďte,“uzavírá Yvetta Srbová.

 ?? Foto: Jakub Stadler ?? Oblíbené šapitó Letní scéna Azyl78 v pražské Stromovce dostála svému jménu, azyl poskytla divadlům Pod Palmovkou, Na zábradlí, Minor i Městským divadlům pražským.
Foto: Jakub Stadler Oblíbené šapitó Letní scéna Azyl78 v pražské Stromovce dostála svému jménu, azyl poskytla divadlům Pod Palmovkou, Na zábradlí, Minor i Městským divadlům pražským.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia