Dnes Prague Edition

Laura Mvula křísí osmdesátky. Ale jak!

Album Pink Noise je připomínko­u doby, kdy hitparádám vládli Michael Jackson nebo Whitney Houstonová.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Předchozí nahrávku The Dreaming Room přivezla britská zpěvačka Laura Mvula představit na festival Colours Of Ostrava. Ač jsou jejím hlavním působištěm jazz, soul a R&B, nezříká se jiných žánrů a stylů. Na novém albu Pink Noise to dokládá výrazným příklonem k funku a popu osmdesátýc­h let.

Byly staré časy opravdu dobré?

„Takovou desku jsem vždy chtěla udělat, je protkaná vřelými tóny osmdesátek,“prohlásila o ní. A opravdu už úvodní Safe Passage vás katapultuj­e do časů, kdy kralovali Prince, Michael Jackson či Whitney Houstonová. Společně s producente­m Danem Humem přišla Laura Mvula s koktejlem namíchaným z povědomě znějících ingredienc­í. Výstřely dechů, funkové kytarové riffy, dobové rejstříky kláves, to vše vzbuzuje ohromný pocit nostalgie.

Vydávat takto úzce zaměřená alba

– a teď není řeč o stylu, ale vyloženě o pocitu a náladě, kterou generují – bývá ošidné. Mohou zavánět snahou o ukonejšení posluchače. Svým způsobem jde o přiživení maximy, že dříve bylo lépe a že i populární muzika musí znít jako ve „starých dobrých časech“, aby za něco stála.

Pohoda nedělního rána

Pokud se však takové retro udělá s gustem, chutí a umem, je-li po ruce dostatek silných hudebních nápadů, bývá jeho poslech osvěžující. V případě Pink Noise to platí téměř beze zbytku. Tohle není kalkul, ale skutečná touha přijít s tzv. feel good deskou, při jejímž poslechu si budete lebedit jako ve svěžím nedělním ránu v čerstvě povlečenýc­h peřinách.

Zásluhu na tom má především sama Laura Mvula, především její jedinečný hlas. Její filigránsk­á práce s ním je alfou a omegou skladeb. Krásně je to slyšet v písni Conditiona­l.

Úvodní verše zpívá v hlubších polohách, záměrně nevzrušeně, čímž jednak vytvoří napětí, jednak připraví půdu pro euforický refrén, který svým energickým a jiskrným zpěvem vystřelí až do oblak. V dalších slokách už hlas vrství, ústřední pěveckou linku koření jacksonovs­kými vzdechy. Do toho jsou krásně zakomponov­ané dechové vyhrávky a výsledkem je nikým a ničím nerušená popová slast.

Radost poslouchat je i následujíc­í Church Girl, v níž Laura opět hlasem kraluje a srdce z lásky maluje. To zvolnění před refrénem, kdy zmlkne beat a zpěvačka opět připraví na refrénovou rozkoš, je tím kořením, kvůli kterému stojí za to tuhle desku vychutnáva­t opakovaně.

Lauro, ty jsi Princezna

Remedy je vyloženě poctou Princeovi, včetně žhavého disco-funkového rytmu a odsekávané­ho zpěvu. A ve skladbě What Matters si Laura Mvula dopřála duet se Simonem Neilem, frontmanem Biffy Clyro. Opět v duchu výše naznačeném, a ač se jedná o píseň v baladickém tempu, nejde o žádný bolestínsk­ý cajdák, ale o vkusnou a nostalgick­ou náladou prodchnuto­u skladbu.

Do konce nijak přehnaně dlouhé desky (necelých 40 minut) zbývají dvě písně, Got Me a Before the Dawn, v nichž už se víceméně variuje to, co jsme slyšeli v předchozíc­h.

Trochu se vytrácí moment překvapení, ale stále jde o velmi dobrou práci, kterou z vod příjemného a lehkého nadprůměru pozvedá již tolikrát propíraný a opěvovaný hlas. Nota nezazní křivě a poslouchat Lauřino jisté i přesné frázování a výšky je hudební hodokvas.

Pink Noise Laura Mvula 80%

 ?? Foto: Jan Smejkal, MAFRA ?? Dokonalý hlas Na nové desce Laury Mvuly nezazní jediná nota křivě a poslouchat její výšky i přesné frázování je opravdový hudební hodokvas.
Foto: Jan Smejkal, MAFRA Dokonalý hlas Na nové desce Laury Mvuly nezazní jediná nota křivě a poslouchat její výšky i přesné frázování je opravdový hudební hodokvas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia