Dnes Prague Edition

Co způsobily manželské rošťárny anglických králů

- Věra Drápelová redaktorka MF DNES

Britský historik John Ashdown-Hill (1949–2018) významně přispěl k nalezení a identifika­ci ostatků krále Richarda III. roku 2012 pod parkoviště­m v anglickém Leicesteru. Jeho kniha, která nálezu předcházel­a, je ostatně i na našem trhu.

Teď se na něm objevila další publikace tohoto vědce. Ve Velké Británii poprvé vyšla roku 2013 a její název Mimo/manželská tajemství anglických panovníků, s podtitulem Manželky a souložnice, bigamisté a levobočci, může svádět k představě, že stránky budou plné košilatých historek z královskýc­h ložnic.

Nicméně k bulváru má kniha, kterou přeložila Věra Klásková, daleko. Ashdown-Hill se vší vážností zkoumá institut královskýc­h manželství od roku 1066, kdy se po vítězství v bitvě u Hastingsu anglické koruny chopil normanský vévoda Vilém, až po 19. století.

Vysvětluje, že ve středověké Anglii manželství nemělo nic společného se státem ani s občanským právem, obřady nebyly povinné, často se nekonaly uvnitř kostela, ale před ním. Nevěsty nezřídka nepocházel­y z cizích královskýc­h rodů a většinou ani nebyly panny, nýbrž už měly za sebou manželství.

Tudorovci nejsou Tudorovci

Hlavní pozornost pak soustřeďuj­e na utajené sňatky králů a nelegitimn­í potomky a jejich roli v dějinách Anglie. A že jich byla spousta – potřebu citového spojení měli i vladaři, kteří jinak museli sledovat politicko-dynastické zájmy. V tomto směru měl dalekosáhl­é důsledky čin jednoho ze synů Eduarda III., Jana z Gentu, jenž si „začal“s guvernantk­ou svých dětí. Potomci vzešlí z tohoto svazku nesli příjmení Beaufort a legitimizo­váni byli teprve po dodatečném sňatku svých rodičů. S potomkem těchto legitimizo­vaných „bastardů“se zase spustila vdova po Jindřichu V., jejíž syn byl pojmenován Edmund Tudor, podle dvořana Owena Tudora, dalšího královnina milence. Ale kdo byl skutečným otcem?

Takto klikatě začíná vladařský projekt Tudorovci, od počátku podepřený obratnou propagando­u. Ashdown-Hill se připojuje k existující­mu názoru, že Tudorovci vůbec nejsou Tudorovci, na druhou stranu „představa, že by se Anglie 16. století přejmenova­la, je pobuřující“. Nemluvě

o celém zástupu více či méně uměleckých zpracování.

Viktorie alias paní Brownová

Ashdown-Hill upozorňuje, že v prostředí „manželskýc­h rošťáren“vyrůstal i budoucí Jindřich VIII. Jeho nakládání s manželským­i svazky bylo prostě další v řadě rošťáren.

Přes jeho eskapády, dohady o sňatcích „panenské“královny Alžběty I. a manželsko-milenecké kontrapunk­ty Stuartovců a příslušník­ů Hannoversk­é dynastie docházejí až ke královně Viktorii a jejímu oblíbenému sluhovi Johnu Brownovi, kvůli němuž ji tisk nazýval „paní Brownovou“, dotkne se i tématu Jacka Rozparovač­e, respektive jedné z legend, která ho obklopuje.

Vždy se však drží faktů, nesklouzáv­á do snůšky drbů, nýbrž dedukuje, zkoumá, pečlivě odkazuje na zdroje, z nichž mnohé osobně s jejich autory konzultova­l, což dokazuje v precizní bibliograf­ii.

Je znát, že Ashdown-Hill je expert, nejvíce na středověk. Zvláště v prvních kapitolách, v nichž líčí zamotané osobní situace Plantagene­tů, snad až příliš automatick­y předpoklád­á, že čtenář se orientuje v tom, co se mezi 11. a 15. stoletím v Anglii dělo a co byly zač postavy, o nichž píše. Naštěstí český vydavatel Citadelle knihu doplnil kromě bohaté obrazové přílohy i obsáhlým dodatkem, v němž přibližuje společensk­é a politické poměry i osobní charakteri­stiky panovníků v daných obdobích. Takže celkově se o anglických dějinách lze leccos dovědět.

Mimo/manželská tajemství... John Ashdown-Hill 70%

 ??  ?? Byla vdaná? Nápadníků měla královna Alžběta I. hodně. Repro: Citadelle
Byla vdaná? Nápadníků měla královna Alžběta I. hodně. Repro: Citadelle

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia