Dnes Prague Edition

Křižovatka u muzea dostane nové přechody

- — Matěj Nejedlý

PRAHA Na křižovatce u ulic Legerova a Vinohradsk­á blízko Národního muzea vzniknou celkem tři nové přechody pro chodce. Ty u křižovatky chybějí od dob, kdy v ulici Vinohradsk­á sídlilo rádio Svobodná Evropa.

Obnovu světelné signalizac­e nyní zahájilo Hlavní město Praha společně s Technickou správou komunikací, podle náměstka primátora Adama Scheinherr­a (Praha sobě) jim k tomuto rozhodnutí pomohla také data vypovídají­cí o pohybu chodců na místě. „Denně přebíhá přes magistrálu až 450 lidí a to je samozřejmě nebezpečné. Městská infrastruk­tura v tomto musí být věcná a jasná. Doufám, že tyto dva nové přechody pomohou v dostupnost­i města a plynule navážou na novou tramvajovo­u linku na Václavské náměstí,“říká radní pro dopravu. Z obnovy přechodů, které nemohly přes Legerovu vést z důvodu vzdálenost­i světelné signalizac­e pro auta, má radost místostaro­sta Prahy 2 Václav Vondrášek.

„Jsme strašně rádi, že se to konečně rozhýbalo, požadovali jsme to už dávno. Také zde nebyl žádný chodník, ten se vybudoval až v souvislost­i s muzejní oázou. Bylo by hloupé a nelogické, když už jsou na křižovatce světla pro auta, aby tudy nemohli chodit chodci, dopravně to přece ničemu nevadí,“dodává Vondrášek.

Právě v souvislost­i s chodníkem se o tomto místě v Praze mluvilo dlouhá léta. Nechvalně známý chodníček smrti v ulici Legerova blízko hlavního nádraží, měl na šířku v některých místech pouze 30 centimetrů. Chodníček byl rozšířen v roce 2019, teď měří v nejužším místě 1,75 metru, v nejširším pak 3 metry, čímž se prostor zprůchodni­l. Podle policejní databáze se zde však naštěstí nikdy žádná smrtelná nehoda nestala.

Podchod přijde zasypat

Nyní si Pražané, kterých v těchto místech projde denně kolem 21 tisíc, budou zvykat na další změny. Dnes lidé křižovatku podcházejí. Nynější podchod však bude ve finálním řešení obnovy světelné signalizac­e na křižovatce zrušen. Novými přechody se podle Jaromíra Heince z IPR myslí na budoucnost. „Ke zpoždění aut opravdu docházet nebude, přechod bude přidán hned za semafory. Zůstanou také tři jízdní pruhy. Předjímáme tak vybudování tramvajové tratě v této oblasti,“doplňuje Heinc.

Práce na obnově přechodů pro chodce u ulic Legerova a Vinohradsk­á již začaly, skončit by měly v polovině prázdnin.

 ?? Foto: Kateřina Šulová, ČTK ?? Bude kde přecházet Na křižovatce Vinohradsk­é a Legerovy ulice u Národního muzea přibudou dva přechody pro chodce.
Foto: Kateřina Šulová, ČTK Bude kde přecházet Na křižovatce Vinohradsk­é a Legerovy ulice u Národního muzea přibudou dva přechody pro chodce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia