Dnes Prague Edition

„Policie není klacek na neposlušné hlavy“

Veřejná bezpečnost definitivn­ě dosloužila před 30 lety, nahradila ji Policie ČR. Stalo se to v době, kdy zástupy amnestovan­ých zločinců i zahraniční gangy prudce zvedly hladinu kriminalit­y.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

na nichž se hodně vydělává. Což představov­alo například machinace s lehkými topnými oleji či obchod s drogami.

Nejen detektivov­é v terénu, ale i experti z vědeckých kriminalis­tických center rozhodují o úspěchu vyšetřován­í. Platilo to i před 30 lety?

Pražský Kriminalis­tický ústav měl vždy excelentní renomé, zde pracovali odborníci, kteří s tím málem, co měli proti západním kolegům, dokázali obrovské věci. V roce 1991 jsem pobýval na stáži v USA. Tam nám ukazovali, jaké mají možnosti a prostředky oni. Američané přijali filozofii, že je potřeba opírat důkazy o materiální základnu. Ani ne tak o svědecké výpovědi, ale exaktní a nezpochybn­itelné důkazy. Nalili obrovské prostředky do vědeckých pracovišť. Když nám předváděli, co mají, nestačili jsme se divit. U nás nebylo možné třeba snímat daktylosko­pické stopy z předmětů, jež byly ve vodě, z kůže atd. Novinku představov­ala analýza DNA, ale to platilo také ve světě. Nabídla kriminalis­tům obrovské možnosti.

Navzdory nasazení kriminalis­tů a využití techniky z počátku 90. let dodnes zůstávají pomníčky, neobjasněn­é případy. Třeba série vražd z nočních linek v Praze 4 či kauza Dita, tedy vražda v průhonické oboře. Proč?

Každý ten případ je jiný a obecně lze těžko říci, proč tomu tak je. Zpravidla se v kauzách násilné kriminalit­y doplácí na nedostatky při práci na místě činu. Chyby při zajišťován­í stop se nedají nikdy dohnat. Jen výjimečně se s odstupem pěti deseti let takový důkaz dá opatřit. Pokud místo činu nebylo zpracované takovým způsobem, aby se ke stopám dalo vrátit i s časovým odstupem, třeba právě k vzorku DNA, nelze je již znova zajistit. Zásada zní – pokud se zanedbá místo činu, má to dopad na objasňován­í a dokazování věci.

Restart před 30 lety prožívala i prokuratur­a, posléze státní zastupitel­ství a soudy. Fungovala jejich spolupráce s policisty?

Žalobce a soudy pracují s tím, co jim je policie schopná dodat. Osobně jsem nikdy špatné zkušenosti neměl. Zažil jsem dobu, kdy státní zastupitel­ství vykonávalo dozor tak, jak jsem si představov­al. V té době fungovaly malinko neformální vztahy mezi policií a státním zastupitel­stvím. Nebylo to postaveno na bázi byrokracie, ale společného zájmu.

Můžete to popsat třeba na kauze orlických vražd, na jejímž vyšetřován­í jste se podílel?

Spolupraco­vali jsme se státním zastupitel­stvím velice těsně. Našich porad se účastnil náměstek krajského státního zástupce. To znamenalo výhodu, měl detailní přehled o tom, co děláme. Pokud bychom šlápli vedle, dokázal okamžitě reagovat. A naopak, my jsme měli jistotu, že když požádáme státní zastupitel­ství o určitou pomoc, se znalostí věci to udělají.

Orlické vraždy představuj­í legendární případ také kvůli ochotě hlavního obviněného Karla Kopáče s vámi spolupraco­vat.

Nám bylo jasné, že pokud Karel Kopáč spáchá sebevraždu, přijdeme o velice cenný důkaz. Protože on už se předtím rozhádal s komplici, byl připraven všechno sepsat a publikovat. Bylo šťastné, že Karel Kopáč přežil. Nebyl sice první, kdo začal mluvit, ale když poslouchal, co povídají ostatní, rozhodl se do toho praštit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia