Dnes Prague Edition

Anglie vs. Itálie Finále fotbalovéh­o mistrovstv­í Evropy

Anglie vs. Itálie, už zítra od 21.00 finále Eura

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Zápas číslo 51. Ten poslední. Finálový. Teď už zbývá jen dořešit, kdo bude pro příští období evropským šampionem.

Už ne Portugalci, takže? Anglie, za kterou až nekriticky a příliš sobecky stojí celá země včetně královny Alžběty?

Nebo Itálie, která na měsíčním turnaji předvádí nejlepší výkony?

Rozhodne se zítra večer ve Wembley.

Nemusíme se nijak zvlášť bavit o tom, že nastolené podmínky nahrávají Angličanům. Znovu (už popáté!) hrají doma, během šesti zápasů a jednoho prodloužen­í inkasovali jediný gól, kapitán Kane může být nejlepším střelcem Eura a premiér Johnson uvolnil proticovid­ová opatření natolik, že se původně liduprázdn­ý stadion může naplnit zhruba šedesáti tisíci diváky.

Motivace hráčů by se dala krájet, jak je hmatatelná. „Blíží se zápas našich životů,“vyznal se záložník Jordan Henderson, v reprezenta­ci náhradník, v Liverpoolu kapitán.

V televizi se nemluví o ničem jiném než o finále, což je pro Albion posvátné a dlouho zakleté slovo. Hraje se právě 55 let po zlatém finále mistrovstv­í světa, které Angličanům

přineslo zásadní razítko, že fotbal nevynalezl­i náhodou.

Bude se opakovat rok 1966? Šance jsou fifty fifty.

Proti stojí Italové. Za všech okolností obezřetní, zároveň nadržení a takticky vyzrálí. Skupinu vyhráli bez ztráty bodu a bez jediné inkasované branky. Prošli si infarktový­m prodloužen­ím v osmifinále i penaltovým thrillerem v semifinále. A jakoby mimochodem vyřadili Belgii, nejlepší mužstvo světového žebříčku.

Tohle je pravé finále! Můžeme se jen domýšlet, jak daleko od něj zůstali stateční Češi, kteří s krvavými šrámy a vyčerpaní padli ve čtvrtfinál­e. Nebo Dánové, čeští přemožitel­é? Ti prohráli o kolo dál s Anglií po diskutabil­ní penaltě. Jenže to všechno už je historie, zítra poznáme nového mistra Evropy.

Italové prohráli Eurofinále 2000 i 2012, takže rozhodně nechtějí dopustit stříbrný hattrick. Zvlášť když pánové Bonucci a Chiellini, strojově přesní a charizmati­čtí stopeři Juventusu, si poslední smutné finále pamatují. Dnes je jim dohromady 71 let a pořád platí za extraklasu. Mimochodem, legendární trenér José Mourinho o nich před lety prohlásil: „Ti dva by mohli fotbalovou defenzivu vyučovat na Harvardu.“Ano, mohli.

Zítra budou krotit nejen snajpra Kanea, který umí zakončit jakkoli a odkudkoli, ale taky dribléra Sterlinga, mladičkého rychlíka Saku, postupem času jistě šikulu Grealishe.

„Nemáme se čeho bát. Půjdeme do toho s čistou hlavou,“pověděl záložník Marco Verratti. Jak jinak! Od loňského listopadu hráli Italové čtrnáct zápasů a po všech se vítězně objímali. V jedenácti nedostali ani gól. Pamatujete, jak v poslední přípravě před Eurem vykuchali Čechy? V Boloni jim nasázeli čtyři góly a nepustili je do kloudné šance. A nezaujatý fanoušek jim přeje, neboť viděl, jak se v semifinále kontroverz­ně pomohlo Angličanům. Jenže finále je jenom jedno.

A v Londýně.

Nejen podle sázkových kanceláří je mírným favoritem Anglie, což si trenér Gareth Southgate uvědomuje: „Čeká nás ta největší možná zkouška.“

Těšíte se?

Výkop je zítra ve 21.00.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Kapitán Itálie Giorgio Chiellini řídí obranu svého týmu, v součtu s druhým stoperem Leonardem Bonuccim je jim dohromady 71 let.
Foto: Profimedia.cz Kapitán Itálie Giorgio Chiellini řídí obranu svého týmu, v součtu s druhým stoperem Leonardem Bonuccim je jim dohromady 71 let.
 ?? Foto: ČTK ?? Kapitán Anglie Harry Kane se na Euru trefil čtyřikrát, takže ve finále ještě může přeskočit pětigólové Cristiana Ronalda a Patrika Schicka.
Foto: ČTK Kapitán Anglie Harry Kane se na Euru trefil čtyřikrát, takže ve finále ještě může přeskočit pětigólové Cristiana Ronalda a Patrika Schicka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia