Dnes Prague Edition

Lobbista Janoušek se musí vrátit do vězení

Roman Janoušek si má odpykat zbytek trestu. Přitížil mu aktivní život, ač tvrdil, že je nemocný

- — Alžběta Šimková

Už skoro dekádu se táhne kauza okolo podnikatel­e a lobbisty Romana Janouška, který v roce 2012 v opilosti autem srazil ženu a od nehody ujel. Nyní, po devíti letech, přichází zvrat. Janoušek má nastoupit zpátky do vězení a odpykat si zbytek trestu. Podle informací České televize o tom rozhodl Vrchní soud v Olomouci v neveřejném jednání koncem června.

Za těžké ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky uložil soud Janouškovi v roce 2014 trest 4,5 roku vězení. Z toho si ale podnikatel odseděl zhruba rok a čtvrt.

Poté byl v roce 2016 dočasně propuštěn ze zdravotníc­h důvodů. Od té doby se mu výkon trestu přerušuje opakovaně. Naposledy o prodloužen­í rozhodl koncem dubna Krajský soud v Brně.

Proti usnesení podal stížnost státní zástupce a uspěl. Podle usnesení vrchního soudu Janouškův zdravotní stav nebrání tomu, aby mohl pobývat ve výkonu trestu.

MF DNES zaslala dotaz obhájci Romana Janouška Lukáši Trojanovi, ten však do uzávěrky neodpovědě­l.

PRAHA Když soud předloni nechal sledovat údajně těžce nemocného lobbistu Romana Janouška, jak se konspiračn­ě nechá vyvézt za město a jezdí tam na kole, bylo to spíš úsměvné. Jak se nyní ukázalo, sportovec Janoušek si nakonec opravdu vykoledova­l návrat do vězení.

Po pěti letech, co Janouškovi soudy ochotně přerušoval­y výkon trestu ze zdravotníc­h důvodů, přichází nové soudní rozhodnutí.

Janoušek se má vrátit do vězení a odsedět si zbytek trestu. Jeho zdravotní stav tomu nebrání. Rozhodl o tom koncem června Vrchní soud v Olomouci v neveřejném jednání, jak v sobotu informoval­a ČT.

Na vrchní soud se obrátil státní zástupce poté, co Krajský soud v Brně koncem dubna prodloužil Janouškovi přerušení výkonu trestu o další dva roky.

Proti tomu podal státní zástupce stížnost a uspěl. Soud v Olomouci mu dal za pravdu. Ve svém usnesení nově rozhodl, že zdravotní stav

podnikatel­e není překážkou, aby nemohl pobývat ve vězení. Rozhodnutí soudu potvrdil mluvčí olomouckéh­o vrchního soudu Stanislav Cik. „Rozhodnutí je vyhotoveno v písemné podobě a bylo zasláno všem stranám,“uvedl Cik pro ČT. O rozhodnutí může soud podávat informace až poté, co ho obdrží všechny zúčastněné strany. Redakce

MF DNES oslovila s žádostí o komentář Janouškova obhájce Lukáše Trojana, ten však do uzávěrky neodpovědě­l.

Celá kauza začala už před devíti lety v roce 2012, kdy opilý lobbista srazil v Praze autem ženu, kterou vážně zranil a od nehody ujel. Byl odsouzen na 4,5 roku vězení.

Aktivní pacient

Do věznice nastoupil v roce 2014, kde si odseděl zhruba rok a čtvrt. Poté byl dočasně propuštěn ze zdravotníc­h důvodů. Podle lékařských posudků totiž Janoušek trpí nevyléčite­lnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzsk­ou hůl. Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit a Janouška tak zabít.

Podnikatel tehdy žádal o upuštění od výkonu zbytku trestu, avšak bezúspěšně. V době přerušení trestu ho totiž nařídil sledovat pražský vrchní soud. Během této doby byl nemocný Janoušek zastižen na plovárně, na kole nebo v galerii. Soud tehdy dokonce plánoval tříměsíční sledování, ale po měsíci ho zrušil, protože už měl, co potřeboval. Zjištění pak pražský vrchní soud využil v létě 2019 při opětovném projednává­ní kauzy. Uvedl, že při jím nařízeném sledování se zjistilo, že Janoušek normálně žije, jako kdyby byl úplně zdravý. Server Seznam Zprávy letos zveřejnil fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na nichž se Janoušek bez hole pohybuje i na zasněženýc­h svazích Alp. Podobně argumentuj­e ve svém usnesení i olomoucký soud, ve kterém mimo jiné zmiňuje, že „soukromé aktivity Romana Janouška nenasvědču­jí tomu, že by jeho zdravotní stav byl život ohrožující“.

Kauza Chambon

Kromě tohoto případu figuruje Janoušek i v dalším obvinění. Loni v lednu ho policie navrhla obžalovat v kauze transakcí kolem firmy Chambon, která zajišťoval­a krevní testy. Policie obvinila Janouška spolu s dalšími lidmi kvůli transakcím už v březnu 2017. Chambon podle dřívějších zjištění médií údajně získával v letech 2009 až 2010 neoprávněn­ě velké úhrady od pojišťoven za testy pro nemocnice.

Policie se na laboratoř zaměřila po rozsáhlé razii v roce 2013, která skončila pádem vlády premiéra Petra Nečase (ODS). Janoušek, který byl akcionářem Chambonu, se podle obžaloby nechal ve společnost­i formálně zaměstnat jako poradce. Je obžalován z podílnictv­í, protože si podle žalobce nechal posílat peníze z trestné činnosti. Za to mu hrozí až osmiletý trest.

Kontroverz­e okolo podnikání a nadstandar­dních vztahů s politiky provází Janouška řadu let. V březnu 2012 zveřejnila MF DNES odposlechy, které byly pořízeny již v roce 2007 a na nichž Janoušek hovoří zejména s exprimátor­em Pavlem Bémem. Během hovorů se oslovovali přezdívkam­i „Mazánku“a „Kolibříku“. Janoušek za Béma v podstatě řídil magistrát.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Zpátky za mříže Pět let byl podnikatel Roman Janoušek kvůli zdravotním­u stavu venku. Teď by se měl do vězení vrátit.
Foto: Dan Materna, MAFRA Zpátky za mříže Pět let byl podnikatel Roman Janoušek kvůli zdravotním­u stavu venku. Teď by se měl do vězení vrátit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia