Dnes Prague Edition

Pacienti se předávkova­li lékem Ivermektin­em

-

PRAHA Již několik lidí se podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) předávkova­lo lékem s obsahem Ivermektin­u.

Ten se používá jako antiparazi­tikum a experiment­álně byl podáván při léčbě covidu-19. Několik lidí také užívalo veterinárn­í přípravek s obsahem této účinné látky.

Ústav rovněž řeší případy, kdy lidé nabízeli přes inzerát tento lék, který je na lékařský předpis. Hrozí jim pokuty.

Ministerst­vo zdravotnic­tví letos v březnu umožnilo zdravotnic­kým zařízením podávat pacientům s covidem-19 v rámci experiment­ální léčby lék Ivermektin. Předepsání léku mělo záležet na rozhodnutí konkrétníh­o lékaře. Mnozí lidé pak v léku, který byl původně schválen k jiným účelům, viděli naději v době epidemie covidu-19 a snažili se preparát si obstarat. Podávat pacientům ho už dříve začala například Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Její lékaři však varovali před jeho užíváním bez konzultace s lékařem. Při předávková­ní totiž hrozí poškození orgánů.

Lék z černého trhu

Lékový ústav nyní s odkazem na data Toxikologi­ckého informační­ho střediska uvedl, že několik pacientů se lékem s obsahem Ivermektin­u předávkova­lo. Kolik přesně to bylo, neupřesnil. „Máme také informace, že lidé používali tekutý veterinárn­í přípravek s obsahem Ivermektin­u,“napsala Brunclíkov­á.

Úřad SÚKL rovněž zaznamenal čtyři případy internetov­ých inzerátů, kdy někdo nabízel přípravky s Ivermektin­em. Zákon prodej přes internet neumožňuje. Za nelegální nabízení léčivých přípravků hrozí pokuty až 20 milionů korun. Povolen není ani zásilkový dovoz léků. Zásilku zadrží celníci. (iDNES.cz)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia