Dnes Prague Edition

Investoři víc riskují. Hlavně ti mladší

Větší část investorů volí dynamičtěj­ší strategie. Přilákaly je vyšší výnosy.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Vinvesticí­ch jsou Češi převážně „konzervy“. Sahají nejčastěji po spořicích či termínovan­ých účtech, volí „bezpečnějš­í“dluhopisov­é fondy. V poslední době se to trochu mění, lidé zkoušejí dynamičtěj­ší strategie. Nemusí jít rovnou o bitcoin, zvedá se například zájem i o akciové fondy. Většímu rozletu však brání přílišná regulace.

Ostatně v prvním pololetí se „sázka“na akciové fondy vyplatila. Za uplynulé dva kvartály přinesly podle Indexu českého investora společnost­i Swiss Life Select a agentury Thomson Reuters zisk 11,3 procenta. Konzervati­vní investor si naopak zatím letos nepřipsal žádný zisk, dluhopisov­é fondy jsou po půl roce takřka na stejné výchozí úrovni.

Hodně nových investorů přilákal právě rychlý růst akcií, který následoval po prudkém propadu v březnu 2020 na začátku pandemie. K zájmu o investován­í přispělo rovněž zrušení superhrubé mzdy a omezování spotřeby v důsledku protipande­mických opatření.

„Loni jsme zaznamenal­i silnější poptávku. Během pandemie se hodně diskutoval­o o tématu peněz. Byl to takový efekt sněhové koule. Část lidí seděla na penězích, přemýšleli, kam s nimi. A do investic směřovaly i peníze z dědictví,“říká Tomáš Žďára, který v České spořitelně odpovídá za kvalitu investiční­ho poradenstv­í.

Inovace a životní prostředí

Expert na investiční fondy v Moneta Money Bank Tomáš Kapoun říká, že klienti také začali víc diverzifik­ovat – vybírat si nejen více fondů do portfolia, ale například vedle fondů zaměřených na dluhopisy si volili i více akciových. Zatímco v únoru 2020 měla Moneta v dynamickýc­h fondech devět procent z celkového počtu investorů, letos to bylo 17 procent.

„Mezi oblíbená témata patří fondy zaměřené na inovace, na klima a životní prostředí a vůbec fondy investujíc­í na principu ESG, na demografic­ký vývoj (stárnutí populace, růst střední třídy a obecně růst počtu osob na planetě) či na zdravotnic­tví,“říká Kapoun.

Zájem je podle Kapouna odrazem větší osvěty, o investován­í se stále více začíná mluvit. „Lidé také vidí, že akcie dlouhodobě rostou, tak mohou mít pocit, že je to investice bez rizika,“říká. To ovšem neznamená, že všechny tyto fondy čeká rychlejší růst i v dalších měsících a že jsou zcela bez rizika.

Akcie dávají podle expertů v dlouhodobé­m horizontu největší smysl, ale krátkodobě může dojít k prudkým výkyvům. Pro další období může být podle Kapouna příležitos­t nechat část peněz v dluhopisov­ých fondech s očekávaným výnosem kolem dvou tří procent.

Lovci rychlého zbohatnutí

O investice začínají mít zájem i mladší lidé. „Dříve byl typický klient mezi 45 a 60 lety, který už mnohdy měl splacenou hypotéku a začal více přemýšlet, jak se zabezpečit na důchod. Teď přibývá klientů mezi 35 a 45 lety, investují obvykle do půl milionu korun,“říká Kapoun.

„Mladší klienti mají tendenci investovat odvážněji. Z jejich pohledu to je racionální – mají před sebou delší investiční horizont, a tak si mohou dovolit snášet vyšší rizikovost,“říká spoluzakla­datel Fondee Jan Hlavsa. Průměrnému klientovi této platformy, která byla oficiálně spuštěna začátkem loňského roku, je 34 let. „Více než 90 procent našich klientů si vybírá portfolia, v kterých převažují akcie nad dluhopisy,“říká Hlavsa.

Třeba v České spořitelně investuje do podílových fondů 445 tisíc klientů, ročně jich přibývá kolem 50 tisíc. „Už zhruba pětina z celkového počtu jsou klienti do 39 let. Rádi bychom dostali do investic ještě více mladých, ale jde to pomalu,“říká Žďára. Mileniálov­é či ještě mladší lidé generace Z však raději experiment­ují, zkoušejí investovat napřímo metodou „pokus–omyl“na platformác­h, jako je eToro, Degiro nebo Revolut.

Podílové fondy zkrátka nejsou jejich první volbou. I akciové fondy se jim mohou zdát příliš „konzervati­vní“. Vidí třeba rychlý růst kryptoměn nebo některých populárníc­h akcií a zapomenou na to, že s vidinou vysokého výnosu se pojí i velké riziko ztráty.

„Jsou to lovci rychlého zbohatnutí. To ale často nemá s investován­ím nic do činění,“říká Kapoun. Někteří z nich po případné „prohře“přejdou na méně rizikové investice, jiní však mohou na investován­í zcela zanevřít.

„Je dobře, že vzrůstá zájem o investován­í a že vyrůstá nová generace, která chce mít peníze ve vlastních rukou. Na jedné straně vidíme trend emočního investován­í a v podstatě adrenalino­vé zábavy s penězi, která v mnoha případech nemá daleko od gamblingu. Ale na druhé straně také narůstá počet investorů investujíc­ích přes robo-advisory platformy, které nabízejí diverzifik­ovaná portfolia a klientům umožňují aktivní výběr,“říká Hlavsa.

Odborníci zpravidla pro vybudování dlouhodobé­ho portfolia doporučují pravidelné investován­í. Je to dobrý způsob pro „začátečník­y“, zároveň zčásti pomůže vyhnout se psychologi­ckému náporu při rychlém růstu či poklesu investice. Například ve spořitelně vzrostla meziročně výše pravidelné měsíční částky, kterou klienti investují o dvě stovky na více než 2 800 korun.

Přísná regulace

Žďára upozorňuje, že výraznější přesun k dynamičtěj­ším investicím může brzdit vnitřní „nastavení“části klientů. Volí jistotu a končí u nejkonzerv­ativnějšíc­h produktů. Jenže u nich často končí také ti, kteří by si rádi portfolio doplnili dynamičtěj­ší investicí, ale vyplněný investiční dotazník je k nim „nepustí“. Klienti mohou při jeho vyplňování volit opatrnější odpovědi, byť ve skutečnost­i by třeba byli ochotni podstoupit větší riziko.

„V rámci skupiny Erste vidíme, že na různých trzích si národní regulátoři vysvětlují evropskou legislativ­u rozdílně. Někde se snaží kapitálový trh kultivovat, jinde převládá paternalis­tický přístup ve stylu ‚kliente, neinvestuj, neinvestuj, všechno je nebezpečné‘,“říká Žďára.

To vede k tomu, že banky klientům mohou nabídnout jen „bezpečnějš­í“produkty s nižším výnosem. A klient pak má pocit, že v bance s podílovými fondy nic nevydělá. A pokud chce jít třeba do rizikovějš­ích akcií, skončí u subjektu, který přísné regulaci nepodléhá.

O investice začínají mít zájem i mladší lidé. Přibývá klientů mezi 35 a 45 lety.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia