Dnes Prague Edition

Kauza Ibiza vede až do rakouského kancléřstv­í

Hlavní aktér Ibizagate může dostat až pět let nepodmíněn­ě.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Vroce 2017 byl Heinz-Christian Strache coby předseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) na vrcholu. Jeho strana ve volbách s 26 procenty skončila těsně třetí za socialisty (SPÖ) a kancléř Sebastian Kurz jej oslovil s nabídkou koaliční spolupráce. FPÖ se po dvanácti letech znovu dostala do vlády a Strache se jako její místopředs­eda stal druhým nejmocnějš­ím politikem v zemi.

Stačilo ale pět set dní a idyla se začala hroutit. Přes německá média se dostalo ven video pořízené skrytými kamerami ve vile na ostrově Ibiza. Strache je na něm spolu s tehdejším místopředs­edou strany Johannem Gudenusem zachycen, jak s figurantko­u, vydávající se za vnučku ruského oligarchy, mluví o rakouských státních zakázkách pro ruské firmy za stamiliony eur výměnou za mediální vliv. Video vedlo k pádu vlády a Strache byl obviněn v několika soudních procesech. V jednom z nich, který právě probíhá, je podezřelý z korupce a zneužívání vlivu. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu nepodmíněn­ý trest od šesti měsíců do pěti let.

Co odhalily telefony

Video z Ibizy zatřáslo celou rakouskou politikou a ze zabavených telefonů začaly vycházet na světlo i další kauzy, které vedou až k Sebastianu Kurzovi a vládním ministrům. Co se týče Stracheho, jeho advokát Johann Pauer tvrdí, že Strache se na Ibize ničeho trestného nedopustil a že záběry ze sedmihodin­ového videa byly účelově sestříhány do pěti minut. K podobnému závěru před časem došli i redaktoři rakouského deníku Kurier, kteří se dostali k celému záznamu.

„Všichni víme, že jsme 24 hodin denně pod dohledem tajných služeb a napojeni na odposlechy. Stačí jedna malá chyba a je po nás. Neudělám takovou chybu,“říkal na nezveřejně­né části záznamu Strache na nabídku figurantky, že do podpory FPÖ nepřímo investuje 270 milionů eur.

„K ničemu jsme nedošli, jen občas řekli neurčité jo jo. Pak normálně vstali a řekli: Jdeme odsud. Jsem z toho v šoku,“komentoval­a průběh večera figurantka poté, co se Strache a Gudenus zvedli s tím, že „tohle je k ničemu“a že radši půjdou na zbytek večera do baru.

Video vzniklo krátce před parlamentn­ími volbami v roce 2017. Podle tehdejších zjištění rakouských médií za ním stála bezpečnost­ní agentura, která chtěla podpořit svůj upadající byznys. Nabízela ho soukromým firmám, politickým stranám i státním institucím, podle listu Die Presse za cenu až pět milionů eur.

O zinscenova­nou nahrávku ale nikdo neměl zájem. Až o dva roky později našli zájemce v Německu, kde nahrávku na jaře 2019 koupily a zveřejnily německý deník Süddeutsch­e Zeitung a týdeník Der Spiegel.

Zatím jeden odsouzený

Zatím jediný odsouzený v celé kauze je ředitel bezpečnost­ní agentury a soukromý detektiv Julian Hessenthal­er, který měl celou akci organizova­t. Odsouzen byl nicméně nikoli přímo za Ibizu, ale kvůli obchodu s drogami přes srbské mafiánské podsvětí.

Ačkoli byl Strache v takzvané Ibizagate

hlavní postavou, vyšetřován­í případu vede do širších sítí rakouské politiky. Hlavní pozornost je v poslední době upřena ke kancléři Kurzovi a dalším členům vládních lidovců včetně ministra financí Gernota Blümela. To Kurzovu vládu, nyní sestavenou se Zelenými, opět dostává pod silný tlak.

Pozornost míří na premiéra

Ze zabavených telefonů, z nichž se vyšetřovat­elé chtěli dozvědět bližší informace o dění na Ibize, totiž získali informace zcela nové. Ty se týkají mimo jiné obsazování dozorčích rad významných státních podniků: do jednoho z nich, jak vyplývá z dosavadníc­h údajů, Kurz bez řádného výběrového řízení dosadil svého blízkého přítele. Další kauzy směřují k polostátní firmě Novomatic, působící v oblasti hazardních her, a jejímu napojení na nejvyšší vládní politiky. „Novomatic platí všechny,“řekl mimo jiné na videu z Ibizy Strache.

Zatímco Strache své politické působení koncem roku 2019 formálně ukončil, Kurzovi a jeho blízkým spolupraco­vníkům mohou kauzy souvisejíc­í s Ibizou přinést ještě řadu nepříjemný­ch starostí.

 ??  ?? Ibizagate Hlavní postavou skandálu je Heinz-Christian Strache.
Ibizagate Hlavní postavou skandálu je Heinz-Christian Strache.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia