Dnes Prague Edition

Nová mutace viru v Evropě přidusí klíčící oživení

- (sla)

BRUSEL Napříč celou Evropou se šíří nakažlivěj­ší koronaviro­vá indická mutace delta a přibývá znepokojiv­ých otázek, jak se to v evropské sedmadvací­tce projeví.

Vědci se shodují, že přední vakcíny poskytují proti mutaci dostatečno­u ochranu. To znamená, že i když nově nakažených přibývá strmým tempem, počty vážných případů nijak dramaticky nestoupají. Podle studie britské zdravotní agentury Public Health England poskytuje vacína firmy Pfizer/BioNTech po dvou dávkách ochranu před hospitaliz­ací z 96 procent, v případě konkurenčn­í vakcíny firmy AstraZenec­a to je 92 procent.

Horší zprávu pro Evropu znamenají odhady, jak se příchod nových mutací podepíše na evropských ekonomikác­h. Analytici společnost­i Citigroup soudí, že nakažlivé varianty viru zadusí klíčící oživení. Nakažlivěj­ší mutace delta si podle nich vynutí pomalejší tempo uvolňování koronaviro­vých opatření. To se dotkne citlivého sektoru služeb, především turistiky, která má před sebou nejdůležit­ější dva měsíce v roce. Středomořs­ké pláže jsou spíše prázdné, stejně tak hotely.

Mutace delta už dominuje nákaze v Portugalsk­u, nejméně z poloviny se podílí na počtech nových případů ve Francii, Španělsku a Itálii. „Varianta delta Evropu pronásledu­je, zpomalí uvolňování uzávěry,“píše se v analýze Citibank.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia