Dnes Prague Edition

Jak opravdu pomoci Gaze?

Dozvuk nedávného střetu na Blízkém východě: jak pomoci lidem v Gaze, aniž bychom tím posílili Hamas a poškodili Izrael?

- Jakub Kulhánek ministr zahraniční­ch věcí

Uplynuly dva měsíce od dalšího střetu mezi Izraelem a Hamasem, který ovládá Pásmo Gazy a EU ho považuje za teroristic­kou organizaci. Ač boje trvaly „pouze“11 dní, šlo o nejhorší eskalaci od roku 2014. Ztráty na životech a materiální škody jsou ohromné.

Izrael čelil brutálnímu útoku a měl právo se bránit. Následky konfliktu jsou varovné a je před námi dlouhodobá výzva, jak předejít dalšímu střetu. To však klade pověstnou otázku za milion dolarů: jak pomoci lidem v Gaze, aniž bychom posílili Hamas?

Poslední eskalace je varováním a ukázala, že Hamas před vypuknutím konfliktu stále rozšiřoval vojenský arzenál. Hamasu se navzdory izolaci podařilo posílit bojeschopn­ost a využít situace k rozsáhlým útokům proti Izraeli. Tento zapeklitý problém je z dlouhodobé­ho hlediska nutné řešit.

EU opakovaně podpořila právo Izraele na sebeobranu a je třeba v tom dál pokračovat. Během oněch 11 dní a nocí vypálil Hamas a další ozbrojené skupiny z Gazy na Izrael více než čtyři tisíce raket. Ohrozily Izrael v rozsahu nesrovnate­lném s předchozím­i konflikty. Nahodilé útoky byly navíc záměrně vypáleny z oblastí hustě obydlených civilisty. Hamas zkrátka uvažuje jako zavrženího­dná teroristic­ká organizace a toto vše tvoří součást její kruté strategie.

V popředí unijních snah po ukončení konfliktu je pomoci lidem v Gaze zmírnit jejich neutěšenou situaci. Považuji za nadějné, že panuje shoda, a nejen v rámci EU, že při naplňování tohoto cíle musíme zamezit Hamasu a dalším skupinám v přístupu k poskytovan­ým prostředků­m, aby pomoc nemohly zneužít ke svým záměrům.

Tím se vracím k otázce za milion dolarů: jak lze v tak složitém prostředí účinně poskytovat pomoc? Najít odpověď stojí za každý dolar, euro či korunu naší pomoci směřující do Gazy. Musí se odrážet v praktickém rozhodován­í v místě, kde pomáháme ve spolupráci s Úřadem OSN pro palestinsk­é uprchlíky na Blízkém východě a s dalšími partnery. Právě tam je třeba ji umět také účinně a energicky prosadit. Jen tak zabráníme tomu, aby pomoc byla zneužita k ohrožení Izraele. Hamas a další teroristic­ké skupiny musí reálně pocítit náš pevný a jednotný postoj. Proto je nutné trvat na dodržování principů, na nichž se shodl Blízkových­odní kvartet (USA, Rusko, EU a OSN): na nutnosti uznat Izrael, vzdát se násilí a dodržovat předchozí diplomatic­ké dohody. Tyto podmínky tvoří předpoklad pro to, aby jakékoli řešení mělo šanci z dlouhodobé­ho hlediska přinést ovoce.

Mimoto je třeba ve spolupráci s našimi partnery na mezinárodn­í scéně účinně povzbuzova­t veškeré úsilí o hledání řešení a zároveň motivovat ostatní, aby v tomto ohledu uplatnili vůči Hamasu svůj vliv. Jsem přesvědčen, že zmírnit požadavky Blízkových­odního kvartetu by ohrozilo nejen důvěryhodn­ost EU, nýbrž i bezpečnost Izraele a šanci zlepšit zoufalé životní podmínky lidí v Gaze k lepšímu. Právě složitá situace na Blízkém východě a úsilí, které zde EU v rámci své diplomatic­ké činnosti vynakládá, si žádají, abychom nedopustil­i zneužití naší humanitárn­í pomoci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia