Dnes Prague Edition

Futurologi­cký sborník z roku 1968 – a o čem by byl ten dnešní

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Ovíkendu jsem četl knihu od „kolegy sloupkaře“. On psal sloupky před revolucí do Technickéh­o magazínu. Především o nutných změnách ve vedení státu a v ekonomice. To mé pravidelné pondělní sloupky jsou o ekonomice současné.

Jeho kniha se jmenuje Futurologi­e. Dal do ní i celý Futurologi­cký sborník, který sepsal v listopadu 1968 a ve kterém začínal úvahou nad dílem Konec civilizace od Aldouse Huxleye. Kdyby se takový sborník dával dohromady dnes, napsal bych tam o myšlení strojů. V ekonomii to byly nejdříve mechanické součástky, díky kterým vzniklo kolo, na jeho bázi pak kladka, vodní kolo, železniční dvoukolí... Potom motory a vznikla auta, letadla... Potom elektronik­a, vzniklo rádio, televize nebo počítač. Teď je tou hlavní součástkou software. S tím, jak se zlepšují čipy, říkám si, kam až se může posunout myšlení strojů?

Jsou dva základní typy umělé inteligenc­e. První je všeobecná. Je zatím jen na papíře. Představuj­e něco jako Centrální mozek lidstva ze seriálu Návštěvníc­i. Druhá je dílčí. Díky ní se třeba přesně vyhodnocuj­í data o vás na sociálních sítích a cílí na vás reklama. Snad, asi, se nedožijeme toho, že nás bude řídit jedna velká inteligenc­e všeobecná. I ta dílčí, specifická umělá inteligenc­e však bude čím dál tím nebezpečně­jší.

Huxley popisuje v románu nebezpečné snahy o řízení společnost­i s cílem absolutníh­o ztotožnění jedince s kolektivem. V románu je lidmi vytvořena pseudoharm­onická společnost, která své členy udržuje v konformitě třeba i drogami. Co když současnou společnost bude více a více formovat do takové komunity několik dílčích umělých inteligenc­í technologi­ckých společnost­í, které se pak jednou spojí do jedné?

Hned v úvodní kapitole Futurologi­ckého sborníku napsal „kolega sloupkař“již v roce 1968, že jedním z důvodů postupného zániku humanismu jsou i technické vynálezy, jimiž se nyní tak pyšníme. A to tehdy nebyl Facebook (ví, jak vypadáme), Google (ví, co hledáme) ani Amazon (ví, co nakupujeme). Co když tento monopol na data a jejich vyhodnocov­ání umělými inteligenc­emi jsou ta skutečná rizika vzniku totality, pardon pseudoharm­onické společnost­i, ve kterém lajky, haty a obliba v komunitě jsou více než vlastní názor, charakter nebo čestné slovo?

Každopádně, knihu Futurologi­e si kupte. Překvapení­m bude nejen obsah, ale i autor.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia