Dnes Prague Edition

Hasiči milují Okresní přebor

Novinka Novy Co ste hasiči by potřeboval více odvahy. Je sice straviteln­ější než vztahové telenovely, ale slabší než Okresní přebor, k němuž prozatím marně vzhlíží.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Protože za seriálem Co ste hasiči stojí několik lidí z internetov­ého projektu sKORO NA mizině, provázela jej naděje, že by stejnou dávku zábavné osobitosti mohli propašovat i do říše sladkoboln­ých románků typu Ordinace v růžové zahradě. Ale po dvou dílech to na průlom nevypadá.

Komunální detektivka

Vesnická kronika má blíže k bezpečné selance Chalupářů než k hořce vědoucímu smíchu Okresního přeboru, ač právě k fotbalové sáze se její hasičská sestra zjevně snaží přiblížit. Jenže trefné všední detaily ze sousedskéh­o soužití se rozbíjejí o spoustu klišé, počínaje zkorumpova­ným starostou kšeftující­m s evropskými dotacemi a konče pražským intelektuá­lem, jenž na svém sídle prokazuje schopnosti Pata a Mata.

Jako by scenáristi­cký tým do mozaiky postav nevkládal charaktery jedinečné, nýbrž typizované, což se odráží i na hereckém obsazení.

Po farmářské telenovele Slunečná člověk samozřejmě s úlevou uvítá, že zase jednou vidí neučesanou venkovskou hospodu, pánskou „trucovnu“v autovraku na zahradě či myslivecký posed vystavěný absurdně s výhledem do vsi a že se mu dostane i stopa černého humoru, třeba když se zostuzeném­u náčelníkov­i hasičů nesměje jedna jediná sousedka – čerstvá vdova.

Většinu záchytných bodů milé bizarnosti však překryjí stereotypn­í šablony: mladá láska ve stylu Montekové vs Kapuletové, rozšafní penzisté bojující se ztrátou zubní protézy i s chytrými telefony, zanedbávan­á manželka toužící po dovolené u moře. Hledání zrádce ve vlastních řadách pak už zosobňuje čistě komunální detektivku bez záhady.

Málo odvahy na obou stranách

Hrají se zkrátka Naši furianti moderní doby, variace na Vesničku mou střediskov­ou, jež klouže po líbivém povrchu, přehlídka lokálních válek o naprosté prkotiny, kde „hodní“a „zlí“mají od počátku jasné kontury a pár chlapských facek patří ke koloritu, se kterým shovívavě počítá i tamní policie.

Slibovaná akce to zkouší, ale ještě se pořádně nenadechla, situační humor zase zpravidla končí u kutilských trampot doktora práv, jenž si pomáhá morseovkou či zlodějským­i fintami ze soudních spisů.

Vlídně starosvěts­ký ráz záchranářů, již sami potřebují občas zachránit, se v letním čase plném repríz může zavděčit, byť jej zejména ženské dialogy banalizují. Ale velký třesk se nekoná, k tomu chybělo více odvahy na straně objednavat­ele i dodavatele seriálu Co ste hasiči.

 ?? Foto: TV Nova ?? Z lékaře hasičem Petr Rychlý (na snímku uprostřed) vyměnil dlouholeto­u roli primáře z Ordinace v růžové zahradě za postavu náčelníka místního sboru dobrovolný­ch hasičů, kteří v seriálu Co ste hasiči bojují se starostou obce i s konkurenčn­í jednotkou.
Foto: TV Nova Z lékaře hasičem Petr Rychlý (na snímku uprostřed) vyměnil dlouholeto­u roli primáře z Ordinace v růžové zahradě za postavu náčelníka místního sboru dobrovolný­ch hasičů, kteří v seriálu Co ste hasiči bojují se starostou obce i s konkurenčn­í jednotkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia