Dnes Prague Edition

Modré nápisy postupně mizí

-

STARÉ MĚSTO Přerušil zahraniční dovolenou a od sobotního rána pracuje na Karlově mostě. „Toto je vyšší poslání,“řekl restauráto­r Jakub Tlučhoř, který za posledních 12 měsíců čistí nejstarší pražský most od sprejerský­ch nápisů už počtvrté. „Je důležité odstranit graffiti co nejdřív. Čas hraje hraje roli, protože dochází k polymeriza­ci barev – těch pojiv, co na tom jsou,“zdůraznil.

Most je od pátku „ozdobený“tyrkysovým­i nápisy jako například „hate you“, „love“nebo „sorry“. Policii se včera vpodvečer přihlásil mladý muž, který se k posprejová­ní mostu přiznal. „Poznal se na záběrech v médiích a k posprejová­ní mostu se přiznal. Také již známe totožnost dívky, která byla s ním. Vzhledem k tomu, že jsou oba mladiství, zákon nám nedovoluje k věci poskytnout další informace,“informoval­a policie.

Tlučhoř je odborným restauráto­rem s licencí na kulturní památky.

V sobotu ráno na mostě odebral vzorky pro zkoušky rozpustnos­ti. „Na základě nich se stanovilo vhodné organické činidlo, které se aplikuje na kámen zasažený barvou. Následně se opakovaně používá tlaková pára, která vyčistí póry kamenů. Takto dojde až k téměř úplnému vyčištění,“popsal Jakub Tlučhoř. (iDNES, brl)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Cizelérská práce „Lidé mají zájem a je jim to hrozně moc líto. Vyjadřují negativní postoj k člověku, který pošpinil takhle důležitou památku,“popsal Jakub Tlučhoř.
Foto: Petr Topič, MAFRA Cizelérská práce „Lidé mají zájem a je jim to hrozně moc líto. Vyjadřují negativní postoj k člověku, který pošpinil takhle důležitou památku,“popsal Jakub Tlučhoř.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia