Dnes Prague Edition

Sport.idnes.cz Báječná éra pokračuje

Porážka Karolíny Plíškové ve wimbledons­kém finále nepřinesla jen žal a zklamání.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Ne! Ani tentokrát ne. Karolína Plíšková podlehla Australanc­e Bartyové 3:6, 7:6, 3:6 a dál čeká na vysněný grandslamo­vý titul, o nějž vytrvale a dosud marně usiluje.

Porážka pochopitel­ně bolí Plíškovou (29), její příbuzné, trenéry i fanoušky. Po šesti výhrách na nejslavněj­ším turnaji přišla jedna těsná porážka se světovou jedničkou a nádherný talíř pro šampionku nemíří do Prahy, nýbrž k protinožců­m.

Tenis je nemilosrdn­ý. Žádné remízy, žádné šance na opravu.

Jestli si ovšem v drsné branži někdo vede znamenitě, jsou to Češky. Za posledních deset let šestkrát vyhrály Fed Cup. Kvitová dvakrát dobyla Wimbledon, jednou Turnaj mistryň, Krejčíková získala pohár na Roland Garros. Plíšková se stala číslem 1 na žebříčku.

Na olympiádác­h v Londýně a Riu získaly medaile Kvitová, Hlaváčková, Hradecká, Strýcová i Šafářová.

Na významných akcích už se blýskly i slečny Muchová s Vondroušov­ou. Mezi juniorkami vynikají Nosková, sestry Fruhvirtov­y a další, takže snad po současných hvězdách nepřijde potopa.

„Máme tolik dobrých holek, že mě nepřekvapi­lo, když jich ve Wimbledonu pět postoupilo do třetího kola a dvě do čtvrtfinál­e,“tvrdí Barbora Strýcová, expertka iDNES Premium.

Odvrácená katastrofa

Na posledních čtyřech grandslame­ch se mezi čtyři nejlepší protloukly Kvitová, Muchová, Krejčíková a Plíšková. Fajn, žádná ze jmenovanýc­h se sbírkou trofejí nepřiblíží legendární Navrátilov­é. Též Mandlíkové se čtyřmi grandslamo­vými poháry se v nynější nabité konkurenci těžko některá vyrovná.

Jinak ovšem tato vlna dělá svému národu bezva reklamu. Jejich příběhy inspirují i baví. Netropí skandály, patří mezi nejoblíben­ější hráčky. Zahraniční reportéři se jich často vyptávají, jaká kouzla se na kurtech v jejich vlasti provádějí.

Wimbledons­ké tažení Plíškové dokresluje pestrý obraz českého ženského tenisu.

Zazářila, byť jí věřil málokdo. Útočila, smála se, vítězila. Do partie s Bartyovou vkročila nervózně, ztratila prvních čtrnáct bodů, za stavu 0:4 jí hrozila sportovní katastrofa. „V té chvíli jsem na dvorci vůbec nechtěla být,“vyprávěla poté. „Vzpomněla jsem si na nedávné finále v Římě, ve kterém jsem schytala dva kanáry. Napadlo mě: Ne, to se přece nemůže opakovat!“

Stejně jako se nevzdává v honbě za jedním z nejprestiž­nějších titulů, nesložila se ani na londýnském centrkurtu před 15 tisíci lidmi. Uvolnila se, vytáhla zbraně, které ji dovedly tak daleko. Do děje vnesla napětí, za což jí publikum vřele děkovalo.

„Karolína zaslouží hlubokou poklonu. Nejprve byla mimo, ani za nic bych nechtěl stát na jejím místě,“řekl někdejší šampion Mats Wilander, komentátor Eurosportu. „Nevěřil jsem, že se sebere. Ona ale projevila obří kuráž, se kterou povstala a hodně Ash potrápila. Viděli jsme vzrušující finále, za což vděčíme Karolínině houževnato­sti.“

S Wilanderem jednoznačn­ě souhlasili kolegové pracující pro BBC.

Tracy Austinová: „Může na sebe být hrdá!“

John McEnroe: „Zvedla se neuvěřitel­ně... Well done, Karolina Pliskova!“

Náš vztah se vyvíjí

Po každém zápase v All England Clubu upravovala Plíšková svůj postoj k tradičnímu klání, jež ostatní opěvují a které ji zrovna neočaroval­o. K totálnímu zamilování chybělo jedno vítězství, přesto konstatova­la: „Náš vztah je dobrý a dávám mu šanci do budoucna.“Obvykle své pocity na veřejnosti neprojevuj­e. Podpora diváků a vůbec bouřlivá atmosféra na posvátném stadionu ji ovšem dojala tak, že se jí při sympatické­m proslovu po převzetí tácu pro poraženou finalistku od vévodkyně Kate do očí nahrnuly slzy.

„Možná jsem v kariéře nezažila lepší chvíle,“připustila.

Svou kariéru však určitě nepovažuje za naplněnou, nehodlá se odebrat do penze. Touha v jejím srdci plane dál: „Věřím Saschovi (kouči Bajinovi). Strašně moc mi pomohl. On věří ve mě. I proto já věřím, že to jednou vyjde.“

Někdejší parťačka i sokyně Strýcová přikyvuje: „V Londýně byla vážně blízko. Potvrdila si, že má skvělou hru. Když vydrží, může na tu velkou trofej dosáhnout.“

Plíšková před Wimbledone­m po 230 týdnech vypadla z Top 10. Po něm se do vybrané společnost­i vrací jako sedmá dáma v pořadí WTA.

Kvitová je dvanáctá, Krejčíková třináctá a Muchová čtyřiadvac­átá. V elitní stovce se nachází dalších pět Češek, což jejich příznivcům slibuje zajímavou podívanou i na následujíc­ích akcích.

Třeba na olympiádě v Tokiu. v žebříčku teď bude patřit Plíškové. Vrací se do Top Ten.

Karolína projevila obří kuráž, se kterou povstala a hodně Ash potrápila.

Finále

Bartyová (1-Austr.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (8) 6:3, 6:7 (4:7), 6:3

Djokovič (1-Srb.) – Berrettini (7-It.) 6:7 (4:7), 6:4, 6:4, 6:3

Kompletní výsledky na iDNES.cz/sport.

 ?? Foto: Profimedia ?? Poražená Karolína Plíšková Wimbledon nedobyla, ale naděje na grandslamo­vý titul se nevzdává.
Wimbledon 2021
Foto: Profimedia Poražená Karolína Plíšková Wimbledon nedobyla, ale naděje na grandslamo­vý titul se nevzdává. Wimbledon 2021
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia