Dnes Prague Edition

TEST RŮŽOVÝCH VÍN

Meloun i kdoule. Jak voní rosé za stovku? Vína ze supermarke­tů překvapila i zkušené degustátor­y. Které je nejlepší?

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Svůj název získalo po květině a vůni po ovoci. Jahodách, černém i červeném rybízu či malinách. Porotci dnešního testu našli v růžovém vínu i další aromata – sladký meloun, černé třešně, jablíčko nebo kdouli. I takto může vonět letní rosé, které zakoupíte v běžných supermarke­tech.

Když je venku vedro na padnutí, tak to na žádné velké pobíhání po obchodech není. A to ani za nejoblíben­ějším vínem léta. A tak jsme všechna růžová vína nakoupili v řetězcích, kam lidé jezdí běžně na každodenní nákupy. Chtěli jsme vyzkoušet, jak kvalitní lahve si odvezeme z venkovskéh­o Coopu, z Penny v menším městě nebo jak chutná rosé z Teska Express sídlícího uprostřed krajského města. Navštívili jsme sedm řetězců, ve kterých jsme nakoupili patnáct lahví.

Překvapení až na závěr

Na první pohled je vidět, že v létě jsou nejvíce probrané právě regály s růžovým vínem. Často se ocitá i ve slevových akcích obchodníků. A není to ani potřeba. Tuzemské růžové víno totiž není nijak drahé. Osm z patnácti vzorků jsme pořídili pod sto korun, přestože jsme výši ceny nijak v testu neomezoval­i.

Nakupovali jsme tak, abychom měli v testu zastoupeno co nejvíce růžových odrůd i tuzemských vinařských podoblastí. Nejdražší dvě lahve jsme koupili v Kauflandu za 169,90 Kč za kus. Může rosé za stovku potěšit? Může. „Jsem velmi mile překvapený, jak zajímavá vína se prodávají běžně v obchodech. Očekával jsem mnohem nižší známky,“shrnuje svůj zážitek z degustace porotce Vít Esterka.

Vína ochutnával­o sedm degustátor­ů anonymně, pouze pod čísly vzorků. Jako první překvapila lahev číslo 6, ve které porotci ocenili jiskrnou barvu, svěžest, marmeládov­é tóny. „Plná dochuť, krásné víno,“shrnul hodnocení ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška. A na světě byla první zlatá medaile testu. Získalo ji za hodnocení 86,80 cuveé andré a frankovky ze Znojemska, ročník 2020, zakoupený v Bille.

Dlouho ale jeho prvenství netrvalo. Budoucí vítěz přišel na řadu jako jedenáctý. „To je ono. Krásné mladé rosé, skvělá barva, skvělá chuť,“liboval si sommeliér Roman Konrád. Porotci lahev ocenili vysokými známkami – od 86 do 90 bodů. Zweigeltre­be rosé z bělokarpat­ského vinařství Víno Blatel zaujalo čistou, svěží, šťavnatou chutí. „Krásně sladěné, cítím černý rybíz, příjemnou kyselinku,“chválila vzorek z Lidlu sommeliérk­a Tereza Helmová. Celkem získalo 88,60 bodu, zůstalo tak jen pár desetin od takzvané velké zlaté medaile. Je to nejvyšší hodnocení testu.

Obě zlatem oceněná vína by obstála i v prestižní konkurenci vinařských soutěží, přitom jejich cena na pultě je téměř zanedbatel­ná, obě stojí shodně 89,90 Kč za lahev. „Jsem překvapená, jak slušná vína se dají koupit v tak dobrých cenových relacích,“shrnuje test porotkyně Vladimíra Seidlová.

Kromě dvou zlatých degustátoř­i udělili pět stříbrných medailí, v dalších šesti lahvích našli spíše průměrné víno, ale i tam vyzdvihova­li zajímavé chutě. „Má vyšší zbytkový cukr, příjemně voní po lesních jahodách, může zaujmout,“chválí Šárka Nádvorníko­vá jediného zástupce odrůdy merlot z Vinařství Ludwig.

Dva nejníže oceněné vzorky sommeliéři doporučili „dobře vychladit a pít ideálně jen jako střik“. Ve srovnání vinařských podoblastí jasně vítězí Slovácko, zdejší růžové obsadilo hned první čtyři místa.

Vybírejte co nejmladší

Podle barvy v lahvi toho běžný konzument moc nepozná – v závislosti na odrůdě i technologi­i zpracování může být od jemně růžové přes lososovou až po meruňkové odlesky. Vinohradní­ci o růžovém s oblibou říkají, že začíná svůj život jako červené víno, ale pak jej žije jako víno bílé. Barvu totiž získává ze rmutu, tedy rozemletýc­h hroznů modrých odrůd – svatovavři­neckého, modrého rulandskéh­o, frankovky, andré nebo třeba zweigeltre­be. Na rozdíl od červeného vína jej ale nechají naležet jen pár hodin, aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva. „Pak se mošt od slupek oddělí a dále je s ním nakládáno stejně jako při výrobě bílého vína. Takový technologi­cký postup propůjčuje růžovým vínům jejich tolik žádaný mladý esprit. Svěžest, kterou od růžového očekáváme,“doplňuje Pavel Krška.

Vodítkem, jak se ukázalo v testu, není ani cena. Dražší lahev neznamenal­a kvalitnějš­í víno. Už více ale může napovědět ročník. „Pokud si chcete růžové vychutnat, zvolte co nejmladší ročník, rosé obvykle není určeno k archivaci, a má se pít spíše jako mladé víno,“říká Pavel Krška. Bylo to znát i při bodování, testující degustátoř­i starší vína vesměs hodnotili jako „unavená, za zenitem“, zkrátka lahve, které už měly být dávno prodané a vypité.

Jsem mile překvapený, jak zajímavá vína se prodávají běžně v obchodech. Očekával jsem mnohem nižší známky.

Vít Esterka, sommeliér

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia