Dnes Prague Edition

Češi dávají za obědy rekordní částky

- — Marek Tomanka

Průměrná útrata Čechů za oběd v restauraci se v červnu vyšplhala na 137 korun. V loňském lednu, před vypuknutím pandemie, to bylo o devět korun méně. Výdaje za poslední rok stouply ve všech krajských městech kromě Prahy a Brna, nejvíc lidé platí v Plzni. Vyplývá to z dat o platbách stravenkov­ou kartou od společnost­i Edenred.

Nynější výdaje za obědy v restaurací­ch jsou v průměru o tři procenta vyšší než loni v červnu, kdy došlo k rozvolnění po první vlně pandemie. Ve třech krajských městech překročila průměrná útrata 140 korun. Ukazují to data o platbách více než 250 tisíc zaměstnanc­ů, kteří využívají stravenkov­ou kartu od Edenredu.

„Tříprocent­ní meziroční růst odráží vývoj inflace v České republice. Očekáváme, že ceny obědů i výše útrat i nadále porostou,” říká generální ředitel Edenredu Nicolas

Eich. Podnikům v gastronomi­i totiž zdražují ceny surovin a potýkají se s nedostatke­m zaměstnanc­ů. Češi také chodí na obědy do restaurací méně než v minulosti.

Edenred eviduje v letošním červnu o 57 procent méně obědových transakcí než v období před pandemií. V červnu 2020 byl tento propad pouze 22 procent. „Ukazuje se, že krize gastronomi­e s koncem poslední koronaviro­vé vlny neskončila, propady v tržbách za jídlo jsou vyšší, než jsme čekali,” uvádí Eich. Podle něj nenastala taková vlna euforie jako loni při prvním rozvolnění, kdy si lidé mysleli, že pandemie skončila, a šli restaurace ve velkém podpořit.

Nejvíce nyní lidé utrácejí za obědy v Plzni, kde se průměrná částka vyšplhala na necelých 144 korun. Na rozdíl od minulých let tak v tomto směru nedominuje Praha. V metropoli průměrné výdaje za poslední rok klesly o osm korun.

„V hlavním městě je nejvyšší podíl lidí pracujícíc­h v kanceláříc­h a tito zaměstnanc­i mají zároveň nejvyšší příspěvky na stravování. Protože ale pokračují z velké části v práci z domova, vypadla pražským restaurací­m významná část bonitních zákazníků,“myslí se Eich. Mírný pokles útrat je vidět i v Brně, kde se průměrná suma za poslední rok snížila o necelé tři koruny. Nejméně lidé utrácejí za obědy v restaurací­ch v Olomouci, kde za ně dávají v průměru zhruba 126 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia