Dnes Prague Edition

Růžové víno potěší i na grilovačce, hodí se k rybě či kozímu sýru

-

Růžové víno patří k létu stejně jako vodní meloun nebo čerstvě utržené jahody. S ovocem si vychlazené rosé náramně užijeme, ale znalci doporučují i řadu zajímavějš­ích chutí.

„Pokud je růžové víno suché a lehčího charakteru, neuděláte chybu při párování se salátem nebo třeba grilovanou rybou či čerstvými kozími a kravskými sýry typu lučina,“navrhuje Vladimír Vaněk, hlavní sommeliér společnost­i Ocenenavin­a.cz.

K ovocnějším suchým růžovým vínům plnějšího charakteru zkuste zakousnout lososa nebo třeba lilkovou pizzu. „Při párování se sýry doporučuji spíše svěžejší lehčí tvarohové nebo třeba mozzarellu. U plnějších ovocných rosé zkuste klidně i čerstvý sýr brie, který má primárně máslově smetanový charakter, jednoduše nesmí být moc vyzrálý,“přidává další tip Vladimír Vaněk.

U polosladký­ch rosé vyzkoušejt­e tvarohový dezert. Koneckonců po dezertech některá růžová vína i voní. Porotce v tomto směru nadchl růžový merlot z Novosedel, který chutnal a voněl po píseckém dortu.

Sladkosti, ovoce, sýry patří k obvyklému letnímu pohoštění, ale ta pravá výzva přichází s večerním grilováním. Máme pokračovat v popíjení rosé, nebo raději přejít na bílé, popřípadě červené?

„Rosé se určitě hodí i k letní grilovačce, ale ne zrovna ke steaku. Růžová vína doporučuji párovat s grilovaným­i bělomasými rybami. U plnějších, ovocných suchých rosé jsou ideální grilované krevety, případně losos na grilu. Suché ovocné růžové se bude hodit i s grilovanou zeleninou, například s lilkem, paprikami nebo cuketou,“nabízí možnosti sommeliér.

Začtěte se do etikety

Když si nevíte rady, co přikusovat ke konkrétní lahvi, kterou jste si právě koupili, prostudujt­e vinětu. Vinaři tam obvykle vkládají i několik vlastních doporučení.

Tak například k velkopavlo­vickému růžovému vavřinci z dnešního testu radí výrobce vyzkoušet italské těstoviny či pikantní úpravu drůbeže, k růžovému andré z Templářský­ch sklepů doporučují výraznou úpravu tučných ryb, sýry s bílou plísní a ovocné dezerty. Na ještě vyšší gastronomi­i pak odkazuje kabinetní zweigeltre­be rosé ze Znojemska, které se prý nejlépe snoubí ze sorbetem z červeného melounu, vychlazený­m krevetím cappuccine­m či lehkou úpravou těstovin s plody moře.

A sluší se také navrhnout snoubení pro vítěze. Co k polosladké­mu růžovému zweigelu ze Slovácka? „Pro milovníky sladších rosé vín bych doporučil kombinaci mascarpone s čerstvými jahodami,“říká Vladimír Vaněk z Ocenenavin­a.cz. (bo)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia