Dnes Prague Edition

Třikrát přes Vltavu a zpátky

Vltavu po více než třiceti letech přemostí dvě nové stavby – lávka HolKa a Dvorecký most. Sloužit budou pěším, cyklistům a městské hromadné dopravě.

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA K devatenáct­i mostům propojujíc­ím levý a pravý břeh Vltavy v následujíc­ích čtyřech letech přibudou další dva. Na podzim chce magistrát zahájit stavbu lávky HolKa, která povede z Holešovic do Karlína, stavět se bude také Dvorecký most z Prahy 4 do Prahy 5.

„Vybrali jsme zhotovitel­e kompletně nové lávky v kompletně nové pozici přes Vltavu,“říká radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Řeku mezi Holešovice­mi a Karlínem přemostí společnost Skanska. Lávku nabídla vybudovat za 298 milionů korun bez DPH. Pokud se proti výsledkům soutěže nikdo neodvolá, město s firmou posléze podepíše smlouvu.

HolKa má sloužit pěším a cyklistům. Na straně Holešovic na ni Pražané nastoupí na Bubenském nábřeží před branou do Pražské tržnice a v Karlíně na Rohanském nábřeží, kde vyústí na cyklostezk­u vedoucí po protipovod­ňové bariéře. Přístup

na lávku stavaři vybudují i z ostrova Štvanice, přes který povede.

Podle Scheinherr­a bude lávka po více než třech dekádách prvním přemostění­m v Praze, které vzniká na zcela novém místě. „V roce 1984 město realizoval­o první část Barrandovs­kého mostu a v roce 1987 jeho druhou část. Od té doby v Praze nevnikl žádný nový,“říká Scheinherr. Upřesňuje, že Trojský most postavený v roce 2014 vznikl místo starého „rámusáku“. Nutno však dodat, že po „rámusáku“jezdily jen tramvaje, kdežto Trojský most vede tramvajovo­u trať a zároveň je součástí silničního komplexu Blanka.

V souvislost­i s rozvojem území Karlína připravuje Praha také Rohanský most. Ten má sloužit pěším i automobilo­vé dopravě a propojit Holešovice s Rohanským ostrovem, kde plánuje na začátku příštího

roku developer

Sekyra Group zahájit stavbu čtvrti Rohan City. Město ale ještě musí rozhodnout o přesném umístění mostu, variant zvažuje několik.

Z Prahy 5 do Prahy 4

Ještě před prázdninam­i zastupitel­é města schválili stavbu Dvoreckého mostu. Ten má navazovat na dopravní infrastruk­turu v okolí Lihovaru a na opačné straně řeky ústit u Žlutých lázní severně od Jeremenkov­y ulice.

„V červnu radní odsouhlasi­li vypsání veřejné zakázky na zhotovitel­e Dvoreckého mostu, který propojí Prahu 4 a Prahu 5. Teď, tedy o měsíc později, jsme zase schválili zhotovitel­e lávky vedoucí z Holešovic do Karlína, který vzešel z otevřeného výběrového řízení. U obou projektů navíc nedojde jen k novému propojení protilehlý­ch břehů, ale i ke kultivaci přilehlého okolí,“říká primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Dvorecký most by měl sloužit tramvajím, autobusům, cyklistům a pěším, ale nebude přístupný automobilů­m. Skoro čtyři sta metrů dlouhý most s kubistický­mi prvky by měl v oblasti zlepšit MHD, jelikož některé linky již nebudou muset jezdit přes Palackého most a Podskalím. Pod stavbou by měl vzniknout prostor pro volnočasov­é aktivity a pro kavárnu.

Propojení břehů za 972 milionů korun kritizuje opozice. Především kvůli ceně. „Kdybychom byli v koalici a vy v opozici, tak bychom za to od vás dostali pořádně po čuni,“kritizoval nacenění zakázky opoziční zastupitel Patrik Nacher (ANO).

 ??  ?? Z Holešovic do Karlína
Lávka HolKa má sloužit pěším a cyklistům. Propojí Bubenské a Rohanské nábřeží. 2x vizualizac­e: IPR hl. m. Prahy
Z Holešovic do Karlína Lávka HolKa má sloužit pěším a cyklistům. Propojí Bubenské a Rohanské nábřeží. 2x vizualizac­e: IPR hl. m. Prahy
 ??  ?? Dvorecký most Přemostění bude sloužit pěším, cyklistům i MHD.
Dvorecký most Přemostění bude sloužit pěším, cyklistům i MHD.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia