Dnes Prague Edition

Italský hrdina: Pelé v brance, k mání zdarma

- — David Čermák

Právě rozsekl finále fotbalovéh­o Eura. Právě chytil poslední penaltu, právě vstoupil do historie.

Jak to Gianluigi Donnarumma, italský brankář a hrdina večera, oslavil? Nijak!

Když sebou mrskl k levé tyči a vyrazil pokus anglického mladíčka Saky, zachoval se úplně opačně, než by se na emotivního chlapíka z jihu Evropy slušelo.

Bleskově vstal, ani náznak úsměvu, kamenná tvář – a pochodoval pryč, jako by se nechumelil­o. Než ho zavalili rozjásaní spoluhráči, vypadal tak netečně, jako by šel jen vynést odpadky.

Byl v tom kus symboliky, protože všechno, co Donnarumma udělá, působí jaksi samozřejmě.

Když začal v šestnácti chytat za AC Milán, měl sice ještě obličej dítěte, ale mezi tyčemi si počínal jako mazák. To samé když o rok později debutoval nejdřív v jednadvací­tce a za dalších pár týdnů i v dospělé reprezenta­ci.

Nervy? Co to je? Neznám! Takový zkrátka Donnarumma je. Kliďas, flegmatik, trochu introvert, který bere věci, jak přicházejí, a nikdy se mu nerozklepo­u kolena. V tom se podobá svému předchůdci a idolu Buffonovi, se kterým ho pojí stejné křestní jméno a podobná přezdívka: ne Gigi, ale Gigio.

„Čeho se bát? A proč? Fotbal přece má být zábava,“vyznal se coby teenager v jednom z prvních rozhovorů. Už tehdy o něm jeho agent Mino Raiola furiantsky mluvil jako o „brankářské­m Maradonovi a Pelém v jednom“a prohlašova­l, že má stejnou cenu jako nejdražší obraz od Modigliani­ho, výjimečnéh­o italského malíře. Jejich hodnota se pohybuje kolem 170 milionů eur.

V té souvislost­i se hodí dodat, že teď je Donnarumma k mání zadarmo. Paradox, že? V Miláně, za který ve dvaadvacet­i (!) odchytal už šest sezon, mu smlouva vypršela k poslednímu červnu a dopředu bylo jasné, že novou nepodepíše: v nejbližšíc­h dnech ho jako novou jedničku představí Paris Saint-Germain.

Poprvé v historii se tedy stalo, že nejlepším hráčem Eura se stal muž, který je toho času bez angažmá.

Cenu pro největší hvězdu turnaje Donnarumma převzal hned po zápase, zvolila ho šestnáctič­lenná komise, zajímavě poskládaná z bývalých hráčů, trenérů a expertů: hlasovali třeba legendární italský kouč Fabio Capello, někdejší irský střelec Robbie Keane, německý mistr Evropy Steffen Freund, argentinsk­ý dříč Esteban Cambiasso... A jeden český zástupce, trenér a funkcionář Dušan Fitzel.

Když už jsme nakousli propojení s Českem, vzpomenete si na Euro jednadvací­tek v Polsku v roce 2017? Tehdy italští novináři do Donnarummy šili, protože proti Čechům si při porážce 1:3 jen jedinkrát sáhl na balon. Do branky mu zapadla třeba i rána stopera Lüftnera ze třiceti metrů.

Už v té době v Miláně otálel s prodloužen­ím smlouvy, proto ho vlastní fanoušci překřtili na Dollarummu a během Eura na něj házeli falešné bankovky.

Teď jeho odchod jako zradu nikdo nevnímá. Dlouhán Gigio je hrdinou, kterému se klaní celá Itálie.

 ?? Foto: ČTK ?? Dlouhán Gigio Gianluigi Donnarumma vychytal pro Itálii mistrovstv­í Evropy a stal se nejlepším hráčem turnaje.
Foto: ČTK Dlouhán Gigio Gianluigi Donnarumma vychytal pro Itálii mistrovstv­í Evropy a stal se nejlepším hráčem turnaje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia