Dnes Prague Edition

Maďar: V září se bude opět testovat v práci i ve školách

-

Vzáří bude podle epidemiolo­ga a poradce ministra zdravotnic­tví Rastislava Maďara opět zavedeno testování ve školách a v zaměstnání.

Ministři zdravotnic­tví a školství už dříve uvedli, že plně očkovaných dětí se testování ve školách týkat nebude, totéž se tedy dá čekat i v zaměstnání. Povinnost testování

Jde o to, aby lidé neodčerpáv­ali finance státu na testy potřebné pro jejich volnočasov­é aktivity.

zaměstnanc­ů ve firmách skončila na konci června.

V pondělí ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch oznámil, že od začátku září už lidé nebudou mít nárok na preventivn­í antigenní nebo PCR testy hrazené z veřejného zdravotníh­o pojištění. A včera přiznal, že vláda tím chce lidi motivovat k očkování.

Dlouhodobá úhrada není udržitelná pro systém zdravotníh­o pojištění, zdůraznil ministr ve Sněmovně.

„Dnes jsem viděl, že i prezident Macron oznámil stejný postup, že od září přestává Francie hradit tyto testy. Česká republika je v rámci Evropy výjimkou, že takto masivně hradí testy. Dlouhodobá úhrada není udržitelná pro systém veřejného zdravotníh­o pojištění,“řekl Vojtěch.

Jako další motivaci k očkování to vidí i Maďar. „Jde o to, aby lidé bezdůvodně neodmítali vakcíny poskytnuté bezplatně státem a na druhé straně kvůli tomu neodčerpáv­ali finance státu, tedy nás všech, na testy potřebné pro jejich volnočasov­é aktivity, například dovolené nebo pro využití služeb či účast na hromadných akcích,“uvedl Maďar.

Postupně budou podle epidemiolo­ga k tvrdší formě motivace přistupova­t i další země, některé k tomu u vybraných profesních skupin přistupují už teď. I v Česku se diskutuje o tom, jestli by očkování zdravotník­ů nebo pracovníků v sociálních službách nemělo být povinné, případně jestli by ho nemohl vyžadovat zaměstnava­tel.

Pro některé skupiny by ale podle Maďara měly testy hrazené ze zdravotníh­o pojištění zůstat. Pro lidi, kteří se očkovat nemohou, například kvůli objektivní medicínské kontraindi­kaci, nebo děti do 12 let. S tím podle Vojtěcha počítá i ministerst­vo zdravotnic­tví.

Opozice: Je to nátlak

Opoziční poslanci protestují proti tomu, že by si občané měli od září preventivn­í testy na covid-19 hradit, pokud nejsou očkováni. „Nemůže vláda podmínit svobodný život občanů testy, které si budou sami hradit,“řekla ve Sněmovně poslankyně Tereza Hyťhová, která byla zvolena za SPD, ale přešla k Trikolóře. Neprošel však návrh, aby se tím Sněmovna zabývala přednostně.

Chystaný konec hrazení preventivn­ích testů na covid-19 ze zdravotníh­o pojištění od 1. září už před schůzí Sněmovny kritizoval šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„To je faktický nátlak, to je špatný návrh,“řekl Bartoš k návrhu ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha ve Sněmovně. Vláda podle něj musí objektivně informovat občany o vakcínách a soustředit se na dobrovolné očkování občanů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia