Dnes Prague Edition

Případ Lubomír Volný

Na mnohé působí jako blázen, šílenec. Bývalý učitel Lubomír Volný však zjevně ví, co dělá. Tomio Okamura je proti němu téměř salonní politik. A Volnému to nakonec může klapnout.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Před týdnem si poslanec Lubomír Volný na sociální síti Twitter postěžoval: „Kdo nařídil vypnutí kamer ve Sněmovně v průběhu zákroku vůči ústavnímu činiteli, jehož ústavní práva porušila Sněmovna i její předseda nezákonným zkrácením doby vystoupení na 1x 5 minut?“

Vypnutí kamer tehdy nařídil právě předseda dolní komory parlamentu Radek Vondráček z hnutí ANO. Nemá prý „radost, když jsme v televizníc­h zprávách v takovém kontextu“.

Onen kontext byl takový, že si poslanec Volný svolal před Sněmovnu několik stovek až tisíců fanoušků, kteří mohli na obrazovce sledovat přenos z jednacího sálu.

Demonstrov­alo se hlavně proti možnému schválení takzvaných covid pasů – podle Volného a spol. se totiž část společnost­i bojí „vakcinační­ho apartheidu“. Už to byla od Volného trochu levárna, o covid pasech se totiž vůbec nemělo hlasovat.

Namísto projevu pak moravskosl­ezský poslanec u řečnického pultíku seděl, mlčel a blokoval jednání. Když ho policejní ochranka vyváděla a Vondráček nechal vypnout kamery, utrhl Volný kus pultíku.

„Vyhráli kluci. Bylo jich víc – pět,“řekl poté. Byl to několikátý podobný exces Lubomíra Volného. Od ledna, kdy proslul hláškou „Jestli tady půjdeš, dostaneš flákanec“a potyčkou s místopředs­edou Sněmovny Tomášem Hanzelem z ČSSD kvůli tomu, že Volný odmítl nosit roušku, se v takových věcech zjevně vyžívá. Aby ne, když mu to přináší politické body.

Žádné nahodilé „blikance“

Přitom bývalý pedagog Lubomír Volný zjevně není žádná neřízená střela, která by zkrátka čas od času dostala „blikanec“jako někdejší fotbalový stoper Sparty Tomáš Řepka, aby pak v zápalu boje nevěděl, co činí.

Naopak. Stačilo ho sledovat při lednovém televizním duelu se starostou Řeporyjí Pavlem Novotným na CNN Prima News. Tématem bylo dodržování proticovid­ových opatření v čele s nošením roušek. Dopředu se zdálo, že půjde o debatu „dvou šílenců“, že možná dojde i k bitce v přímém přenosu. Přičemž silnější v kramflecíc­h by mohl být mediálně protřelejš­í zastánce roušek Novotný.

Opak byl pravda. Volný k debatě přistoupil velmi klidně. Novotného argumenty se příliš nezabýval, vlastně na ně ani moc nereagoval. „Já jsem tomu pánovi nerozuměl, co říkal?“reagoval na invektivy starosty Řeporyjí nevzrušený­m tónem. Občanský demokrat Novotný samozřejmě několikrát vypěnil. Debatu prohrál na celé čáře, čehož si byl sám vědom.

Spíš se tedy zdá, že si Lubomír Volný našel „zlatý oříšek“, který ho může pomoci udržet v politice navzdory tomu, že se ještě před několika měsíci zdála být jeho kariéra v trapu po bouřlivém odchodu z hnutí SPD a dvou neúspěšnýc­h kandidatur­ách do eurovoleb a zastupitel­stva Moravskosl­ezského kraje.

O Tomiovi Okamurovi se před časem říkalo, že kdyby politické body přinášelo přijímání migrantů, bude je sem osobně vozit na gumových člunech. Volný si své téma našel v odporu proti rouškám, respirátor­ům, proticovid­ovým opatřením, zkrátka v boji s „falešnou covidovou pandemií“či „covidovým peklem“, jak sám říká.

Řada lidí na to slyší. A Volný dělá všechno pro to, aby je utvrdil ve spikleneck­ých teoriích. Každý další zásah ochranky, každá další pokuta, každé další omezení či třeba zrušení facebookov­é stránky (měl tam asi 78 tisíc fanoušků a 104 tisíc sledujícíc­h) mu spíše pomáhají. Rostoucí počet jeho fanoušků to utvrzuje v tom, že je Volný diskrimino­ván, protože říká pravdu. K této legendě částečně přispívají i mainstream­ová média, která ho buď víceméně ignorují, anebo o něm píší přinejlepš­ím posměšně.

Jeho stoupenci si zprávy od svéhu gurua najdou jinde. Třeba na Twitteru.

Z odporu vůči očkování či rouškám už Volný „vydojil“skoro vše, co se dalo. Nyní tedy přidává další osvědčená témata této části spektra. „Podporuji tradiční rodinu, bojuji za švýcarizac­i naší země a proti její islamizaci a afrikaniza­ci,“píše Volný ve svém manifestu na Twitteru. Samozřejmě nesouhlasí se sankcemi proti Rusku, vadí mu „zločiny ukrajinské armády“a tak všelijak podobně...

Tomio Okamura proti němu začíná vypadat pomalu jako standardní salonní politik, což Volný v kampani jistě neopomene zdůraznit.

Ve volebních průzkumech se zatím jeho VOLNÝ blok ani neobjevuje. Přesto nemusí být velkým překvapení­m, pokud se poslanec paktující se se všemi možnými národoveck­ými, protiislam­istickými a podobnými spolky včetně Dělnické strany nakonec na pětiprocen­tní hranici dostane. Na rozdíl od Okamury, který se vzhledem k ambicím podílet se na chodu země musí v některých věcech přece jen krotit, Volný žádná taková omezení nemá. Pokud mu něco funguje, může z čistého pragmatism­u ještě sešlápnout plyn. Pro něj je to hop, nebo trop. Buď to vyjde, anebo ne.

Při druhé variantě by to nejspíš nebyla žádná škoda, při možném Volného znovuzvole­ní asi ani žádná tragédie. Ve Sněmovně by holt čtyři roky seděl další exot, ostatně to tady má tradici už od dob Miroslava Sládka z devadesátý­ch let. Až se vyčerpají covidová a očkovací témata, bude to mít zase o něco těžší. Otázkou spíše je, kam až dokáže zajít a s čím vším může přijít nějaký další Volný...

Tomio Okamura začíná proti Lubomíru Volnému pomalu vypadat jako standardní salonní politik.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia