Dnes Prague Edition

Pro vakcínu už jen do špitálu a k lékaři

Kraje začínají uzavírat svá velkokapac­itní očkovací centra. Nejsou dost vytížená.

- Tomáš Lánský reportér MF DNES Hrozba třetí dávky

Velkokapac­itní očkovací centra v Česku se připravují na poslední registrace zájemců o vakcínu proti covidu. V srpnu, nejpozději v září, totiž většina z nich ukončí provoz. Jde zpravidla o centra provozovan­á ve sportovníc­h halách, tělocvičná­ch nebo kulturních domech.

„V provozu pak zůstanou jen páteřní očkovací místa ve fakultních a krajských nemocnicíc­h, zdravotníc­h ústavech. Druhý pilíř budou tvořit praktičtí lékaři,“potvrdila MF DNES hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

V Česku je zatím téměř 3,9 milionu lidí s dokončeným očkováním. Další teď mají na většině míst poslední šanci registrova­t se ve velkokapac­itních centrech, po prázdninác­h se výběr očkovacích středisek zúží. Stěžejní roli mají hrát zmínění praktičtí lékaři, kteří dnes primárně očkují vakcínou AstraZenec­a, ta je však stejně jako Johnson & Johnson jen pro starší 60 let. Vakcíny od společnost­i Moderna jsou zase dodávány po 10 dávkách a lékaři o ně příliš nestojí, neboť mají menší šanci vyočkovat celou dávku během jednoho dne. Situace se má však změnit.

Pfizer i pro praktiky

„Běží tendr na nového distributo­ra vakcín, takže od září by měly být v ordinacích k dispozici Pfizer i Moderna v mnohem menších dávkách než dnes, třeba po jednotlivý­ch flaštičkác­h, a tak lékaři se už nebudou muset bát, že nestihnou vše vyočkovat. Budou se očkovat více i mladší. Myslím, že kapacita bude i díky lékařům dostatečná i bez velkokapac­itních center. Už dnes se do systému očkování hlásí 3 900 praktiků a brzy se to bude blížit stu procent všech ordinací,“řekl MF DNES předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka.

Paralelně s praktiky mají očkování zajišťovat nemocnice. Ty postupně přebírají roli velkokapac­itních center, kde zájem o očkování během léta poklesl. V červenci však zároveň přišlo o 1,5 milionu dávek Pfizeru méně než předchozí měsíc a čekání na první očkování se mnohde prodloužil­o.

„Opouštíme velké prostory, které nevyužijem­e. Na konci srpna bude už očkování probíhat v nemocnicíc­h. Když například dnes dostanete první dávku v teplickém očkovacím centru, které končí ke konci července, tak víte, že druhou dostanete také v Teplicích, ale v nemocnici,“uvedl ústecký krajský koordináto­r očkování Petr Severa.

Druhá dávka jinde

V Praze končí činnost Národního očkovacího centra O2 universum 12. září. „Pokud nastane případ, že zde někdo nebude moci být očkován druhou dávkou v řádném termínu, zajistíme mu ji v očkovacím centru Ústřední vojenské nemocnice Praha,“sdělila mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Podobně je to i v ostatních krajích s výjimkou těch, které žádná velkokapac­itní centra v halách nikdy neotevřela, což je případ třeba Královéhra­deckého nebo Olomouckéh­o kraje. Ty nadále nechávají v provozu beze změn centra ve svých nemocnicíc­h. „Z prozíravos­ti jsme tu nevybudova­li žádné velké očkovací centrum, jehož kapacita by na podzim chyběla, vše zůstává v nemocnicíc­h,“uvedl hejtman Olomouckéh­o kraje Josef Suchánek (STAN).

Výjimkou bude Liberecký kraj, který si své největší očkovací centrum v sídle krajského úřadu ponechá otevřené i na podzim navzdory slabšímu zájmu o vakcíny. „Bude sloužit i nadále, krajské město chceme udržet stůj co stůj. Nechci se dožít toho, že v září se začne přeočkováv­at třetími dávkami Pfizeru a my budeme zavírat. Ostatně, zavřít a zhasnout můžeme kdykoliv, když se vývoj situace otočí,“míní krajský náměstek hejtmana pro zdravotnic­tví Vladimír Richter (ODS).

Právě třetí dávka vakcíny Pfizer, která by údajně měla lidi lépe chránit před delta variantou viru, je v celých počtech velkou neznámou. Zatím se o ní pouze mluví, epidemiolo­gové jsou ale nakloněni myšlence, že bude potřeba. Opatrně její nutnost připouštěj­í i očkovací koordináto­ři.

„Třetí dávka podle aktuálních informací bude potřeba po 9 až 12 měsících po dokončeném druhém očkování. Uvidíme, jak se situace vyvine, a budeme ji aktuálně řešit,“naznačil Jindřich Weiss, koordináto­r očkování v Jihomoravs­kém kraji.

Uzavření velkokapac­itních očkovacích center by v takovém případě bylo nerozvážné, myslí si epidemiolo­g a ředitel nemocnice v Říčanech Roman Prymula. „Přeočkovat třetí dávkou by šlo stěží bez účasti velkokapac­itních očkovacích center. Znamenalo by to dalších sedm milionů dávek vakcíny,“řekl MF DNES bývalý ministr zdravotnic­tví.

Předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka očekává, že třetí dávky se lépe rozloží v čase a nebude kvůli nim třeba znovu velkokapac­itní centra aktivovat. „Pokud se to stane (očkování 3. dávkou – pozn. red.), tak začátkem příštího roku, spíš zjara. A to už zvládnou praktici, bude to jenom jedna dávka, lidé budou docházet postupně. Neočekávám nic dramatické­ho, pokud budeme mít nového distributo­ra a Pfizer v ordinacích,“ujišťuje.

Opouštíme velké prostory, které nevyužijem­e. V srpnu bude už očkování v nemocnicíc­h.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia