Dnes Prague Edition

Vesty z půjčoven mohou být nebezpečné

- — Lada Režňáková Celý rozhovor na iDNES.cz

Šéf vodních záchranářů David Smejkal o aktuálních záludnoste­ch českých řek a možnostech, jak snížit rizika.

Sezona vodáků je v plném proudu, na co by si lidé na raftech či v kánoích měli dávat pozor?

V tuto chvíli bych apeloval na několik věcí. Pokud jsou zvýšené průtoky a pokud opravdu nejste zkušenými a zdatnými vodáky, tak bych rozhodně od sjíždění řek momentálně upustil. Je potřeba si uvědomit, že naše řeky jsou mnohdy v ne úplně perfektním stavu a na rychle tekoucí vodě musíte mít opravdu zkušenost a mít schopnost loď dobře manévrovat. To je problém číslo jedna – lidé přeceňují své schopnosti a myslí si, že sjet řeku je jako pětiminuto­vá jízda na autodromu, ale bohužel tak tomu není. Je potřeba si uvědomit, že voda skutečně zabíjí.

Co je problém číslo dvě?

Po celou dobu na vodě je třeba mít kvalitní záchrannou vestu. A tím myslím opravdu kvalitní záchrannou vestu. Někdy jde totiž spíš o parodie na záchranné vesty, které mají vodáci někdy z půjčoven.

Jak má taková kvalitní vesta vypadat?

Má certifikát a určitý vztlak. Vodák musí mít vestu skutečně správně nasazenou a upevněnou. Osobně jezdím řeku tak třikrát ročně a vidím, že lidé vesty buď vůbec nemají, nebo velmi velmi zřídka. A když už je mají, tak rozepnuté a jen tak přehozené. Taková vesta samozřejmě ztrácí veškerý efekt, protože ji při pádu do vody můžete ztratit.

Stala se podle vás při včerejším neštěstí na Sázavě někde chyba, nebo šlo o nešťastnou náhodu?

Je naprosto neakceptov­atelné, aby v jednom raftu bylo hned několik nezletilýc­h dětí. Vždycky musíte mít takový počet dospělých osob a takový počet dětí, aby to ideálně bylo jeden na jednoho. Tím myslím, že máte jednoho dospělého, který je schopen v krizové situaci zachraňova­t jedno dítě. Lodě by měly být vybaveny alespoň nějakým základním sebezáchra­nným prostředke­m, například házecím pytlíkem, my tomu říkáme házečka, což je plovoucí lano v malém vaku, které můžete rychle hodit a někdo se ho může chytit. Byl bych velmi rád, kdyby se takovéto vybavení stalo standardem českých půjčoven vodáků a aby tyto věci v lodích zkrátka byly.

Lodě tím nebývají vybaveny?

V půjčovně dostanete loď, pádla a barel, do kterého si dáte věci, a také houbu, abyste si mohli vylévat vodu. Ještě dostanete většinou nějakou vestu, která je například dávno nefunkční a ve stavu, kdy by si ji člověk na vodu vůbec obléct neměl. Ale myslím si, že takový záchranný prostředek, jako je házečka, by byla opravdu šikovná a ve výbavě by být měla.

Co je tedy to hlavní, co by se na vodě mělo dodržovat?

Zkrátil bych to na nepřeceňov­at své síly. Někdy je opravdu lepší přijít k vodě a zjistit, že teče moc, otočit se a jet domů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia