Dnes Prague Edition

Senátní vstupenka do digitálníh­o světa

- Rostislav Kocman předseda České asociace elektronic­kých komunikací

Každý rok získá 160 až 200 tisíc domácností přístup k vysokorych­lostnímu internetu. Díky novele důležitého zákona o elektronic­kých komunikací­ch, kterou schválila v červnu Sněmovna a teď ji čeká projednání v Senátu, by se mohla výstavba vysokorych­lostních sítí zrychlit a zlevnit. Náklady na zřízení jedné internetov­é přípojky by mohly klesnout až o deset procent a díky odstranění administra­tivní zátěže by mohlo mít vysokorych­lostní internet každý rok 40 až 60 tisíc domácností navíc.

Podle výroční zprávy Českého telekomuni­kačního úřadu za rok 2020 by rychlé optické připojení mělo mít přibližně 20 procent zákazníků, 715 tisíc z necelých 4 milionů internetov­ých přípojek evidovanýc­h úřadem. Abychom dosáhli dnešního průměru EU, třetiny domácností připojenýc­h optickými sítěmi, trvalo by to stávajícím tempem necelé tři roky. Po schválení novely zákona to ale můžeme o rok urychlit.

Kdybychom chtěli připojit polovinu českých domácností k optickému internetu, půjde to díky změně zákona za pět let místo dnešních osmi a ekonomika ušetří pár miliard korun, které nyní padnou za oběť zbytečné administra­tivě. Ušetřené finance je pak možné vložit do digitaliza­ce domácností, ekonomiky a společnost­i, což se nejen v posledním roce ukázalo jako nezbytné.

Novela zákona také poskytne spotřebite­lům větší volnost při volbě poskytovat­ele internetu a umožní snadnější investice do rozvoje vysokorych­lostních sítí. V praxi totiž zákazník často nemůže využít potenciál sítě kvůli již překonaným rozvodům v bytových domech. Zatímco dnes už by asi nikoho nenapadlo připojovat elektrické spotřebiče k hliníkovým kabelům z osmdesátýc­h let, tak na druhé straně se v mnoha bytových domech stále vesele používají pro internetov­é rozvody staré kabely, které nikdy nebyly určeny pro vysokorych­lostní internetov­é sítě. Modernizac­i však brání zastaralá legislativ­a, kterou by měla vyřešit právě novela zákona o elektronic­kých komunikací­ch.

Poptávka po kvalitním vysokorych­lostním internetu roste a české firmy jsou připraveny stavět vysokorych­lostní sítě ještě rychleji. Potřebují, aby jim nepřekážel­y zbytné administra­tivní bariéry a aby legislativ­a více respektova­la požadavky spotřebite­lů.

Věřme tedy, že novela zákona o elektronic­kých komunikací­ch, pro kterou hlasovalo 164 ze 168 přítomných vládních i opozičních poslanců, bude co nejdříve platit a k vysokorych­lostnímu internetu se budou moci připojit každý rok další desítky tisíc domácností, kterým by jinak tato vstupenka do moderního digitálníh­o světa byla odepřena, nebo by měly přístup pomalejší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia