Dnes Prague Edition

Mrtví na silnicích vystupují ze stínu koronaviru

-

Je jasné, že v posledním roce byly oběti dopravních nehod lidem globálně spíše „ukradené“, když obětí koronaviru bylo mnohem víc. Jenže všechno se vrací do běžných kolejí a bezpečnost na silnicích určitě bude zase horkým tématem, když jím byla kontinuáln­ě posledních více než patnáct let.

V sobotu MF DNES publikoval­a článek o tom, jak stoupá počet zranění a úmrtí na elektrický­ch kolech.

Třetina cyklistů, kteří zahynuli na cestách, už zemře na elektrokol­ech, byť je to svým způsobem i logické, když elektrokol tolik přibývá. Konkrétně, loni zemřelo čtyřicet cyklistů a z toho bylo dvanáct těch „elektro“. Horská služba začala úrazy na elektrokol­ech samostatně evidovat, protože už to prostě stojí za to.

Část poslanců chce proto prosadit, aby elektrokol­isté nosili povinně helmu.

Dá se očekávat, že mrtvých na silnicích bude letos rekordně málo (až se to bude v lednu vyhodnocov­at), a když si vypůjčím reklamní slogan jedné finanční instituce – „na těchto základech můžeme stavět“. Na druhou stranu je jasné, že za to mohou i uzávěry okresů a tzv. lockdown. Katastry některých obcí byly tak malé, že se tam ani řidič nemohl vybourat. Než to pořádně rozjel, už byl na konci a dál nesměl.

Loni zemřelo na silnicích 460 osob, a to je také nejmenší počet od roku 1980, co se statistika sleduje. Pro lepší ilustraci, o jakých hovořím číslech – letos od ledna do května zemřelo na silnicích 157 lidí, v roce 1994 ve stejném období 533. Přitom rok 1994, to není žádný středověk.

Jistě se shodneme, že i 460 lidí je pořád ještě dost – a teď co udělat, aby to bylo do budoucna ještě méně?

Nula to nebude nikdy. Stejně jako nikdy nedosáhnem­e nula nakažených koronavire­m a nula úmrtí na covid (i když to někteří epidemiolo­gové pořád odmítají přijmout). Stejně tak i v dopravě jako u pandemie platí, že nelze cíle docílit jen restrikcem­i. Nejlepší rada je stejně – kupte si novější a bezpečnějš­í auto. A také – dostavte konečně tu zatracenou dálnici.

Cyklisté „jedou“proti proudu

V roce 2020 byl v nehodové statistice ve všech kategoriíc­h usmrcených osob zaznamenán pokles, až na řidiče a spolujezdc­e v náklaďácíc­h a právě u cyklistů. Těch zemřelo o čtyři více než v roce 2019.

Z toho logicky vyplývá, čím by se měli zabývat policisté i poslanci. Určitě by se neměli vysilovat úvahami, kolik promile alkoholu povolit vodákům na řekách (ani nevím, jak to s nimi dopadlo), ale helmy pro elektrokol­a jsou dobrým nápadem.

Jestliže si někteří elektrocyk­listé nějak nechají vypnout omezovač rychlosti, mohou frčet i padesátkou, tedy stejně rychle jako na motorce, a k tomu myslím není co dodat. Jízdě na elektrokol­ech by měl nějakou osvětovou kampaň věnovat i BESIP, protože na nich jezdí i lidé, kteří neumějí jezdit ani na normálních kolech.

Typická nehoda kamionu s následkem smrti se pak stane někde na dálnici, často jich narazí víc do sebe. Často jsou to řidiči mezinárodn­í přepravy, kteří přes naši zemi jen profrčí, takže policie holt musí důsledně kontrolova­t, jestli jsou odpočinutí a dodržují povolenou rychlost. Kolikrát jste viděli kamion, který měl na návěsu osmdesátku v kolečku, jež dávala jasně najevo, kolik smí jet, a jel stovkou?

Zároveň bych se přimlouval, aby Sněmovna v příštím volebním období projednala nový bodový systém připravený ještě ministrem Danem Ťokem. Je přehledněj­ší, přináší třeba vyšší tresty za telefonová­ní, ale bohužel se stal též „obětí koronaviru“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia